Tekninen lautakunta, kokous 11.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2024

PRIDno-2024-1831

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-maaliskuun aikana normaalia. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on alkuvuoden aikana kirjoitettu noin 4648 kappaletta, joka on noin 1000 virhemaksua enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Infra- ja tilayksikön alkuvuoden toiminnassa näkyy vahvasti kylmä ja pitkä talvi, mistä syystä talvikunnossapidon tehtäviä on tehty keskimääräistä pidempään. Erityisesti liukkaudentorjuntaa ja päällysteiden paikkauksia on tehty poikkeuksellisen paljon. Toisaalta talvikelien jatkuminen mahdollisti myös poikkeuksellisen pitkän luonnonjää- ja hiihtokauden.

Tilayksikössä laaditun purkuohjelman toteutus on edennyt suunnitellusti. Suurin purkutyömaa on tällä hetkellä Ruosniemen koulu.

Virastotalo Leijona otettiin käyttöön vuoden vaihteessa. Tilat pyritään saamaan mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön ja siihen kiinnitetään erityistä huomiota.

Kiinteistöohjelman viimeistely on aloitettu, samoin kuin myytävien tai purettavien rakennusten suunnittelu.

Ennakoimattomia vahinkoja on tapahtunut Tammen tilalla, Karhunsylissä ja Lyseon koulussa. Tapahtuneiden vuoksi päivitämme riskienhallintasuunnitelmaa ja vakuutuksien laatua kohteissa.

Investointikohteet ovat edistyneet sekä tila- että infrainvestointien osalta pääsääntöisesti työohjelman mukaisesti. Itä-Porin päiväkodin rakentamisen aloitus on viivästynyt noin 1–2 kuukautta alkuperäisestä aikataulusta, ja se on nyt suunniteltu aloitettavaksi elo-syyskuussa.

Talouden toteutuma (vertailutiedot vuoteen 23 ilman jätehuoltoa)

Toimialan sitovuustasot valtuustoon nähden vuoden 2024 osalta ovat toimintatuotot, valmistus omaan käyttöön ja toimintakulut.

Toimintatuotot tammi-maaliskuu:

Toimintatuottojen kumulatiivinen toteutuma oli 3,8 miljoonaa euroa, mikä on 15,5% koko vuoden tuottotavoitteesta 24,5 miljoonaa euroa. Tilavuokrien osuus toimintatuotoista on noin 3 miljoonaa euroa, pysäköintimaksujen osuus noin 0,2 miljoonaa euroa ja pysäköintivirhemaksujen osuus noin 0,2 miljoonaa euroa.

Tuotoista on alkuvuoden aikana jäänyt pois Kiinteistö Oy Porin jäähallin sähköveloitus sekä maaliskuun lopussa tyhjentynyt Liinaharjan vastaanottokeskus. Nämä tulevat vähentämään tuottokertymää loppuvuoden aikana.

Valmistus omaan käyttöön -erä tammi-maaliskuu:

Tammi-maaliskuun osalta valmistus omaan käyttöön -erän kumulatiivinen toteutuma oli 0,6 miljoonaa euroa, mikä on 20% koko vuoden tuottotavoitteesta 2,9 miljoonaa euroa.

Suurimmat omajohtoiset työmaat alkuvuoden aikana olivat Tuulikylän asuntoalueen katujen rakentaminen ja Pasaasin päiväkodin pihatyöt, Kulttuuritalo Anniksen ilmanvaihtotyöt ja kirjaston toimintaa turvaavat toimenpiteet.

Toimintakulut tammi-maaliskuu

Toimintakulujen kumulatiivinen toteutuma oli -13,6 miljoonaa euroa, josta maaliskuun toteutuma oli -4,6 miljoonaa euroa. Maaliskuun kumulatiivinen toteutuma -13,6 miljoonaa euroa oli 26,2% koko vuoden määrärahasta -51,8 miljoonaa euroa. Viime vuoteen verrattuna kustannukset ovat noin 1 miljoona euroa korkeammat huolimatta siitä, että jätehuolto jäi pois teknisen toimialan organisaatiosta vuoden 2023 aikana. Vertailtaessa vuoden 2024 maaliskuun toteutumaa vuoden 2023 toteutumaan ilman jätehuoltoa, ovat toteutuneet kustannukset lähes 2 miljoonaa euroa suuremmat. Alla olevat toimintakulujen kuluerävertailut on tehty jättämällä jätehuollon kustannukset pois vuoden 2023 kustannuksista.

Henkilöstökulujen toteutuma on -3,9 miljoonaa euroa (22,8%), mikä on noin 0,2 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi (vertailu ilman jätehuoltoa). Maaliskuussa maksettiin teknisen sopimuksen (TS) vuoden 2023 järjestelyerän kertaerä, mikä nostaa maaliskuun henkilöstökulukertymää. Myös muut vuoden aikaiset palkankorotukset ovat nostaneet palkkasummaa. Henkilöstömäärä toimialalla on pysynyt pitkälti samana jätehuollon poistumisen jälkeen.

