Kaupunginvaltuusto, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 106 Valosaasteen vähentäminen, valtuustoaloite, valtuutettu Emmastiina Hesso

PRIDno-2022-5543

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Emmastiina Hesso jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Energiakriisin aikana energian säästäminen on entistä tärkeämpää ja kunnan tulee olla osoittamassa esimerkkejä säästötoimissa. Esimerkillinen säästökohde olisi valosaasteen vähentäminen Porissa. Valosaasteella tarkoitetaan keinovaloa, joka kohdistuu muualle kuin tarkoitettuun kohteeseensa tai jolla on valaistuksella saavutettua hyötyä merkittävämpiä kielteisiä vaikutuksia. Valosaaste on yksi nopeimmin kasvavista ja laajimmille levinneistä ympäristökuormituksen muodoista. Se aiheuttaa huomattavia ekologisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja. 

Maailmanlaajuisen valosaasteen määrä on lisääntynyt rajusti viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Euroopan unionin alueen väestöstä 99 prosenttia asuu alueella, jonka yötaivas on saastunut valosta. Huonosti suunnattujen ja tarpeettoman kirkkaiden valaisinten energiapäästöt vastaavat vuosittain karkeasti arvioiden jopa 20 miljoonan auton hiilidioksidipäästöjä, ja Suomessa valosaasteen määrä asukasta kohden on kansainvälisesti vertaillen korkea.

Valosaaste kiihdyttää luontokatoa. Keinovalo häiritsee etenkin ilta- ja yöaikaan aktiivisia eläimiä sekä kasveja, joiden kasvua ja yhteyttämistä valon määrä säätelee. Valon ajoittuminen, määrä ja laatu vaikuttavat keskeisesti esimerkiksi hormonieritykseen, ravinnonsaantiin ja käyttäytymiseen. Pölyttäjien ja hyönteisten määrä on romahtanut maailmanlaajuisesti, osittain juuri keinovalon lisääntymisen vuoksi. Pölyttäjien väheneminen puolestaan heijastuu haitallisesti muihin lajeihin ja kokonaisiin ekosysteemeihin. 

Valosaaste vaikuttaa kielteisesti myös ihmisten terveyteen. Keinovalon lisääntyminen erityisesti hämärän aikaan ja siten vuorokausirytmin häiriintyminen haittaavat ihmisten unenlaatua ja vireystasoa, aineenvaihduntaa sekä mielenterveyttä ja stressitasoja. Valosaaste on yhdistetty myös kohonneeseen syöpä- ja verisuonitautiriskiin. 

Valosaasteeseen on mahdollista puuttua erityisesti kunnallisella tasolla. Kunta voi esimerkiksi kaavoituksen ja erilaisin määräyksin ohjata, minkälaista ja millaiseen tarpeeseen keinovaloa käytetään. 2000-luvulla joissakin kunnissa onkin alettu kiinnittää asiaan huomiota. Jyväskylä otti 2010-luvun alkupuolella käyttöön uuden sukupolven valaisimia sekä älykkäitä ohjausjärjestelmiä. Järvenpään linjasi jo vuonna 2004, että se perustaa valosaasteettomia alueita, sammuttaa mainosvalot yöksi sekä suuntaa ulkovalot horisontin alapuolelle. 

Kunnallisessa valosuunnittelussa olisi mahdollista hyödyntää entistä enemmän erilaisia älykkään valaisun järjestelmiä kuten valojen voimakkuuden säätelyä liiketunnistimien avulla. Valosaastetta koskevien määräysten tulisi koskea kunnan omien kiinteistöjen ja alueiden lisäksi myös yksityisomisteista julkista tilaa, kuten mainoskylttejä tai kauppakeskuksia.  

Valosaasteen vähentäminen edellyttää myös yleisen tietoisuuden lisäämistä keinovalon haitoista ja keinoista vähentää niitä. Matalan kynnysten koulutusten, kampanjoiden ja konkreettisten esimerkkien avulla voidaan tarjota ihmisille työkaluja vaikuttaa valosaasteeseen omassa elämänpiirissään. Valosuunnittelun ja arkkitehtuurin koulutusaloilla on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota valaistukseen ja valosaasteeseen. Kunnalliset ja alueelliset ympäristöneuvojat ovat myös avainasemassa valaistuksen paremmassa asemoinnissa ja kohdentamisessa.

Esitämme että Porin kaupunki ryhtyy toimiin valosaasteen vähentämiseksi.

