Sivistyslautakunta, kokous 3.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 177 Sivistyslautakunta, talousarvio vuodelle 2024

PRIDno-2023-2851

Valmistelija

  • Martti Kujanpää, controller, talousyksikkö, martti.kujanpaa@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 5.6.2023 tehnyt päätöksen talousarvion 2024 laadintaa ohjaavasta toimialakohtaisesta kehyksestä. Kehys on toimialoja sitova. Talouden suunnittelussa lähtökohtana ovat kaupungin strategiassa toiminnalle asetetut pitkän aikavälin tavoitteet, ennakoidut talousnäkymät, arvioitu väestön ja elinkeinojen kehitys sekä muut toimintaympäristön muutokset. Talousarvion toiminnallisten tavoitteiden osuus painottuu toimialoilta nostettuihin taloudellisesti merkittävimpiin prosesseihin sekä kaupungin elinvoiman ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin kehittämiseen. Talous- ja hallintoyksikön controller-toiminto on yhteistyössä toimialojen kanssa valmistellut toimintakatteiltaan suurimpien prosessien tilannekuvat, taloudelliset vaikutukset sekä pitkän aikavälin tavoitteet ja vuosittaiset valtuustoon nähden sitovat mittarit.  Sivistyslautakunnan prosessikuvaukset ovat perusopetuksesta, varhaiskasvatuksesta, lukiokoulutuksesta sekä sivistävästä koulutuksesta. Sivistyslautakunnan prosessikuvaukset ovat esityslistan liitteenä..

Talousarvion henkilöstömenojen suunnitteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kevään aikana on valmisteltu toimialojen henkilöstösuunnitelmat, jotka ovat talousarvioesityksen pohjana. Talousarvion ja taloussuunnitelman tulee olla yhdenmukainen henkilöstösuunnitelman kanssa. Vuonna 2024 palkkakustannukset kasvavat 3,98 %. Talousarviokehyksessä on palkankorotukset otettu täysimääräisenä huomioon. Talousarvioesityksissä tulee varautua kustannusten nousuun. Palvelujen ostoissa tulee erityisesti huomioida voimassa oleviin sopimuksiin mahdollisesti sisältyvät hinnankorotukset.

Toiminnalliset muutokset

Sivistyslautakunnan alaisissa palveluissa lainsäädännölliset muutokset vaikuttavat kustannuksiin. Aiempina vuosina voimaan tulleet varhaiskasvatuslain muutokset vaikuttavat kustannuksia lisäävästi etenkin varhaiskasvatuksen tuen osalta.  Myös varhaiskasvatukseen osallistumisaste on noussut ja  varhaiskasvatukseen osallistuvien alle 3-vuotiaiden lasten määrä on kasvanut. Nämä vaikuttavat lapsiryhmien kokoon ja henkilöstön tarpeeseen. 1.8.2023 tuli voimaan perusopetuslain muutos.  Se velvoittaa kunnat enneltaehkäisemään poissaoloja ja puuttumaan niihin suunnitelmallisesti. Tämä lisää kouluissa tarvittavan tukihenkilöstön määrää. Lisäksi tuntijakomuutokset edellyttävät tuntimäärien lisäämistä tietyissä oppiaineissa. Lukiolaki ja lukion opetussuunnitelma velvoittavat tarjoamaan opiskelijoille oppimisen tukea.

Talousarvioperusteet ja määrärahakehys

Sivistyslautakunnan määrärahakehys vuodelle 2024 on -118.990.000 euroa. Määrärahakehyksessä on otettu huomioon seuraavat lisäykset vuodelle 2024.

Palkankorotusvaraus 3,98 % sekä henkilöstösuunnitelmassa huomioon otetut lisäykset:

Lainsäädännöstä aiheutuvat lisäykset: varhaiskasvatuksen tuki, avustajien määrän lisääntyminen (10 htv) --350.000 euroa, peruopetuksen poissaolojen ehkäiseminen, koulunkäyntiohjaajat( 8 htv) -270.000 euroa, lukion laaja-alainen erityisopettaja -65.000 euroa

Toiminnallisista muutoksista aiheutuvat lisäykset henkilöstösuunnitelmassa: alle 3-vuotiaiden määrän kasvu varhaiskasvatuksessa  (10 htv) -350.000 euroa, lukion hankekoordinaattori -65.000 euroa

Henkilöstösuunnitelman muutosten lisäksi on tehty muita kehyslisäyksiä: Palveluliikelaitoksen ateria- ja puhtauspalvelut -1.043.681 euroa, uusi palvelusetelipäiväkoti ja palvelusetelin indeksitarkistus 1.8.2024 -880.000 euroa, B1-kielen (ruotsi) tuntimäärän kasvattaminen -100.000 euroa, perusopetuksen tuntijaon muutos,A1-kielen yhden tunnin lisäys 6.lk:lle 1.8.2024 -50.000 euroa, kansalaisopiston luki-kurssit -45.000 euroa, oppilaiden osallistuminen yrityskylään ja  liikuntapolkuun -70.000 euroa, työpaikkaohjaajien tehtäväkohtainen palkankorotus (KVTES) ja ohjaajien palkkakorimuutokset -50.000 euroa, Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksen vuokran siirto tekniselle toimialalle 136.000 euroa, varhaiskasvatusmaksutulojen väheneminen -140.000 euroa, Tuulikellon koulun erityislasten aamu- ja iltapäivätoiminnan laskutus hyvinvointialueelta 500.000 euroa.

