Kaupunginhallitus, kokous 2.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 430 Porin kaupungin omistajapoliittisten linjausten päivittäminen

PRIDno-2023-1864

Valmistelija

  • Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi
  • Jenni Jakovaara, jenni.jakovaara@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt voimassa olevat kaupungin omistajapoliittiset linjaukset kokouksessaan 22.3.2021. Linjauksissa todetaan, että omistajapolitiikkaa käsitellään ja päivitetään yhteisöjen omistusta koskevien strategisten linjausten sekä pitkän aikavälin toiminnallisten tavoitteiden osalta tarvittaessa, kuitenkin vähintään kaksi kertaa valtuustokaudessa. Kuluvan valtuuskauden aikana ei ole vielä päivitetty linjauksia.

Omistajapoliittisiin linjauksiin sisältyvät kuvaus kaupungin omistajapolitiikasta ja kuntalain edellyttämät omistajaohjauksen periaatteet. Linjauksissa määritellään muun muassa, missä tehtävissä ja millä intressillä kaupunki on mukana omistajana sekä minkä toimintaperiaatteiden mukaan konsernia ohjataan ja valvotaan. Omistajapoliittisten linjausten tarkoitus on tukea konsernijohdon työtä ja yhteisöjen toimintaa pitkällä tähtäimellä.

Päivitystä on valmisteltu kaupunginhallituksen ohjauksessa ja yhteistyössä strategisten tytäryhtiöiden toimitusjohtajien kanssa. Päivityksessä on pyritty tiivistämään linjauksia ja rohkaisemaan aktiivisempaan omistajaohjaukseen. Taustalla vaikuttaa myös sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen siirtyminen Satakunnan hyvinvointialueen vastuulle, mikä korostaa tytäryhtiöiden roolia kaupungin omistusrakenteessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy kaupungin omistajapoliittiset linjaukset liitteen mukaisina. Linjaukset tulevat voimaan 23.10.2023.

Päätös

Muutettu päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

_________________

Merkitään, että Esa Kohtamäki poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana kello 15.59.

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa esittelijä teki muutetun päätösesityksen: Asia palautetaan jatkovalmisteluun.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.