Emmastiina Hesso

Vasemmistoliitto"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi
Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Emmastiina Hesso on jättänyt kaupunginvaltuuston 10.10.2022 kokouksessa valtuustoaloitteen Valosaasteen vähentäminen. Kaupunginhallitus on päättänyt pyytää 17.10.2022 kokouksessaan aloitteesta pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.1.2023 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Ympäristössä ja maisemassa vähäistä merkittävämmät rakenteet ja laitteet edellyttävät asianmukaista lupaa, jonka soveltuvuutta arvioidaan rakennusvalvonnan lupamenettelyjen yhteydessä. Rakentamisessa yleistyneet julkisivuvalaistukset sekä erilaiset myynti-, tiedotus-, mainos- ja muut laitteet kuuluvat arvioinnin piiriin, joista on määrätty tarkasti rakennusjärjestyksessä (§ 17.6). Kaupunkikuvallisesti merkittäviä hankkeita arvioidaan lisäksi kaupunkikuvatoimikunnassa. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota valolähteiden aiheuttamiin häiriöihin erityisesti asukkaisiin, mutta myös monipuolisesti turvallisuuskysymyksiin. Rakentamisen yhteydessä toteutettava valaistus suunnitellaan ja toteutetaan lähtökohtaisesti tarkoituksenmukaisesti ja niukkojen kustannusraamien puitteissa, eikä ylimääräisen valaistuksen ohjaamiselle ole varsinaista tarvetta.

Valosaaste tai häiriövalo on ympäristönsuojelulain (527/2014) tarkoittama ihmisen toiminnasta aiheutuva päästö, josta voi aiheutua ympäristön pilaantumista. Toimintaa, josta aiheutuu valopäästöä, ei ole määritelty ympäristönsuojelulaissa ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaksi toiminnaksi, joka on ympäristöluvanvaraista. Tällainen toiminta ei tule ympäristönsuojeluviranomaisen tietoon ennen toiminnan aloittamista, mikä vaikeuttaa valopäästöön puuttumista, koska valopäästön ehkäiseminen ja vähentäminen on tehokkainta suunnitteluvaiheessa. Muusta syystä ympäristölupavelvollisen toiminnan osana valopäästöön voidaan kiinnittää huomioita esimerkiksi tehdasalueiden tai satama-alueiden valaistukselle annettavilla ympäristölupamääräyksillä.

Ympäristönsuojeluviranomainen voi kuntalaisyhteydenoton perusteella puuttua terveyshaittaa tai ympäristön yleisen viihtyisyyden vähentymistä aiheuttavaan valopäästöön edellyttämällä päästön aiheuttajaa ehkäisemään tai rajoittamaan valon haitallisia vaikutuksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi
Toni Haapakoski, Yksikön päälikkö, infrayksikkö, toni.haapakoski@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Emmastiina Hesso on jättänyt kaupunginvaltuuston 10.10.2022 kokouksessa valtuustoaloitteen Valosaasteen vähentäminen. Kaupunginhallitus on päättänyt pyytää 17.10.2022 kokouksessaan aloitteesta pyytää aloitteesta elinvoima-​ ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.1.2023 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus vastaukseksi valtuustoaloitteeseen:

Tekninen lautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Aloite on hyvin ajankohtainen. Paitsi vaikutuksista johtuen, niin myös keinot huomioda asiaa ovat parantuneen merkittävästi mm. LED-tekniikan ja älykkäiden järjestelmien tuomista mahdollisuuksista johtuen. 

Kansainavälinen valaistuskomissio CIE (Commission Internationale de l´Eclairage) on määritellyt, että häiriövalo on valaisimen vaakatason yläpuolelle suuntautuvaa valoa. Häiriövalo aiheuttaa ärtymystä, on epämiellyttävää ja vaikeuttaa oleellisen informaation näkemistä suuntauduttuaan valaistavan alueen ulkopuolelle. Arkikielessä häiriövaloa kutsutaan valosaasteeksi, mutta CIE:n mukaan valosaaste on keinovalon haitallisten vaikutusten summa. Valosaaste on laajempialainen termi viihtyisyyden tai turvallisuuden kannalta tarpeettomasta, mahdollisesti myös taivaalle suuntautuvasta valosta, jolla on vaikutuksia luontoon. Valosaaste saattaa aiheuttaa ympäristöhaittoja kasveille, hyönteisille ja eläimille. Haitat ilmenevät kasveilla kasvukauden muutoksina sekä hyönteisillä ja eläimillä elintapojen muutoksina.

