Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 392 Finpyy 81. kaupunginosan korttelin 15 tontin 1 ja puiston Kaharipuisto (osa) asemakaavan muutos 609 1769

PRIDno-2022-6982

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tia Koponen, tia.koponen@pori.fi

Perustelut

Perustelut

Kaavamuutos koskee Porin kaupungin Finpyy 81. kaupunginosan korttelia 15 (osa) ja puistoa Kaharipuisto (osa). Kaavan tavoitteena on luoda kulkuyhteys Kuurintieltä paloaseman Y-tontille liittämällä kaistale puistoaluetta Y-tonttiin. Kaavan yhteydessä myös poistetaan puistokaistale yhdistämällä Y- ja AK-tonttien raja.

Kaavamuutosalueen ja sen läheisyydessä olevien kortteleiden korttelinumerot päivitetään KH:n erillisellä päätöksellä (MRL 55 §).

Kaupunkisuunnittelu on laatinut kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) ja kaavamuutosluonnoksen, jotka ovat liitteenä.

Asemakaavan muutoksen ollessa vaikutukseltaan vähäinen, varataan osallisille tilaisuus mielipiteensä esittämiseen samalla, kun ilmoitetaan vireilletulosta.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa kaavaprosessin aikana.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää 

  1. ilmoittaa osallisille kirjeellä asemakaavamuutoksen vireilletulosta,
  2. hyväksyä kaavan MRL 63 § mukaisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä kaavamuutosluonnoksen, ja asettaa ne nähtäville vireilletulon ilmoituksen yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Tia Koponen, tia.koponen@pori.fi

Perustelut

Kaavamuutos koskee Porin kaupungin Finpyy 81. kaupunginosan korttelia 15 (osa) ja puistoa Kaharipuisto (osa). Kaavan tavoitteena on luoda kulkuyhteys Kuurintieltä paloaseman Y-tontille liittämällä kaistale puistoaluetta Y-tonttiin. Kaavan yhteydessä myös poistetaan puistokaistale yhdistämällä Y- ja AK-tonttien raja. Kaava-alueen pinta-ala on noin 0,84 ha. Kaavamuutos on tullut vireille Porin kaupungin aloitteesta.

Kaavamuutosalueen ja sen läheisyydessä olevien kortteleiden korttelinumerot päivitetään KH:n erillisellä päätöksellä (MRL 55 §).

Kaupunkisuunnittelu on laatinut kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) ja kaavamuutosluonnoksen, jotka ovat liitteenä.

Asemakaavan muutoksen ollessa vaikutukseltaan vähäinen, varataan osallisille tilaisuus mielipiteensä esittämiseen samalla, kun ilmoitetaan vireilletulosta.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa kaavaprosessin aikana.

Vireilletulo ja luonnosvaihe

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:n mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 13.4.-27.4.2023. Samalla kertaa on julkaistu asemakaavaluonnos. Vireilletulosta ja asemakaavaluonnoksen nähtäville asettamisesta ilmoitettiin 12.4.2023 kaupungin verkkosivuilla sekä kirjeellä asianosaisille. Osallisilla oli mahdollisuus esittää mielipiteitä ja täydennysehdotuksia osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä kaavaluonnoksesta.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä asemakaavaluonnoksen nähtävillä olon aikana ei jätetty mielipiteitä. Ennakkolausunnot saatiin kaupungin Elinvoima- ja ympäristötoimialalta, DNA Oyj:ltä, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta sekä Porin Vedeltä. Ennakkolausunnon perusteella DNA Oyj:ltä ei tarvitse pyytää uutta lausuntoa ehdotusvaiheessa. Ennakkolausunnot ovat nähtävissä kokonaisuudessaan kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä. Ennakkolausunnot on koottu luonnosvaiheen palauteraporttiin, joka on kaavaselostuksen liitteenä. Palauteraportissa on annettu kaupunkisuunnittelun vastineet luonnosvaiheen ennakkolausuntoihin.

Kaavamuutoksesta ei aiheudu alueen maanomistajalle sellaista merkittävää hyötyä, jonka johdosta tulisi neuvotella maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta maankäyttösopimuksesta.

Tämän asemakaavan alueella tonttijako laaditaan sitovana ja erillisenä.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja -selostus.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Finpyy 81. kaupunginosan korttelin 15 tontin 1 ja Kaharipuiston (osa) asemakaavan muutoksen 609 1769, päivätty 20.6.2023 nähtäväksi vähintään 14 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Porin Energia Oy Energiayksiköltä, Porin Energia Sähköverkot Oy:ltä, Porin Vedeltä ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Tia Koponen, tia.koponen@pori.fi

Perustelut

Asemakaavaehdotus oli nähtävänä 6.7.-3.8.2023 ja siitä saatiin kolme lausuntoa, jotka ovat nähtävissä kokonaisuudessaan kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä sekä kaavaselostuksen liitteessä 7. Lausunnot antoivat Satakunnan pelastuslaitos, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja elinvoima- ja ympäristölautakunta. Lausunnoissa kiinnitettiin huomiota suunnitellun hälytysajoneuvoreitin ja Kuurintien risteyksen esteettömään näkyvyyteen ja ehdotettiin mahdollisia liikennemerkkejä. Lausunnoissa myös muistutettiin päivittämään korttelinumerot kaupunginhallituksen erillisellä päätöksellä ennen erillisen tonttijaon laatimista. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella ei ollut lausuttavaa. 

Kaavaehdotuksen nähtävänäolon aikana saatujen palautteiden perusteella asemakaavaehdotukseen ja kaavaselostukseen on tehty seuraavia tarkistuksia:

-    Kaavakartan yleisiin määräyksiin on lisätty lauseke koskien viheralueiden ylläpitoa.
-    Kaavaselostusta on tarkennettu siltä osin, että lisättiin miksi ja milloin korttelinumerot muutetaan kaupunginhallituksen erillisellä päätöksellä sekä kohtaan 5.3.1 lisättiin esimerkki mahdollisesta liikennemerkistä. 
-    Kaavaselostukseen on lisätty liite 7 Ehdotusvaiheen palauteraportti.

Tehdyt tarkistukset ovat kaavamuutoksen kokonaisuuden kannalta merkitykseltään vähäisiä, eikä asemakaavaa tarvitse asettaa uudelleen nähtäväksi.

Maankäyttösopimusta ei laadita.

Tämän asemakaavan alueella tonttijako laaditaan erillisenä. 

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja - selostus.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Asemakaavan muutos on merkitykseltään ja vaikutuksiltaan vähäinen, joten siitä päättää kaupunginhallitus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Finpyy 81. kaupunginosan korttelin 15 tontin 1 ja puiston Kaharipuisto (osa) asemakaavan muutoksen 609 1769, päivätty 23.8.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus, kaupungingeodeetti, kaupunkisuunnittelu, Satakuntaliitto ja maanmittauslaitos. Päätös tiedoksi: muut asianosaiset.

Muutoksenhaku

Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Turun hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa
  • maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia
  • rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Kunnan jäsenen, asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4

Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:            029 56 42414

Puhelinnumero:         029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori

Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13

Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi

Faksinumero:           (02) 634 9417

Puhelinnumero:        (02) 623 4470

Vaihde                      (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat

maanantai               10 - 16

tiistai-torstai              8 - 16

perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.