Joukkoliikennejaosto, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Saattaja matkustaa maksutta 0-7 -vuotiaan kanssa -kokeilun tulokset

PRIDno-2022-4569

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Talousarvion 2023 täytäntöönpano-ohjeiden mukaan, mikäli määräraha on merkitty talousarviossa kaupunginhallituksen käyttöön, toimialan tulee tehdä perusteltu esitys kaupunginhallitukselle määrärahan vapauttamisesta toimialan käyttöön. Kaupunginhallituksen vuoden 2023 talousarvion III lukemisessa joukkoliikenteen lipputulojen vähennys 200 000 euroa vuoden 2023 alennuskampanjoita varten päätettiin merkitä kaupunginhallituksen käyttöön.

Joukkoliikennejaosto on käsitellyt kokouksessaan 13.12.2022 § 64 Saattaja matkustaa maksutta 0-​7 -​vuotiaan lapsen kanssa -​kokeilun kaupunginhallituksen käyttöön merkityllä joukkoliikenteen lipputulojen vähennyksellä vuoden 2023 alennuskampanjoita varten. 

Asian tarkempi esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä joukkoliikennejaoston esityksen, jossa ensimmäinen alennuskampanja kohdistetaan lapsiperheisiin,​ joita energiakriisi ja kustannusten nousu erityisesti koskettaa,​ ja se toteutetaan tammi-​helmikuun 2023 aikana seuraavasti:

  • yksi saattaja matkustaa maksutta yhden 0-​7 -​vuotiaan lapsen kanssa joukkoliikenteessä Porin Linjat Oy:n vuoroilla
  • kustannuksia varten kaupunginhallituksen määrärahasta varataan 60 000 €
  • maksuttomat matkat merkitään rahastuslaitteille tilastointia ja kokeilun vaikuttavuuden arviointia varten.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää hyväksyä joukkoliikennejaoston esityksen toisesta alennuskampanjasta, joka toteutetaan Porissa talvilomaviikolla 20.-​26.2.2023:

  • Porin Linjat Oy:n vuoroilla joukkoliikenne on maksutonta
  • kustannuksia varten kaupunginhallituksen määrärahasta varataan 40 000 €
  • maksuttomat matkat merkitään rahastuslaitteille tilastointia ja kokeilun vaikuttavuuden arviointia varten.

Ulvilan kaupungin kanssa käydään erillinen keskustelu kokeilun laajentamisesta Ulvilan ja Porin yhteisille reiteille 80,​ 81 ja 90,​ koska Ulvila kattaa näiden reittien kuluja ja saa niistä lipputuloja tehdyn kustannustenjakosopimuksen mukaisesti. 

Kaupunginhallitus päättää vapauttaa talousarviossa 2023 kaupunginhallituksen käyttöön merkityistä joukkoliikenteen lipputulojen vähennyksestä alennuskampanjoita varten joukkoliikenteen käyttöön 100 000 euroa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Antti Salminen, joukkoliikennesuunnittelija, antti.salminen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.11.2022 § 174 Porin kaupungin vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2024-2025. Talousarvion kaupunginhallituksen II lukemisessa on päätetty joukkoliikenteen lipputulojen vähennys 200 000 euroa vuonna 2023 alennuskampanjoita varten ja määräraha on merkitty kaupunginhallituksen käyttöön.

Kaupunginhallitus päätti vapauttaa osan alennuskampanjoihin varatusta määrärahasta 19.12.2022 § 778 ja hyväksyä joukkoliikennejaoston esityksen 13.12.2022 § 64, miten alkuvuodesta alennuksilla helpotettaisiin porilaisten arkea kustannuskriisissä ja miten samalla vahvistettaisiin joukkoliikenteen matkustajamääriä.

Tammi-helmikuussa matkustaminen oli maksutonta kaikille alle 8-vuotiaiden lasten kanssa kulkeneille saattajille Porin Linjat Oy:n vuoroilla Porissa ja Ulvilassa. Tavallisesti maksua ei peritä 0-7-vuotiailta eikä lastenrattaissa tai -vaunuissa lasta kuljettavalta saattajalta. Kokeilun tavoitteena oli lisätä lasten kanssa matkustamista joukkoliikenteessä.

Kuljettajat merkitsivät matkat rahastuslaitteelle tilastointia varten. Täysin tarkkoja matkustustietoja ei ole saatavilla muiden alennuskampanjoiden päällekkäisyyksien takia. Maksuttomia matkoja tehtiin keskimäärin noin 600–700 viikossa (300–350 saattajaa ja 300–350 lasta), eli vajaa satakunta päivässä. Luvut perustuvat vertailuun kokeilun ja kokeilua edeltäneen ajankohdan välillä.

Lapsia saattajien kanssa kulki linja-autoissa eniten keskipäivällä ja iltapäivällä. Maksuttomuuskokeilun alaisia matkoja tehtiin yleisesti eniten alueilla, joilla väestöpohja ja linja-autojen käyttäjämäärät ovat suurimpia. 

Muksun kanssa maksutta -kampanjaa markkinoitiin Porin kaupungin sosiaalisen median kanavissa niin orgaanisesti kuin maksetustikin ja asiasta uutisoitiin myös paikallismediassa. Sosiaalisen median maksetun mainoksen näki 22 951 käyttäjää neljän viikon aikana.

Helmikuussa osassa linja-autoja oli näkyvissä neljän viikon ajan käynnissä ollut kausilippujen tarjouskampanja. Penkkien selkänojissa näkyi tarra, jossa oli kerrottu kausilippujen alennushinnat tammi-huhtikuun ajan arvonlisäveron määräaikaisen huojennuksen takia.

Kampanjalla onnistuttiin helpottamaan lapsiperheiden arkea kustannuskriisissä, sillä kustannusten nousu vaikuttaa elintasoon merkittävästi erityisesti lapsiperheillä. Kampanja lisäsi erityisesti lapsiperheiden linja-auton käyttöä. Matkustajamäärän kasvu oli kuitenkin odotuksia pienempi.

Joukkoliikenteen kulkumuoto-osuutta ei onnistuttu nostamaan olennaisesti lapsiperheiden joukossa. Liikennekasvatuksellista näkökulmasta kampanja olisi pitänyt kohdentaa paremmin, eli ajoittaa esimerkiksi koulujen lukuvuoden alkuun ja tehdä yhteistyötä koulujen kanssa. Muiden matkustajien ja kuljettajien työn sujuvuuden näkökulmasta kampanja oli onnistunut, sillä järjestyshäiriöitä tai liiallista ruuhkautumista ei havaittu.  

Kokeilun kustannukset lipputulojen menetyksinä olivat noin 10 000 euroa. Arvio on laskettu aikuisten matkustajien kertalipun hinnan pohjalta (3,50 €/matka) olettaen, että valtaosalla matkustajista ei olisi ollut muutoin kausilipputuotteita. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Joukkoliikennejaosto merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.