Kaupunginvaltuusto, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Yhteiskunta- ja hyvinvointipainotteinen erikoistumislinja Porin lukioon, valtuustoaloite, valtuutettu Hanna Raitakari

PRIDno-2023-738

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Hanna Raitakari jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Yhteiskunta- ja hyvinvointipainotteinen erikoistumislinja Porin lukioon

Porissa lukion erikoistumislinjat ovat lähinnä painottuneet matemaattisluonnontieteellisiin ja liikunnallisiin koulutusohjelmiin. Kuitenkin yhteiskunnallisten ja hyvinvointiin liittyvien koulutusteemojen nostaminen olisi ensiarvoisen tärkeää, koska kaupungin uudessa strategiassakin hyvinvoinnin edistäminen on nostettu sen ansaitsemalle jalustalle. Myös sote-puolella syntynyt työvoimavaje laittaa meidät tekemään uudenlaisia ratkaisuja koulutuskentälläkin, jotta mm. ikääntyvä väkemme saa ansaitsemaansa laadukasta hoitoa.

Keskustan valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Raija Koskiranta, teki hyvän aloitteen syksyllä 2022 liittyen lukioon perustettavasta tekniikan erityislinjasta. Tämä valtuustoaloite innosti allekirjoittaneen tekemään aloitteen liittyen seuraavaan:

’Kaupunginvaltuuston suomin oikeuksin esitän, että kaupungissamme ryhdytään toimenpiteisiin ja selvitetään mahdollisuutta perustaa Porin lukioon erikoistumislinja, jossa painotus olisi yhteiskunnallisissa ja hyvinvointiin tähtäävissä teemoissa. Tämä lujittaisi yhteistyötä alueen korkeakoulujen, SAMKin ja Yliopistokeskuksen kanssa, ja orientoisi alueella opiskelevia lukiolaisia kouluttautumaan yhteiskunnan ja hyvinvoinnin sektorin vahvoiksi ammattilaisiksi’.

Porissa 24.2.2023

 

Hanna Raitakari

kaupunginvaltuutettu (Kok.)

Pori ”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sivistyslautakunnan lausunnon valtuustoaloitteeseen ”Yhteiskunta- ja hyvinvointipainotteinen erikoistumislinja Porin lukioon”. Aloitteessa esitetään, että Porissa ryhdytään toimenpiteisiin ja selvitetään mahdollisuutta perustaa Porin lukioon erikoistumislinja, jossa painotus olisi yhteiskunnallisissa ja hyvinvointiin tähtäävissä teemoissa. Tekijä kertoo saaneensa innoituksen aloitteeseen Keskustan valtuustoryhmän aloitteesta, jossa esitettiin, että   Porin lukiossa ryhdyttäisiin tarvittaviin toimiin erikoistumislinjojen lisäämiseksi tai olemassa olevien linjojen aloituspaikkojen lisäämiseksi. Sivistyslautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 13. joulukuuta 2022 (§ 292), ja asioiden samankaltaisuuden vuoksi joulukuisen vastauksen asiat koskevat pääosin myös tätä nyt vastattavaa valtuustoaloitetta.

