Porin Palveluliikelaitoksen johtokunta, kokous 23.1.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 5 Valtuustoaloite eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä

PRIDno-2024-3899

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Hanna Sinisalmi jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä

Ilmastokriisi ja luontokato ovat suurimpia uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle. Pori kuuluu HINKU-kuntien verkostoon ja tavoitteena on vähentää päästöjä merkittävästi vuoteen 2030 mennessä.

Yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista on ruoantuotanto. Ilmastopäästöjen lisäksi ruoantuotannolla on vaikutuksia luontokatoon, eläinten hyvinvointiin sekä Itämeren ja muiden vesistöjen rehevöitymiseen. Kaikkia näitä vaikutuksia voidaan pienentää puolittamalla eläinperäisten tuotteiden osuus kaupungin julkisissa hankinnoissa. Ensimmäisenä kaupunkina Suomessa Tampere on selvittänyt kaupungin toimintojen luontojalanjäljen. Jyväskylän yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan suurin luontojalanjälki syntyy elintarvikehankinnoista ja tästä luontojalanjäljestä yli 60 prosenttia syntyy eläinperäisistä tuotteista. Jalanjälkeä voi pienentää vaihtamalla liha- ja maitotuotteita kasvispohjaisiin tuotteisiin.

Kasvispohjaisempi ruokavalio on parempi niin ilmastolle , eläimille, luonnolle kuin myös Itämerelle . Lisäksi kasvispainotteisempi ruokavalio edistää tutkitusti terveyttä. Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisi kertaa enemmän punaista lihaa kuin olisi terveydelle ja maapallon kantokyvylle hyväksi kun vertailukohdaksi otetaan planetaarinen ruokavalio . Korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kotimaisilla kasviproteiinituotteilla edistetään myös kestävää kotimaista maataloustuotantoa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Pori asettaa tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen/hankintojen puolituksen vuoteen 2030 mennessä siten, että tavoitteen toteutumista myös seurataan. Näin edistetään kuntalaisten terveyttä ja ehkäistään luontokatoa, ilmastonmuutosta sekä vesistöjen rehevöitymistä.    

______________________

Hanna Sinisalmi

Sanna Grönmark

Kaarina Ranne

Laura Pullinen

Sini Solala

Milka Tommila

Raisa Ranta”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi
  • Timo Salmi, timo.salmi@pori.fi

Perustelut

Porin Palveluliikelaitoksen johtokunnalta on pyydetty lausunto valtuustoaloitteeseen: Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä, valtuustoaloite, useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Hanna Sinisalmi

Porin Palveluliikelaitos pyrkii noudattamaan ateriatuotannossaan kansallisia ravitsemussuosituksia. Kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat nykyisellään aterioita kasvis- ja kalapainotteisempaan suuntaan. Porin Palveluliikelaitos kehittää jatkuvasti aterioiden reseptiikkaa vastaamaan uudistuvia ravitsemussuosituksia. Palveluliikelaitoksella on ruokalistalla muutamia päiväkotilasten ja koululaisten keskuudessa suosittuja täyskasvisaterioita, mutta yleisesti ottaen täyskasvisateriat eivät ole kovinkaan suuressa suosiossa. Palveluliikelaitos toteutti vuonna 2024 koulujen oppilaille kyselyn, liittyen kouluruokaan. Kysyttäessä kasvisruokapäivien lisäämisestä, tätä vastusti kyselyn mukaan 85% oppilaista. Palveluliikelaitos panostaa tällä hetkellä erityisesti ns. hybridiruokien kehittämiseen, jolloin osa eläinperäisestä proteiinista korvataan kasvisproteiinilla. Kasvisproteiinin määrää saadaan tällöin merkittävästi lisättyä sekä kynnystä ruokien maistamiseen madallettua ja ruokahävikin määrää vähennettyä. Kyselyn mukaan oppilaiden ajatukset hybridiruokia kohtaan olivat täyskasvisruokia neutraalimpia.

Kasvisruokien raaka-aineiden kustannukset ovat tällä hetkellä usein huomattavasti suuremmat kuin eläinperäisten tuotteiden. Eläinperäisistä tuotteista iso osa on maitotaloustuotteita ja maito mainitaan edelleen ravintosuosituksissa merkittävänä proteiinin, kalsiumin, jodin, riboflaviinin sekä B12 ja D-vitamiinien lähteenä. Koulumaidon EU-tuki on lisäksi tällä hetkellä rasvattoman maidon kustannuksista n.22%. Porin Palveluliikelaitoksella on edustus Porin Hinku-työryhmässä ja palveluliikelaitos myös panostaa jatkuvasti hävikkiruuan määrän vähentämiseen. Kasvisruokien lisäämisen yhteydessä tulee huomioida myös ruokahävikin mahdollinen kasvu ja tämän vaikutukset. Kasvisruokien kehittäminen on haastavaa ja edellyttää pitkäjänteistä kehitystyötä. Vaikkakin eläinperäisten tuotteiden käytön vähentäminen olisi suotavaa, ei kulutuksen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä ole nykyisellään talouden sekä toiminnan kannalta tavoitettavissa. Ravitsemussuositusten mukainen toiminta kuitenkin vähentää merkittävästi eläinperäisten tuotteiden kulutusta tulevaisuudessa. 
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jani Sundell, johtaja, jani.sundell@pori.fi

Porin Palveluliikelaitoksen johtokunta päättää antaa esityksen mukaisen lausunnon valtuustoaloitteeseen kaupunginhallitukselle. 

Tiedoksi

Kaupunginhallitus/Johanna Jokelainen