Palvelujen ostojen toteutuma on -1,9 miljoonaa euroa (25,75%), mikä on noin 0,7 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän (vertailu ilman jätehuoltoa). Kustannuksissa näkyy haastava talvi, mikä lisäsi ostopalvelujen tarvetta katujen ja pihojen sekä koneiden kunnossapidossa. Lisäksi Palveluliikelaitoksen laskutus siivouksen ja puhtaanapidon osalta on vuoden takaista ajantasaisempaa. Myös purkukuluja on kertynyt vuoden takaista enemmän.

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden toteutuma on -3,9 miljoonaa euroa (32,64%), mikä on noin 0,6 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän (vertailu ilman jätehuoltoa). Suurimpina tekijöinä ovat kaukolämpö sekä katujen ja pihojen kunnossapitoon tarvittavat materiaalihankinnat (hiekoitushiekka ja asvaltin paikkausmateriaalit).

Ulkoa vuokrattujen toimitilojen toteutuma oli tammi-maaliskuun osalta -3,7 miljoonaa euroa (26%), mikä on noin 0,4 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän. Kustannuksiin on vaikuttanut erityisesti yhtiöiden tekemät vuokran korotukset, mutta myös vuokraneliöissä tapahtuneet muutokset. 

Toimialan toimintakate toteutui tammi-  maaliskuun osalta 16% vuoden takaista heikompana (vuoden 23 osalta vähennetty jätehuollon vaikutus).

Loppuvuoden ennuste ja toimenpiteet budjetissa pysymiseksi

Toimintatuotoissa tullaan tämän hetken ennusteen mukaan jäämään talousarviosta noin 0,7 miljoonaa euroa. Alitukset aiheutuvat vuokratuottojen laskusta erityisesti tilojen irtisanomisten ja omistajavaihdosten seurauksena. Lisäksi Kiinteistö Oy Porin Jäähalli poistui kaupungin yhteisestä sähkösopimuksesta.

Toimintakuluissa tullaan määräraha ylittämään tämän hetken arvion mukaan noin 1,6 miljoonaa euroa. Merkittävimmät tekijät ylitykseen ovat kiinteistöyhtiöiden pääomavuokrien korotusten aiheuttama kustannusnousu sekä sopimusmuutoksista ja indeksitarkastuksista johtuvat hinnan korotukset sekä kaukolämmön hintaan tehdyt korotukset.

Toimiala tulee näiden osalta esittämään tuloarvion alitusta sekä määrärahan ylitystä.

Lisäksi haastava talvi on nostanut alkuvuoden osalta talvikunnossapidon kustannuksia, mikä aiheuttaa toimialan määrärahoihin ylityspainetta myös tältä osin. Tämän ylityksen toimiala pyrkii kattamaan muun muassa keskeyttämällä / hidastamalla uusrekrytointeja ja kiinnittämällä erityistä huomiota palveluiden sekä tarvikkeiden ostoon. Myös esimerkiksi hiekan nosto tehdään omana työnä.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-huhtikuun aikana normaalia. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on alkuvuoden aikana kirjoitettu 6060 kappaletta, joka on noin 1600 virhemaksua enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Infrayksikön alkuvuoden toiminnassa näkyy vahvasti kylmä ja pitkä talvi, mistä syystä talvikunnossapidon tehtäviä on tehty keskimääräistä pidempään. Hiekoitushiekan poistaminen arvioidaan venyvän juhannuksen alle. Päällysteiden paikkauksia on tehty poikkeuksellisen paljon ja sitä joudutaan myös jatkamaan tavanomaista myöhempään suuren määrän takia. Kevään viivästyminen on vaikuttanut myös nurmikoiden ja maauimalan käyttöönottoon.

Tilayksikössä laaditun purkuohjelman toteutus on edennyt suunnitellusti. Suurin purkutyömaa on tällä hetkellä Ruosniemen koulu.

Kiinteistöohjelman viimeistely on aloitettu, samoin kuin myytävien tai purettavien rakennusten suunnittelu. Vuokraneuvotteluja on käyty erityisesti niistä rakennuksista, jotka jäävät Sata-alueen käyttöön 3+1 vuokrakauden jälkeen.

Investointikohteet ovat edistyneet sekä tila- että infrainvestointien osalta pääsääntöisesti työohjelman mukaisesti. Itä-Porin päiväkodin rakentamisen aloitus on viivästynyt noin 1–2 kuukautta alkuperäisestä aikataulusta, ja se on nyt suunniteltu aloitettavaksi elo-syyskuussa.

Talouden toteutuma (vertailutiedot vuoteen 23 ilman jätehuoltoa)

Toimialan sitovuustasot valtuustoon nähden vuoden 2024 osalta ovat toimintatuotot, valmistus omaan käyttöön ja toimintakulut.

Toimintatuotot tammi-huhtikuu:

Toimintatuottojen kumulatiivinen toteutuma oli 5,1 miljoonaa euroa, mikä on 21% koko vuoden tuottotavoitteesta 24,5 miljoonaa euroa. Tilavuokrien osuus toimintatuotoista on noin 3,9 miljoonaa euroa, pysäköintimaksujen osuus noin 0,3 miljoonaa euroa ja pysäköintivirhemaksujen osuus noin 0,3 miljoonaa euroa.