Porin lukiossa on yleislinja, neljä erityislinjaa (englanti, ilmaisutaito, luonnontiede, urheilu) sekä kaksi painotetun opetuksen oppiainetta tai opintokokonaisuutta (kuvataide, liiketalous).  Uusien erityislinjojen perustaminen edellyttää rahoitusta ja osin myös opetus- ja kulttuuriministeriön lupapäätöksen muutosta. Ministeriö ei säätele sinänsä lukioiden opiskelijamäärää eikä hakulinjojen määrää. Varsinaiset erityislukiolinjat perustuvat kuitenkin opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämään lukiokoulutuksen järjestämisluvan muutospäätökseen. Porin lukiolla on ministeriön erikoislukioluvat luonnontieteitä ja urheilulukiota varten. Erotuksena koulutuksenjärjestäjän itse perustamista ja rahoittamista erityislinjoista näihin ministeriön päätöksellä perustettuihin erikoislukiolinjoihin liittyy valtionavustuksen lisärahoitus ja opiskelijoiden oikeus jättää lukion valtakunnallisen tuntijaon mukaisia pakollisia moduuleja tietyin edellytyksin opiskelematta, jolloin erityislukiolinjan opinnot mahtuvat huomattavasti paremmin opiskelijan opinto-ohjelmaan. Ministeriö arvioi erityislukioluvat uudelleen säännöllisesti. Tällä hetkellä ministeriö ei aktiivisesti edistä uusia erityislukiolinjoja, mutta on mahdollista, että tulevalla hallituskaudella luvat arvioidaan. Opetusyksikön päällikkö on keskustellut asiasta Kuntaliiton lukiokoulutuksen erityisasiantuntijan kanssa 21. maaliskuuta. Myös ministeriöstä on saatu lukioon sama vastaus.

Kahden lukion yhdistäminen Porin lukioksi ja sen toimintojen keskittäminen yhteen rakennukseen on ollut iso ponnistus, ja tämä työ jatkuu edelleen. Laadukas opetus edellyttää henkilökunnan hyvinvointia, ja muutosprosessille on nyt syytä antaa aikaa. Koronapandemian vaikutukset sekä geopoliittinen tilanne vaikuttavat opiskelijoiden jaksamiseen. Lukiolaisten hyvinvoinnista puhutaan paljon myös valtakunnallisesti. Opiskelijoiden hyvinvointiin, tukeen ja ohjaukseen panostamista tulee jatkaa.  Koulutuksen laatuun kiinnitetään huomiota jalkauttamalla valtakunnallista lukiokoulutuksen laatustrategiaa paikallisesti. Valtakunnallisesti keskustellaan lukiodiplomien painoarvon kasvattamisesta ja jopa yhden kirjoitettavan aineen korvaamisesta diplomilla. Korkeakoulujen todistusvalintauudistus heijastuu sekin paikallisena työnä lukioon lähivuosina. Lähitulevaisuudessa lukio ei kaipaa isoja uudistuksia vaan keskittymistä perusasioihin.

Opiskelijoiden hyvinvointia edistetään Porin lukiossa olemassa olevien resurssien puitteissa. Kehitämme hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvää toimintakulttuuria yhdessä opiskelijoiden kanssa. Lukion toukokuun 2023 hyvinvointikyselyssä väitteestä ”koulu on luotettava ja turvallinen paikka” opiskelijoista 52 % oli täysin samaa mieltä ja 42 % osittain samaa mieltä. Täysin eri mieltä väitteestä oli 1 % opiskelijoista. Huhtikuussa 2023 opiskelijamme osallistuivat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyyn, jossa kartoitetaan kouluolojen lisäksi myös opiskelijoiden omaa terveyttä, terveystottumuksia ja elinoloja. Tämän kyselyn tulokset julkaistaan lukuvuoden 2023-2024 aikana. THL:n kysely antaa hyvää verrokkiaineistoa suhteessa aiempiin vuosiin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin. Kesän 2023 aikana tehdään lukion tiloissa remonttia, ja syksyn aikana uusitaan opetustilojen kalustusta. Lukion on myös tiiviisti mukana Valimo-hankkeen suunnittelussa. Opiskeluhuollon muutoksiin liittyen lukiossa on työn alla opetussuunnitelman päivitys, ja sen jalkauttaminen aloitetaan kuluvan vuoden aikana. Myös Poriin kaavailtu IB-lukio vaatii työtä sekä lukion että sivistystoimialan hallinnon osalta.

Kuluvan vuoden 2023 talousarvioasiakirjassa on linjattu Porin lukion toiminnallisia tavoitteita. Monikielisten opiskelijoiden asiat, Satakunnan korkeakoulujen tunnettavuuden lisääminen, lukiolaisten ongelmanratkaisu- ja teknologiataitojen sekä ohjelmointiosaamisen kokeileminen ja kehittäminen sekä oppimisen ja hyvinvoinnin tukemiseen liittyvät asiat on nostettu tavoitteiksi, joiden toteuttaminen vaatii lukiotasolla paljon työtä.

