Kaupunginhallitus, kokous 9.9.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 351 Vähärauman alueen lasten turvallisen koulutien takaamiseksi alueelle suojatiekorotuksia, valtuustoaloite, valtuutettu Heidi Sakari

PRIDno-2024-1792

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Heidi Sakari jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Vähärauman alueen lasten turvallisen koulutien takaamiseksi alueelle suojatiekorotuksia 

 Vähärauman alueella asuu paljon lapsia, jotka kulkevat vilkkaimpaan aikaan aamusta ja iltapäivällä kouluun sekä päiväkotiin. Näinä ruuhka-aikoina etenkin Professorintien/Kaaritien suojatien korotus auttaisi autoilijoita hiljentämään ja näin ollen takaisi lapsille turvallisemman koulumatkan. Alueella olisi muutoinkin hyvä kartoittaa suojatiekorotusten paikkoja. 

Heidi Sakari 

Perussuomalaiset 

Pori 29.4.2024”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

____

Merkitään, että seuraavaksi palattiin käsittelemään asiakohtaa § 31.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi
Eija Riihimäki, Liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi

Perustelut

VALTUUSTOALOITE

Porin Perussuomalaisten valtuustoryhmän edustajan toimesta on tehty aloite, jossa esitetään, että Vähärauman alueelle toteutettaisiin suojatiekorotuksia lasten turvallisen koulutien takaamiseksi.

Valtuustoaloitteessa todetaan seuraavaa: ”Vähärauman alueella asuu paljon lapsia, jotka kulkevat vilkkaimpaan aikaan aamusta ja iltapäivällä kouluun sekä päiväkotiin. Näinä ruuhka-aikoina etenkin Professorintien/Kaaritien suojatien korotus auttaisi autoilijoita hiljentämään ja näin ollen takaisi lapsille turvallisemman koulumatkan. Alueella olisi muutoinkin hyvä kartoittaa suojatiekorotusten paikkoja.”

TEKNISEN TOIMIALAN LAUSUNTO VALTUUSTOALOITTEESEEN:

Tekninen toimiala pitää hyvänä, että lasten koulumatkaturvallisuuteen kiinnitetään huomiota ja että sen parantamiseksi tehdään aloitteita. Teknisen toimialan Infrayksiköllä on vuosittain investointiohjelmassa varattuna rahaa liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Toimenpiteet valikoidaan muun muassa saapuneiden aloitteiden, liikenneonnettomuustilastojen, tehtyjen liikennemäärä- ja ajonopeuslaskentojen sekä asiantuntija-arvioiden perusteella.

Vähärauman koulun ympäristössä on viime vuosina tehty useita koulumatkaturvallisuuteen tähtääviä toimenpiteitä. Länsiväylän rakentamisen yhteydessä Länsiväylälle toteutettiin kevyen liikenteen alikulku Tuorsniemen alueen lasten koulureitin turvaamiseksi. Samassa yhteydessä läpiajo Vähäraumantieltä Pörkkinäistentielle katkaistiin, Länsiväylän puolelle toteutettiin saattopysäköintialue sekä Vähärauman koulun ympäristön sivukaduille asetettiin 30 km/h aluenopeusrajoitus. Kaaritien risteyksessä Professorintien ylittävän suojatien kohdalla nopeusrajoitusta alennettiin ja suojatien havaittavuutta parannettiin toteuttamalla ajorataan heräteraidat sekä suojatiemerkkeihin huomiovarret.

Infrajohtamisen toimintayksikön suunnittelutiimissä on vuosien 2023-2024 aikana laadittu suunnitelmat Vähäraumantien – Noukantien liittymä- ja suojatiekorotuksesta sekä Professorintien – Länsiväylän – Pörkkinäistentien liikenneympyrästä sekä liittymäalueen alennetusta nopeusrajoituksesta. Molempien toteutus on esitetty vuoden 2025 investointiohjelmaan.

Porin liikennefoorumi on kesäkuussa 2024 katselmoinut Professorintien – Kaaritien risteyksessä olevan suojatien ja pohtinut mahdollisia vaihtoehtoja liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Yhtenä vaihtoehtona on noussut esille mahdollinen Professorintien – Kaaritien liittymäkorotus, jossa olisi myös suojatie mukana. Tekninen toimiala pitää perusteltuna tutkia mahdollisuutta liittymän ja suojatien korottamiseksi, ja on ottanut sen suunnitteluohjelmaan vuosille 2024-2025. Mahdollinen toteutusvuosi olisi aikaisintaan 2026.

Myös muiden Vähärauman koulun lähellä olevien suojateiden liikenneturvallisuuden parantamistarvetta seurataan ja tarpeen vaatiessa tutkitaan ja suunnitellaan tarkemmin. Tekninen toimiala haluaa kuitenkin muistuttaa, että liikenneturvallisuutta voidaan parantaa muillakin keinoin kuin korotuksilla, jotka eivät Porin savisella maaperällä ole aina välttämättä paras ratkaisu.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sivistyslautakunnalta lausuntoa valtuustoaloitteeseen “Vähärauman alueen lasten turvallisen koulutien takaamiseksi alueelle suojatiekorotuksia”. Valtuustoaloitteessa esitetään Vähärauman alueelle suojatiekorotuksia Vähärauman alueen lasten turvallisen koulutien takaamiseksi.  

Koulumatkojen turvallisuus on tärkeää erityisesti alueen oppilaiden koulumatkojen kannalta. Koulumatkojen kulkeminen kävellen tai polkupyörällä tukee muun muassa kaupungin hiilineutraaliustavoitteita ja edesauttaa fyysisen kunnon ylläpitämistä ja parantamista. Oppilaiden fyysisen kunnon lisääminen on muun muassa 5.- ja 8. -luokkalaisille tehtävien MOVE!-mittaustulosten valossa tärkeää. Koulumatkojen taittamisen ohella parantunut liikenneturvallisuus hyödyntää kaikkia alueella liikkuvia. Vähärauman koulun rehtorilta on myös pyydetty palautetta valtuustoaloitteeseen. Koulu kannattaa korotuksia, jotka lisäävät alueen liikenneturvallisuutta.   

Sivistyslautakunnalla ei ole asiantuntijuutta arvioida suojatiekorostuksen sijaintia tai mahdollisuutta sijoittaa niitä toivottuihin paikkoihin, vaan asia kuuluu teknisen toimialan vastuulle. Sivistyslautakunta pitää tärkeänä huolehtia sekä Vähärauman alueen että koko kaupungin osalta liikenneturvallisuudesta. On myös tärkeää kannustaa oppilaita, huoltajia ja henkilökuntaa liikkumaan koulu- ja työmatkat kävellen tai pyöräillen. Koulujen tulee myös osana kasvatustyötään kiinnittää erityistä huomiota liikenneturvallisuusasioihin.  

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa oheisen lausunnon kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Heidi Sakari jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 29.4.2024 § 41 Vähärauman alueen lasten turvallisen koulutien takaamiseksi alueelle suojatiekorotuksia -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 6.5.2024 § 202 pyytää sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 27.8.2024 § 113.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 20.8.2024 § 127.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto