Valmistelija
Sari Kivioja, sari.kivioja@pori.fi
Perustelut
Kaupunginhallitus on pyytänyt 31.10.2021 mennessä elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausuntoa valtuustoaloitteeseen (Tuomas Koivisto) puntaroivien kansalaispaneelien lisäämisestä Porin kaupungin osallistamisen keinovalikoimaan.
Elinvoima- ja ympäristölautakunta lausuu seuraavaa:
Elinvoima- ja ympäristötoimialan eri yksiköillä on pitkä, yli kymmenen vuoden taakse ulottuva, historia sekä lakiin että hyviin suunnittelu- ja yhteistyökäytäntöihin pohjautuvien osallisuusmenetelmien käytöstä. Yhteistyö konsernipalveluiden viestintä- ja osallisuusyksikön sekä muiden toimialojen kanssa on ollut tiivistä. Osallisuustyön moninaiset hyödyt ja yhteiskunnallisen osallistumisen vahvistamisen tarpeet on tunnistettu ja edustuksellista demokratiaa tukevaa osallisuuden keinovalikoimaa on kehitetty pitkäjänteisesti, määrätietoisesti ja vallitsevaan ajankuvaan sopia keinoja hyödyntäen. Työ osallisuusmenetelmien kehittämisessä on jatkuvaa ja koronapandemian aikana kaupungin ja toimialan osallisuustyössä otettiin isoja harppauksia eteenpäin digitaalisten vuorovaikutusalustojen käytössä.
Vuonna 2018 Porin kaupunki otti käyttöön seitsemän askeleen osallisuus- ja vuorovaikutusmallin, joka monipuolisti ja syvensi kaupungin osallisuustyötä sekä toimintatapoja. Samalla malli toimi kaupunkilaisten suuntaan lupauksena siitä, että kaupunkilaiset ja palveluiden käyttäjät voivat osallistua ja vaikuttaa asioiden, päätösten ja palveluiden valmisteluun ja kaupungin toimintaan. Konkreettisina esimerkkeinä vaikuttavista ja hyvää palautetta osallistuneilta saaneista uusista toimintatavoista ovat Poris-konsepti ja Sitran kehittämä Erätauko & dialogi -menetelmä rakentavaan keskusteluun.
Poris on osallistava pop-up-tila tai -tapahtuma, joka voi ilmestyä minnepäin tahansa Porissa ja siellä voidaan käsitellä erilaisia ajankohtaisia aiheita. Poris- konsepti otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 2017 brändityön yhteydessä ja sen jälkeen sitä on hyödynnetty muun muassa kaupunkikeskustan kehittämistyössä, Isomäen alueen yleissuunnittelussa ja palvelukeskus Himmelin suunnittelussa. Poris konseptilla on pyritty madaltamaan osallistumisen kynnystä vieden Poris sinne, missä kaupunkilaiset ovat. Keskustan kehittämisen tutkimuskeskus Poris avasi ovensa kaupunkilaisille kävelykadulla, Yrjönkatu 13 tilassa ja tarjosi kaupunkilaisille kuukauden ajan mahdollisuuden kertoa ja kehittää kahvikupposen äärellä ideoita kaupunkikeskustan tulevaisuudesta. Yhdenvertaisten ja monipuolisten osallistumismahdollisuuksien turvaaminen on kaupungin osallisuustyön tärkeä periaate ja innovatiivinen Poris -konsepti on saanut positiivista palautetta kaupunkilaisilta ja se on myös herättänyt kiinnostusta kansallisella sekä kansainvälisellä tasolla.
Toinen erityismaininnan ansainnut ja paljon viime vuosina käytetty osallisuuden ja vuorovaikutuksen työkalu Porissa on ollut Sitran kehittämän Erätauko & dialogi -menetelmä rakentavaan keskusteluun. Menetelmä perustuu dialogiseen pienryhmäkeskusteluun (6-25 ihmistä), jossa istutaan kasvotusten piirissä ja noudatetaan rakentavan keskustelun pelisääntöjä. Erätauko -menetelmää on kaupungin osallisuustyössä käytetty monipuolisesti eri suunnitteluteemoissa, muun muassa Pasaasin aluesuunnittelutyössä, keskustan liikenneverkkosuunnitelmatyön tavoitevaiheessa, erityislasten palveluissa, ilmastotyössä ja palveluverkkosuunnittelussa.
Koronapandemian myötä digitaaliset menetelmät otettiin laajasti käyttöön osallisuustyössä, monia haasteita voitettiin ja esteitä ylitettiin. Digitaalisten osallisuus- ja vuorovaikutusmenetelmien ja alustojen kehittämistyö jatkuu ja tunnistettuihin haasteisiin pyritään löytämään ratkaisuja. Digitaalisia alustoja voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa osallisuusmenetelmissä ja viestinnässä. Digitaalisia alustoja ja etäyhteyttä voidaan hyödyntää myös Erätauko-keskusteluissa.
Valtuustoaloitteessa mainittu esimerkki Turun kaupungin, Tampereen yliopiston ja Åbo Akademin yleiskaavan uudistamistyöhön sisältyvästä puntaroivan kansalaispaneelin käyttökokeilusta on kiinnostava. Käsittelyssä tai suunnittelukohteena olevan aihepiirin tai asian tietämyksen vahvistaminen, oletusten ja joskus jopa virheellisten tulkintojen avaaminen, kokemusten jakaminen, ennakkoluulojen murtaminen ja avoin keskusteleva vuorovaikutus tuo toivottua syvyyttä osallisuus- ja vuorovaikutustilanteisiin, rakentaa yhteisymmärrystä ja näin osaltaan myös sujuvoittaa suunnittelua ja tavoitteiden edistämistä. Valtuustoaloitteessa mainitun esimerkin hyödyt korostuvat dialogisessa rakentavan keskustelun menetelmässä eikä lautakunta näe vastaavan kaltaisen toimintamallin käyttämiselle Porissa estettä. Viime vuosina esiin nousseet osallisuus- ja vuorovaikutustyön innovaatiot, yhteissuunnittelun menetelmät ja valtuustoaloitteessa esitelty toimintamalli tullaan esittelemään tulevalle viestintä- ja osallisuusyksikön johtajalle.
Ehdotus
Esittelijä
Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi
Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon valtuustoaloitteeseen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.