Perustelut
Taustaa
Eduskunta hyväksyi 9.4.2020 tieliikennelain (729/2018) muutoksen (HE 109/2019 vp/ LiVM 2/2020), jossa muun muassa säädetään kotihoidon pysäköintitunnuksesta ja sen myöntämisestä. Uudistuksen tavoitteena oli tehostaa kotiin tuotavia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tarjoamalla työntekijöille parempia pysäköintimahdollisuuksia. Lakimuutos astui voimaan 1.6.2020.
Tieliikennelain 39 a §:ssä säädetään kotihoidon pysäköintitunnuksen käytöstä sekä 190 a §:ssä tunnuksen myöntämisestä.
Tieliikennelain 190 a §:n mukaan:
”Kunta voi myöntää kotihoidon pysäköintitunnuksen enintään viideksi vuodeksi kerrallaan asiakkaan kotona suoritettavaa:
- sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 §:ssä tarkoitettua kotipalvelun, 20 §:ssä tarkoitettua kotihoidon ja 21 §:ssä tarkoitettua asumispalvelun tehtävää varten;
- terveydenhuoltolain (1326/2010) 25 §:ssä tarkoitettua kotisairaanhoidon tehtävää varten;
- vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetussa laissa (380/1987) tarkoitettua tehtävää varten;
- kehitysvammaisten erityishuollosta annetussa laissa (519/1977) tarkoitettua tehtävää varten.
Pysäköintitunnus myönnetään 1 momentissa tarkoitettua palvelua tarjoavalle työntekijälle, yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle."
Pysäköintitunnuksen voivat lain mukaan saada yhtenäisin ehdoin sekä yksityiset toimijat että julkiset toimijat, niiden yhtiö- tai hallintomalleista riippumatta, silloin kun ne toteuttavat hyvinvointialueen (aiemmin kunnan) järjestämisvastuulla olevia lakisääteisiä tehtäviä. Tunnuksen myöntäminen yksityiselle toimijalle siis edellyttää, että se toimii hyvinvointialueen järjestämien palveluiden osalta joko kilpailutettuna tai palvelusetelillä toimivana palveluntuottajana.
Pysäköintitunnus myönnetään kotihoidon palvelua tarjoavalle työntekijälle, yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle. Kyseisen tahon on hakemuksessaan ilmoitettava enintään kolme ajoneuvoa, joissa kotihoidon pysäköintitunnusta käytetään 39 a §:ssä tarkoitettuun pysäköintiin. Yrityksen, yhdistyksen ja julkisyhteisön on myös ilmoitettava tunnuksenhaltija, jonka on oltava hakijan palveluksessa oleva luonnollinen henkilö.
Tieliikennelain 39 a §:n 2. momentin mukaan pysäköintitunnusta saa käyttää pysäköintiin vain hyvinvointialueen järjestämien, edellä mainittujen työtehtävien suorittamista varten ja pysäköintiin saa käyttää vain pysäköintitunnuksessa mainittua ajoneuvoa. Työntekijän tai tunnuksenhaltijan on viipymättä ilmoitettava kunnalle tunnuksen myöntämisen edellytyksissä tapahtuneista muutoksista, esimerkiksi jos kotihoidossa käytettävä ajoneuvo muuttuu tai tunnuksenhaltija vaihtuu yrityksessä.
Kaupungin myöntämän kotihoidon pysäköintitunnuksen/-luvan käyttö rajautuu kaupungin katutilaan ja kaupungin hallinnoimalle yleiselle pysäköintialueelle. Pysäköintiluvalla varustetun ajoneuvon saa edellä mainittua työtehtävää suoritettaessa pysäköidä liikenteenohjauslaitteella osoitetusta kiellosta tai rajoituksesta huolimatta (Tieliikennelaki 39 a § 1 mom.). Pysäköintikieltoalueelle pysäköivän tulee kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta ja harkintaa, eikä pysäköinti saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa muulle liikenteelle. Samoin ajoneuvon voi jättää kaupungin hallinnoimalle maksulliselle alueelle ilman maksun suorittamista tai aikarajoitetulle alueelle aikarajoitusta pidemmäksi aikaa. Mahdollisen pysäköintivirhemaksun saanut henkilö vastaa virhemaksun maksamisesta henkilökohtaisesti.
Kiinteistöjen pihassa pysäköinti ei ole sallittua kaupungin myöntämää pysäköintilupaa käyttäen. Pysäköintimahdollisuuksista kiinteistöillä tulee sopia kiinteistöjen omistajien ja haltijoiden kanssa.
Nykytila
Tällä hetkellä Porin kaupungin asiakaspalvelusta voi hakea Satakunnan hyvinvointialueen (aiemmin Porin perusturvan) kotihoidon työntekijöiden pysäköintilupia. Luvat ovat olleet hyvinvointialueelle maksuttomia. Pysäköintilupa tilataan kotihoidon esihenkilön toimesta sähköpostilla osoitteesta asiakaspalvelu@pori.fi. Tilauksessa ilmoitetaan pysäköintilupakohtaisesti kotihoidon työntekijän nimi ja auton rekisterinumero. Pysäköintiluvat haetaan henkilökohtaisesti asiakaspalvelusta joko kotihoidon esihenkilön tai työntekijän toimesta.
Porin kaupungin asiakaspalvelun työntekijät ylläpitävät excel-taulukkoa, josta ilmenee myönnetyn luvan juokseva numero sekä henkilön ja auton tiedot jokaista lupanumeroa kohden. Myönnetyn luvan taakse voidaan muuttaa sähköposti-ilmoituksen perusteella auton rekisterinumero. Tällä hetkellä käytäntönä on korkeintaan kaksi rekisterinumeroa yhtä henkilöä kohden.
Pysäköinninvalvonta ei pääse asiakaspalvelun ylläpitämään kotihoidon pysäköintiluparekisteriin, vaan tarkastajat joutuvat kysymään aina puhelimitse tai sähköpostilla lupien voimassaolon.
Ehdotus 1.6.2024 alkaen
Kotihoidon pysäköintitunnuksen/ -luvan käyttöönotto ja käyttö on kaupungin harkinnassa. Kaupunki päättää myös itse, periikö se kotihoidon pysäköintiluvan käsittelystä maksun. Pysäköintiluvan maksutason tulee vastata luvan myöntämisestä aiheutuvia kustannuksia. Hyvinvointialueen ja yksityisen toimijan maksujen tulee määräytyä samoilla perusteilla.
Vuoteen 2024 asti Porin kaupungin myöntämät kotihoidon pysäköintiluvat ovat olleet maksuttomia. Useat kaupungit ovat viime vuosina alkaneet periä maksua kotihoidon pysäköintiluvista. Esimerkiksi Tampereella luvan hinta on 150 eur/vuosi, Kokkolassa 100 eur/vuosi ja Oulussa 55 eur/2 vuotta.
Lupien hallinta tulee jatkossa organisoida Satakunnan hyvinvointialueen kautta. Koska kyse on hyvinvointialueen järjestämästä palvelusta, jota hyvinvointialue omalla henkilöstöllään tuottaa tai hankkii hyväksymällä palvelusetelituottajat tai tekemällä ostopalvelusopimukset yksityisten palveluntuottajien kanssa, ovat pysäköintiluvan käyttöön oikeutetut hyvinvointialueen tiedossa. Hyvinvointialueen tulisikin luoda itselleen luparekisteri niin, että hyvinvointialueella on ajantasainen tieto siitä, mikä numero kullakin työntekijällä ja autolla on. Porin kaupunki tilaa luvat painotuotteena ja myöntää Satakunnan Hyvinvointialueelle etukäteen numeroidut pysäköintiluvat. Luparekisterin tulee olla ajantasainen.
Kotihoitopalvelun, jonka yhteydessä pysäköintilupaa hyödynnetään, tulee olla hyvinvointialueen järjestämää ja työtehtävien säännöllisiä ja pitkäkestoisia. Pysäköintiluvalla on oikeus pysäköidä vain yksi ajoneuvo kerrallaan. Pysäköintilupa on voimassa vain työasioissa työaikana, ja hyvinvointialueen on palautettava se pysäköinninvalvontaan luvan voimassaolon, työtehtävän, tai käytön tarpeen päättyessä.
Pysäköintilupa on pysäköinnin ajaksi sijoitettava näkyvälle paikalle ajoneuvon tuulilasin sisäpuolelle siten, että se on ulkoapäin luettavissa. Pysäköintiluvan kopiointi on kielletty.
Havaitusta väärinkäytöksestä pysäköintilupa voidaan peruuttaa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi
Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, että kotihoidon pysäköintiluvat / -tunnukset muutetaan maksullisiksi, ja että luvan hinta on 100 euroa /vuosi 1.6.2024 alkaen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.