Kaupunginhallitus, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 318 Selvitys Porin kaupungin järjestämän joukkoliikenteen lipunmyyntirajapintojen avaamisesta

PRIDno-2023-1827

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi
  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Selvityspyyntö

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom (myöhemmin Traficom) on lähettänyt Porin kaupungille 16.5.2023 päivätyn selvityspyynnön. Kilpailu-  ja kuluttajavirasto on siirtänyt Traficomin käsiteltäväksi asian koskien joukkoliikenteen lipunmyynti- ja maksurajapintojen avaamista. Kantelun mukaan Porin kaupunki on vaihtanut joukkoliikenteen lippujärjestelmää, eikä ole avannut lipun myyntirajapintaa Aline Creative Technology Studio Oy:n  toteuttamalle Kyyti Likel -sovellukselle. Traficom pyytää selvitystä siitä, miksi liikennepalvelulain 155  §:n mukaista rajapintaa ei ole avattu. Lisäksi Traficom pyytää toimittamaan aikataulun rajapinnan avaamiselle. Ellei asiassa muuta ilmene, Traficom voi velvoittaa Porin kaupungin avaamaan pääsyn lippu- ja maksujärjestelmänsä myyntirajapintaan, sekä asettaa päätöksensä tehosteeksi uhkasakon.

Aiempi selvitys

Joukkoliikennejaosto on vastannut 29.3.2022 § 14 Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvityspyyntöön koskien velvoitteita lippu- ja maksujärjestelmien taustajärjestelmä- ja tunnistepohjaisuudesta sekä kertalippu- ja puolesta-asiointirajapintojen avaamisesta. Jaosto on 31.5.2022 § 27 tarkentanut vastaustaan Traficomin pyynnöstä. Traficom päätti valvonta-asian käsittelyn saamiensa selvitysten johdosta 17.5.2022. Asian käsittelyä voi seurata asianhallinnan tunnuksella PRIDno-2021-5475.

Joukkoliikenteen lippujen myynti rajapinnan kautta

Porin seudun joukkoliikennejaosto on tehnyt 18.10.2022 § 45 päätöksen sidosykskkö Waltti Solutions Oy:n (aiemmin TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy) Waltti lippu- ja maksujärjestelmän käyttöönotosta, kun sidosyksikkö Porin Linjat Oy:n kanssa joukkoliikennejaoston tekemä 4.5.2021 § 34 sopimus lippu- ja maksujärjestelmästä, myyntikanavista ja neuvonta- ja tiedotuspalveluista Porin tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen hankkimassa avoimessa joukkoliikenteessä ajalle 7.6.2021 - 4.6.2023 päättyy.

Lokakuussa 2022 tehdyn päätöksen jälkeen Porin Linjat Oy on irtisanonut omia sopimuksiaan lippu- ja maksujärjestelmän palveluista, joita ovat mm. rahastuslaitevalmistaja Pusatec Oy:n ylläpitämä lippujen myyntirajapinta ja Aline Creative Technology Oy:n kanssa tehty palvelusopimus mobiililippusovellus Kyyti Likelistä.

Lippu- ja maksujärjestelmien vaihtoprojektin aikataulutuksessa todettiin, että kahden järjestelmän päällekkäinen käyttö lisää kustannuksia ja toisaalta joukkoliikenteen matkustajille aiheutuva haitta lippujen käyttämättä jäämisestä tai hyvitysmenettelyistä olisi työläs ja kallis toteuttaa. Täten päätettiin, että uusien lippujen myynti Pusatec Oy:n rajapinnasta sovelluksen avulla lopetetaan 31.3.2023, ja että Porin Linjat Oy:n järjestelmän matkakorteille ei myydä enää uusia lipputuotteita 4.6.2023 jälkeen. Siten Waltti-järjestelmä on joukkoliikenteen lippujen myynnin pääjärjestelmä 5.6.2023 alkaen.

Porin Linjat Oy:n rahastuslaitteet on siirretty Waltti-järjestelmään 26. huhtikuuta 2023. Tällöin projektissa oli testattu ja varmistettu kahden eri lippu- ja maksujärjestelmän lipputuotteiden päällekkäisen käytön onnistuminen. Mobiililippujen digitaalinen varmentaminen lähti myös sujumaan. Siltä osin tekniset valmiudet ottaa uusia liikkumis- ja yhdistämispalvelujen tarjoajia Waltin lippu- ja maksujärjestelmän rajapintaan alkoivat näyttää mahdollisilta.

Waltti Solutions Oy:n rajapintaan on mahdollista liittyä uusien mobiililippujen testaamista varten noin 3 - 5 työpäivän kuluessa sen jälkeen, kun toimivaltainen viranomainen on toimittanut liikkumis- ja yhdistämispalvelutarjoajan kanssa tehdyn sopimuksen sidosyksikölle. Mobiililippujen myynti kuluttajille on mahdollista vasta, kun tekniset testaukset on saatu tehtyä ja varmistettu, että mobiililipun hyväksyntä digitaalisesti toteutuu linja-autojen rahastuslaitteissa.

Joukkoliikennejaosto päätti kokouksessaan 23.5.2023 § 23 sopimusmenettelyistä ja lippujen hinnoittelusta sekä myyntirajapinnan ja joukkoliikenteen mobiililippujen käytöstä liikkumis- ja yhdistämispalvelujen sovelluksissa (asiatunnus  PRIDno-2023-1815). Kun päätös on lainvoimainen, toimivaltainen viranomainen voi ryhtyä sopimusneuvotteluihin liikkumis- ja yhdistämispalvelujen tarjoajien kanssa Porin joukkoliikenteen lippujen myynnistä. Joukkoliikennejaosto ei ole aiemmin tehnyt liikennepalvelulain § 155 mukaista päätöstä lippujen myynnistä rajapinnan kautta.

Aikataulu uuden rajapinnan avaamiselle

Lippu- ja maksujärjestelmän muutoksen ja päätöksenteon aikataulujen takia Porin joukkoliikenteessä on noin kolmen kuukauden pituinen ajanjakso huhti - kesäkuussa 2023, kun liikkumis- ja yhdistämispalvelujen tarjoajille ei ole mahdollista tarjota liikennepalvelulain § 155 mukaista myyntirajapintaa eikä tehdä sopimusta lippujen myynnistä. Mikäli joukkoliikennejaoston päätös 23.5.2023 saa lainvoiman, sopimusneuvottelut liikkumis- ja yhdistämispalvelujen tarjoajien kanssa on mahdollista aloittaa kesäkuussa. Tekniset valmiudet ovat olemassa Waltti Solutions Oy:n lippu- ja maksujärjestelmässä sekä Porin Linjat Oy:n rahastuslaitteilla linja-autoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää vastata Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvityspyyntöön edellä esitetyn mukaisesti ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.