Korkeakouluyhteistyön osalta lukio on pitkään tehnyt yhteistyötä korkea-asteen opintojen mahdollistamiseksi lukioaikana. Insinöörikoulutuksen väyläopinnot ovat olleet mahdollisia Porin lukiossa parin vuoden ajan. Lukuvuoden 2022 alusta Porin lukio on koordinoinut Porin, Eurajoen ja Ulvilan lukioiden yhteistä Koulutusaste korkeammaksi – myös Satakunnassa -hanketta, jossa yhtenä tavoitteena on lisätä Satakunnan alueen korkeakoulujen ja näiden hakulinjojen tunnettuutta. Erityisesti on huomioitu yliopistokeskuksen uusi ylioppilaspohjainen kandidaattiohjelma. Hankkeen arviointikyselyjen perusteella Satakunnan korkeakoulujen tunnettuus kasvoi selvästi lähtötilanteesta kevääseen 2023 mennessä. Syksyllä vajaa puolet opiskelijoista arvioi tuntevansa paikallisten korkeakoulujen opetustarjonnan hyvin tai kohtuullisesti, mutta toukokuussa 2023 jo 75 % tunsi korkeakoulujamme hyvin tai kohtuullisesti. Niin ikään tämän lukuvuoden alussa käynnistyneessä Porin lukion ja Hämeenlinnan Kaurialan lukion Signaali -yhteishankkeessa kehitetään ongelmanratkaisu- ja teknologiataitojen sekä ohjelmointiosaamisen oppimista.  Sivistystoimiala tekee säännöllistä yhteistyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa, ja valtuustoaloitteen hengessä keskusteluissa otetaankin esiin uudet väyläopintomahdollisuudet.

Lukiolaki 10.8.2018/714 2 §) määrittelee lukiokoulutuksen tarkoituksen. Lain mukaisesti lukiokoulutus antaa opiskelijalle valmiudet aloittaa korkeakoulututkintoon johtavat opinnot yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Lukiokoulutuksen tarkoituksena on tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille työelämän, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja, taitoja ja valmiuksia. Lisäksi koulutuksen tarkoituksena on antaa opiskelijoille valmiuksia elinikäiseen oppimiseen ja itsensä jatkuvaan kehittämiseen. Lukiokoulutus siis jo perusolemukseltaan toteuttaa valtuustoaloitteen toivetta.

Johtopäätelmänä voidaan todeta, että Porin lukion kokonaisopiskelijamäärää ei ole syytä kasvattaa. Erityislukiolinjojen osalta on syytä odottaa ministeriön uutta arviointia. Lähitulevaisuudessa lukiossa tulee keskittyä nykyisten muutosten laadukkaaseen hoitamiseen sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin edellytysten vahvistamiseen. Valtuustoaloitteen hengessä keskustellaan Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa mahdollisuudesta integroida SAMK:n tarjoamat väyläopinnot aiempaa paremmin lukion lukujärjestysten kanssa.  Tämä parantaisi lukiolaisten mahdollisuutta suorittaa muun muassa SAMK:n sairaanhoitajaopintojen väyläopinnot.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa oheisen lausunnon kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Hanna Raitakari jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 27.2.2023 § 32 Yhteiskunta- ja hyvinvointipainotteinen erikoistumislinja Porin lukioon -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 6.3.2023 § 98 pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan lausunnon.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (Sivistyslautakunta 21.6.2023 § 139) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Valtuutettu Hanna Raitakari jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 27.2.2023 § 32 Yhteiskunta- ja hyvinvointipainotteinen erikoistumislinja Porin lukioon -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 6.3.2023 § 98 pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan lausunnon.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 21.8.2023 § 376.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (Sivistyslautakunta 21.6.2023 § 139) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.