Palvelujen ostoissa on otettu huomioon mahdolliset hinnankorotukset. Palvelujen ostoissa ovat muun muassa palveluliikelaitoksen veloitukset ateria- ja siivouspalveluista, iltapäivätoiminnan ostopalvelut, koulukuljetukset, korkeakoulutoiminnan avustukset, kotikuntakorvaukset sekä varhaiskasvatuksen palvelusetelimenot. 

Tarvikeostojen määrärahat on arvioitu vuoden 2023 talousarvioon ja kuluvan vuoden toteumiin perustuen.

Avustuksissa ovat kotihoidon ja yksityisen hoidon tuet.

Muut kulut on arvioitu kuluvan vuoden toteumiin perustuen.

Toimintatuotot koostuvat varhaiskasvatuksen ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksuista, kotikuntakorvauksista, lukukausi- ja kurssimaksuista, tuista ja avustuksista (hankerahoitus).sekä muista tuotoista.

Määrärahakehyksen riittävyys

Henkilöstösuunnitelmaa tarkistettaessa on todettu, että suunnitelmassa ei ole otettu huomioon sivistävän koulutuksen sivutoimisten tuntiopettajien työpanosta ja kustannuksia. Palmgren-konservatorion sekä Taidekoulun ja Lasten ja nuorten kuvataidekoulun osalta nämä henkilöstökustannukset puuttuivat kokonaan. Henkilöstösuunnitelma korjattiin ja lisäkustannuksia tuli Palmgren-konservatorion osalta 141.616 euroa sekä Taidekoulun ja Lasten ja nuorten kuvataidekoulun osalta 225.140 euroa. Nämä kustannukset on lisätty talousarvioesitykseen

Sairaalakoulu aloitti uudessa rakennuksessa 1.8.2023. Syyskuun alussa hyvinvointialueelta ilmoitettiin uuden koulun siivouskustannuksista. Aiemmin siivouskustannukset sisältyivät vuokrasopimukseen ja kustannukset maksoi tekninen toimiala. Nyt järjestely on muuttunut ja siivouskustannukset tulevat suoraan käyttäjän eli opetusyksikön maksettaviksi. Näitä kustannuksia ei ole voitu otttaa huomioon määrärahakehyksen valmistelussa. Sairaalakoulun siivouskustannukset ovat 30,000 euroa vuodessa. Nämä kustannukset on lisätty talousarvioesitykseen.

Sivistyslautakunnan talousarvioesityksen toimintakate on  - 119.386.756  euroa ja ylittää annetun määrärahakehyksen 396.756 eurolla edellä mainituista perustelluista syistä johtuen.

Irtaimen investoinnit

Irtaimen investointien määräraha on 1.235.000 euroa. Irtaimen investointirahaa oli vuonna 2024 tarkoitus käyttää  70.000 Ahlaisten monitoimitalon varustamiseen. Hankkeen toteutus on lykkääntyntyt eikä rakennus valmistu vuonna 2024. Pasaasin siirtokelpoinen vuokrapäiväkoti otetaan käyttöön vuonna 2024. Hankesuunnitelma esiteltiin sivistyslautakunnalle 8.8.2023. Hankesuunnitelmassa on käyttäjän irtaimistohankintojen kustannuksiksi arvioitu 100.000 euroa. Ahlaisten monitoimitalon varustamiseen esitetty 70.000 euroa muutetaan käytettäväksi Pasaasin siirtokelpoisen vuokrapäiväkodin varustamiseen. Lisäksi esitetään investointimäärärahan lisäämistä 30.000 eurolla. 

Irtaimen investointiraha käytetään muilta osin 4. ja 7.luokkalaisten chromebook-hankintoihin, lukion 1. vuoden opiskelijoiden tietokonehankintohin ja Reposaaren puukorttelin varustamiseen. Lisäksi uusitaan lukion oppilaskalusteita sekä koulujen ja päiväkotien kalustusta. Pohjoisväylän monitoimitalon  toisen vaiheen varustamisen aloittamiseen on myös varauduttu vuonna 2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi sivistyslautakunnan talousarvion vuodelle 2024. Talousarvioesitys ylittää annetun määrärahakehyksen 396.756 eurolla, mikä aiheutuu sivistävän koulutuksen sivutoimisten tuntiopettajien palkkauskustannuksista 366.756 euroa ja sairaalakoulun siivouskustannuksista 30.000 euroa.

Lisäksi sivistyslautakunta päättää muuttaa Ahlaisten monitoimitalon varustamiseen varatun 70.000 euron käytettäväksi Pasaasin väliaikaisen vuokrapäiväkodin varustamiseen ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle sivistyslautakunnan vuoden 2024 irtaimen investointimäärärahan lisäämistä 30.000 eurolla Pasaasin väliaikaisen vuokrapäiväkodin varustamisen kustannuksiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

___

Merkitään, että Noona Mäkitalo poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn jälkeen kello 17.43.

Kokouskäsittely

Merkitään, että sivistyslautakunta kuuli controller Martti Kujanpään alustuksen asiasta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.