Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 23.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Selvitys Lounais-Suomen aluehallintovirastolle

PRIDno-2023-1985

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on vastaanottanut kantelun Porin kaupungin terveydensuojeluviranomaisen toiminnasta savuhaittaa koskevan valitusasian hoidossa. Aluehallintovirasto pyytää elinvoima- ja ympäristölautakunnan selvitystä kantelussa esitettyyn. Asiassa on erikseen pyydetty ympäristöterveysjaoston selvitys.

LSAVI/8093/2023

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Lautakunta päättää antaa asiassa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan selvityksen:

Kantelijan ensimmäinen yhteydenotto on vastaanotettu Porin kaupungilla 3.11.2022, jolloin kantelija lähetti ympäristövalvonnan sähköisen ilmoituskanavan kautta ilmoituksen koetusta rajanaapurin aiheuttamasta savu- ja hajuhaitasta sekä tiedustelun mahdollisuudesta mitata päästöjä. Ilmoituksessa mainittiin, että savun haistaa asunnossa sisällä, minkä perusteella asia siirrettiin terveydensuojelulain mukaisena asumisterveysasiana terveysvalvonnalle.

Terveysvalvonta vastasi kantelijalle sähköpostitse 8.11.2022, ja ohjeisti kantelijaa olemaan naapuriin yhteydessä savuhaitan takia sekä ilmoitettiin, että terveysvalvonta ei pysty mittaamaan savupäästöjä ulkoilmassa. Kantelijaa ohjeistettiin tekemään asunnontarkastuspyyntö.

Kantelijan pyynnöstä hänen asuntoonsa tehtiin kolme asunnontarkastusta eri ajankohtina. Tarkastuksilla ei havaittu aistinvaraisesti tarkasteltuna savunhajua asunnossa sisällä. Ulkona havaittiin kaikilla kerroilla savunhajua. Tarkastuksien aikana vain kerran savunhaju aiheutui mahdollisesti rajanaapurista. Muilla kerroilla rajanaapurista ei havaittu savua. Kantelijaa pyydettiin myös pitämään savupäiväkirjaa kokemastaan haitasta. Savupäiväkirjojen perusteella savu- ja hajuhaittaa on kantelijan toimesta havaittu säännöllisesti useamman kerran viikossa. Terveysvalvonta ei kuitenkaan tarkastuskäynneillään pystynyt terveyshaittaa toteamaan asunnon sisätiloissa. Alueelle jaettiin joka kiinteistöön ohjelehtinen puun pienpoltosta. Terveysvalvonta on päättänyt asian käsittelyn 8.6.2023 tehdyn asiakirjatarkastuksen perusteella. Kantelijalle on asiakirjatarkastuksen tarkastuskertomuksessa ilmoitettu oikeudesta saada asiasta pyydettäessä ympäristöterveysjaoston valituskelpoinen päätös.

Kantelija on lähettänyt 24.3.2023 ympäristövalvonnalle sähköpostin, jonka mukaan naapureiden savukaasuja tulee sisälle hänen asuntoonsa. Ympäristövalvonnan toimesta on ilmoituksen kohteena olevan kiinteistön jätteenkuljetussopimus tarkistettu 27.3.2023, ja todettu asianmukaiseksi. Kantelija on edelleen 15.4.2023 ilmoittanut sähköpostitse ympäristövalvonnalle asuntoon sisälle tulevasta savuhaitasta. Ympäristövalvonta on vastannut sähköpostiin 17.4.2023, ja ilmoittanut asian olevan terveysvalvonnan käsittelyssä. Kantelija on 14.5.2023 tiedustellut sähköpostitse ympäristövalvonnalta naapurin risujen, oksien ja lehtien poltosta taajama-alueella. Ympäristövalvonta on vastannut 25.5.2023 sähköpostilla, jonka mukaan asiasta on oltu yhteydessä tiedustelussa mainittuun naapuriin. Ympäristövalvonta ei ole ryhtynyt asiassa muihin toimiin.

Selvityksen liitteeksi liitetään asiassa kertyneet asiakirjat.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.