Kaupunginhallitus, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 241 Lausunto Karjarannan tulvapenkereen rakentamisesta

PRIDno-2023-1187

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Porin kaupunki hakee, aluehallintovirastossa 15.12.2022 vireille tulleella hakemuksella, vesilain mukaista lupaa tulvapadon rakentamista ja rannan tukemista varten Porin Karjarannan kaupunginosassa. Tulvapato rakennetaan Kokemäenjoen Raumanjuopaan. Hankkeen tavoitteena on ehkäistä tulvavahinkojen syntyä sekä estää rannan eroosiota.

Tulvapadon pituus on 170 metriä (m). Tulvapadon harja on korkeudella N2000 +3,5 m ja luiskan kaltevuus on 1:2. Ylävirran puolella tulvapato liittyy asuntomessualueen rantapenkereeseen ja alavirran puolella aiemmin rakennettuun tulvapatorakenteeseen. Rannan tuenta tehdään louheella, ja patoon tehdään tiivistesydän moreenista. Luiskiin tehdään humusverhous. Kaivuun ja ruoppauksen (massanvaihdon) massamäärä on kokonaisuudessaan noin 2 600 m3, josta arviolta 950 m3 syntyy keskiveden alapuolisesta ruoppauksesta.

Hankkeella ei arvioida olevan vaikutusta vesistön käyttöön, kaavoitukseen, luonnonsuojeluun, pohjavesiin tai maaperään. Tulvapadon ja rannan tuennalla ei myöskään ole vaikutusta Raumanjuovan vedenkorkeuksiin tai virtaamiin. Vedenalaisen jokitörmän kaivuusta aiheutuu hetkellistä vesialueen samentumista. Kalastukselle ja kalastolle arvioidaan aiheutuvan vastaavanlaisesti lyhytaikaista haittaa. Puuston kaataminen ja rantakasvillisuuden poisto aiheuttaa myös vähäisen vaikutuksen luontoon ja lintu- sekä hyönteislajeihin.

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 29.3.2023 julkaissut hakemusta koskevan kuulutuksen. Samalla aluehallintovirasto pyytää Porin kaupungin sekä Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa hakemuksesta 5.5.2023 mennessä.

Kuulutus ja hakemusasiakirjat ovat sähköisesti osoitteessa https://ylupa.avi.fi (Asia ESAVI/47533/2022 Karjarannan tulvapenkereen rakentaminen Pori). Esityslistan liitteenä on lupahakemus ilman liitteitä.

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala on valmistellut alla olevan lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää lausuntonaan todeta seuraavaa:

Suunnitelmien mukainen tulvapato tai sen takana oleva huoltotie ei ulotu asemakaavan mukaisille tonteille, eikä siten synny rasitteita kyseisille tonteille. Rannan tuenta ei supista nykyistä Raumanjuovan virtauksen poikkipinta-alaa eikä merkittävästi siirrä keskivedenkorkeuden mukaista vesirajaa. Tämän perusteella kaupunkisuunnittelun näkökulmasta ei ole huomautettavaa suunniteltuun Karjarannan tulvapenkereen rakentamiseen.

Työ on toteutettava aikana, jolloin veden samentuma vaikeuttaa joen virkistyskäyttöä mahdollisimman vähän, esimerkiksi syksyllä. Luonnonsuojelulailla rauhoitetut vuollejokisimpukat on hakemuksessa huomioitu asianmukaisesti. Mahdollisten sulfidimaiden happamoittava vaikutus tulee minimoida tarpeen vaatiessa kaivumassojen neutraloinnilla, esimerkiksi kalkitsemalla.

Ympäristönsuojeluviranomainen antaa asiasta lausunnon erikseen.

Kaupunginhallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Lausunto pyydetään toimittamaan aluehallintovirastoon 5.5.2023 mennessä sähköisen asiointipalvelun kautta (avi.fi/sahkoiset-lomakkeet). Lausunnossa on ilmoitettava asian dnro ESAVI/47533/2022.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.