Tuotoista on alkuvuoden aikana jäänyt pois Kiinteistö Oy Porin jäähallin sähköveloitus, maaliskuun lopussa tyhjentynyt Liinaharjan vastaanottokeskus sekä osa Pormestarinluodon keskuksesta tiloista. Nämä tulevat vähentämään tuottokertymää loppuvuoden aikana.

Valmistus omaan käyttöön tammi-huhtikuu:

Tammi-huhtikuun osalta valmistus omaan käyttöön -erän kumulatiivinen toteutuma oli 0,9 miljoonaa euroa, mikä on 29,7% koko vuoden tuottotavoitteesta 2,9 miljoonaa euroa.

Suurimmat omajohtoiset työmaat alkuvuoden aikana olivat Tuulikylän asuntoalueen katujen rakentaminen ja Pasaasin päiväkodin pihatyöt, Kulttuuritalo Anniksen ilmanvaihtotyöt, kirjaston toimintaa turvaavat toimenpiteet sekä Päiväkoti Piilitien LVI-työt.

Toimintakulut tammi-huhtikuu

Toimintakulujen kumulatiivinen toteutuma oli -17,5 miljoonaa euroa, josta huhtikuun toteutuma oli -4 miljoonaa euroa. Huhtikuun kumulatiivinen toteutuma -17,5 miljoonaa euroa oli 33,8% koko vuoden määrärahasta -51,8 miljoonaa euroa. Viime vuoteen verrattuna kustannukset ovat noin 1,6 miljoonaa euroa korkeammat.

Henkilöstökulujen toteutuma on -5,2 miljoonaa euroa (30,3%), mikä on noin 0,2 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi (vertailu ilman jätehuoltoa). Maaliskuussa maksettiin teknisen sopimuksen (TS) vuoden 2023 järjestelyerän kertaerä, mikä nostaa alkuvuoden henkilöstökulukertymää. Myös muut vuoden aikaiset palkankorotukset ovat nostaneet palkkasummaa. Vakituisen henkilöstön määrä on vähentynyt 9 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.

Palvelujen ostojen toteutuma on -2,6 miljoonaa euroa (33,8%), mikä on noin 0,6 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän (vertailu ilman jätehuoltoa). Kustannuksissa näkyy haastava talvi, mikä lisäsi ostopalvelujen tarvetta katujen ja pihojen sekä koneiden kunnossapidossa. Myös purkukuluja on kertynyt vuoden takaista enemmän.

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden toteutuma on -4,7 miljoonaa euroa (39,8%), mikä on noin 0,2 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän (vertailu ilman jätehuoltoa). Suurimpina tekijöinä ovat kaukolämpö sekä katujen ja pihojen kunnossapitoon tarvittavat materiaalihankinnat (hiekoitushiekka ja asvaltin paikkausmateriaalit).

Ulkoa vuokrattujen toimitilojen toteutuma oli tammi-huhtikuun osalta -4,9 miljoonaa euroa (34%), mikä on noin 0,6 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän. Kustannuksiin on vaikuttanut erityisesti yhtiöiden tekemät vuokran korotukset, mutta myös vuokraneliöissä tapahtuneet muutokset. 

Toimialan toimintakate toteutui tammi-hutikuun osalta 16% vuoden takaista heikompana (vuoden 23 osalta vähennetty jätehuollon vaikutus).

Loppuvuoden ennuste ja toimenpiteet budjetissa pysymiseksi

Toimintatuotoissa tullaan tämän hetken ennusteen mukaan jäämään talousarviosta noin 0,7 miljoonaa euroa. Alitukset aiheutuvat vuokratuottojen laskusta erityisesti tilojen irtisanomisten ja omistajavaihdosten seurauksena. Lisäksi Kiinteistö Oy Porin Jäähallin sähkösopimuksen siirto suoraan yhtiölle vähentää kaupungin toimintatuottoja.

Toimintakuluissa tullaan määräraha ylittämään tämän hetken arvion mukaan noin 1,6 miljoonaa euroa. Merkittävimmät tekijät ylitykseen ovat kiinteistöyhtiöiden pääomavuokrien korotusten aiheuttama kustannusnousu sekä sopimusmuutoksista ja indeksitarkastuksista johtuvat hinnan korotukset sekä kaukolämmön hintaan tehdyt korotukset.

Toimiala on esittänyt näiden osalta tuloarvion alitusta sekä määrärahan ylitystä.

Lisäksi haastava talvi on nostanut alkuvuoden osalta talvikunnossapidon kustannuksia, mikä aiheuttaa toimialan määrärahoihin ylityspainetta myös tältä osin. Tämän ylityksen toimiala pyrkii kattamaan muun muassa keskeyttämällä / hidastamalla uusrekrytointeja ja kiinnittämällä erityistä huomiota palveluiden sekä tarvikkeiden ostoon. Myös esimerkiksi hiekan nosto tehdään omana työnä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.