Häiriövalo ja valosaaste näkyy konkreettisesti kaupunkiympäristössä häikäisevinä valaisimina, yöaikaan hohtavina pilvinä tai näkemistä haittaavina mainosvaloina. Pimeän ajan kaupunkiympäristö koostuu yleisten ja yksityisten alueiden valaistusten muodostamasta kokonaisuudesta. Yleensä ongelmia tuottavat eniten urheilukentät, laajat piha- ja parkkialueet, työmaat ja mainosvalot. Valaistus tulee pyrkiä aina suunnittelemaan ja toteuttamaan niin, ettei häiriövaloa synny.

Valotekniikan kehittyminen ja energiatehokkuus on lisännyt valon käyttöä niin julkisilla kuin yksityisillä alueilla. Valaistuksen lisäämä viihtyisyys sekä turvallisen kaupunkiympäristön parantuminen ovat kiistattomia, mutta samalla huolimaton tai osaamaton valaistuksen käyttö voi aiheuttaa aloitteessa kuvattuja valon haittoja, kuten häiriövaloa.

Valosaasteen torjuminen on tärkeää ympäristön ja terveyden suojelemiseksi, mutta myös taloudellisesti kannattavaa. Lisäksi valosaasteen vähentäminen erilaisilla teknisillä ratkaisuilla voi edistää myös turvallisuutta ja vähentää ilkivallan riskiä kaupungin rakennuksissa ja yleisillä alueilla.

Uudiskohteissa ja suuremmissa remonteissa valaistuksen suunnittelussa otetaan aina huomioon sijoittelu, säädettävyys ja käyttömukavuus. Turvallisuus ja ilkivallan estäminen tulee myös tärkeänä osana, tietyt ulkoalueet ja valvontakameroin varmistetut paikat pitää valaista sen mukaisesti. Pimeässä ei saada ongelmapaikoista riittävän hyvää valvontakameramateriaalia. Valaistuksen suuntauksen tulee olla kohdetta palvelevaa, esim. kulkuväylät. Valoa ei ajeta turhaan ylöspäin tai sivuille.

Sisätilat ovat yksinkertaisempaa valaista, valot sammuvat tarpeen mukaan tai kiinteistöautomatiikan ohjaamana haluttuun kellonaikaan, usein viimeistään klo 22, riippuen kohteen iltakäytöstä. Nykyinen tekniikka mahdollistaa myös esim. katuvalaistuksessa valotehon laskun yöaikana. Vanhoissa kohteissa älykästä järjestelmää ei aina ole ja näissä valojen ohjaus jää usein käyttäjän vastuulle. Tavoite on kuitenkin selkeä, jo energian säästösyistä turhaa valoa koitetaan välttää. Nämä asiat ovat kaupungin rakennuksissa kunnossa yllä mainituissa, eli hyvin suunnitelluissa uudiskohteissa sekä isommissa peruskorjauksissa. Tulemme lisäämään suunnitteluohjeeseen maininnan valosaasteen minimoimisesta yhtenä tärkeänä osana.

Kun kaupungin rakennuksissa ja yleisillä alueilla tehdään valaistuksen korjauksia, niin ohjattavuuteen myös panostetaan. Näillä toimilla saamme olemassa olevaa valaistustekniikkaa uusittua ja alennettua ylläpitokustannuksia. Tulee myös huomoida, että valaistuksen osalta on energiasäästöä tehty jo pitkään. Merkittävimmät muutokset kohdistuvat tekniikan kehittymisen hyödyntämiseen ja valaistuksen negatiivisten vaikutusten huomioiminen suunnittelussa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että valosaaste vaikuttaa monin tavoin ja sen vähentäminen edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutusta. Valosaasteella on haitallisia vaikutuksia ympäristön ja terveyden kannalta, mutta myös taloudellisia ja turvallisuusriskejä. Siksi Porin kaupunki pyrkii toimimaan vastuullisesti valaistuksen osalta ja edistämään kestävää kehitystä.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa toimialan lausuntoehdotuksen lausuntonaan kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Emmastiina Hesso jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 10.10.2022 § 164 Valosaasteen vähentäminen -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 17.10.2022 § 616 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (Elinvoima- ja ympäristölautakunta 18.1.2023 § 11 ja Tekninen lautakunta 27.6.2023 § 165) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Valtuutettu Emmastiina Hesso jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 10.10.2022 § 164 Valosaasteen vähentäminen -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 17.10.2022 § 616 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 21.8.2023 § 373.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (Elinvoima- ja ympäristölautakunta 18.1.2023 § 11 ja Tekninen lautakunta 27.6.2023 § 165) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.