Tekninen lautakunta, kokous 15.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 168 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2024, elokuu

PRIDno-2024-1831

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-elokuun aikana normaalia. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on alkuvuoden aikana kirjoitettu 12 498 kappaletta, joka on noin 2 339 virhemaksua enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Virhemaksujen lukumäärän kasvussa näkyy pysäköinninvalvontaan tehty resurssilisäys. Vuoden 23 aikana tarkastajia oli 3-4 henkilöä, kun vuoden 24 aikana tarkastajia ollut 5-6 henkilöä.

Infrayksikössä on käynnissä vuoden 2024 käynnistyneiden investointien toteuttaminen sekä seuraavan vuoden kohteiden rakennussuunnitelmien ja kustannusarvioiden laatiminen. Investointiohjelma on valmisteltu osana vuoden 2025 taloussuunnittelua.

Kuitutyömaat ovat näkyneet katukuvassa ja niiden aiheuttamat haitat ovat keskusteluttaneet kadunvarren asukkaita ja käyttäjiä. Sijoituslupaprosessin ja maksujen päivittämistyö on käynnissä. Tavoitteena on, että vuoden 2025 kaivutyöt aiheuttavat vähemmän ongelmia lyhyellä ja pitkällä ajanjaksolla.

Elokuussa liikuntalaitoksista oli käytössä maauimala ja Porin urheilutalo. Maauimalan sulkeutuessa 25.8 Keskustan uimahalli avattiin, sekä Isomäki Areena. Ulkoliikuntapaikoilla harjoitukset ja pelit täydessä käynnissä. Uimarantojen hoito lopetettu 31.8.

Tilayksikössä laaditun purkuohjelman toteutus on edennyt suunnitellusti. Suurin purkutyömaa on tällä hetkellä Ruosniemen koulu. Liinaharjan vanhainkodin rakennuksen purku aloitetaan syyskuussa.

Tilahankkeiden suunnitteluohje ja kiinteistöohjelma valmistuvat syksyn aikana päätöksentekoon.

Investointikohteet ovat edistyneet sekä tila- että infrainvestointien osalta pääsääntöisesti työohjelman mukaisesti. Tarkempi investointien tilannekuva on esitetty talousraportissa.

Talouden toteutuma (vertailutiedot vuoteen 23 ilman jätehuoltoa)

Toimialan sitovuustasot valtuustoon nähden vuoden 2024 osalta ovat toimintatuotot, valmistus omaan käyttöön ja toimintakulut.

Määrärahamuutokset

Määrärahasiirto investointiosasta Itä-Porin päiväkodin uudisrakennukselta 500 000 euroa Liinaharjan vanhainkodin purkuun (tela 30.4.2024 § 84).

Toimintatuottojen tuotto-odotuksen pudotus 710 000 euroa vuokratuottojen alenemisen ja jäähallin sähkösopimuksen uudistamisen vuoksi. Toimintakulujen määrärahan lisäys 1 600 000 euroa kohonneisiin toimitilavuokriin ja kaukolämpöön (KV 10.6.2024 § 59).

Määrärahasiirto kaupunginhallituksen elinkeinoelämää tukevista investoinneista teknisen toimialan tilainvestointeihin rannikkokalastajien lajittelutilan peruskorjaukseen 130 000 euroa (KH 13.5.2024 § 227). 1419015100_0003

Määrärahalisäys aiempien vuosien toimitusaikojen viivästymisistä johtuneisiin  ajoneuvohankintoihin 1 136 332 euroa (KV 26.8.2024 § 72)

Toimintatuotot tammi-elokuu:

Toimintatuottojen kumulatiivinen toteutuma oli 17,8 miljoonaa euroa, mikä on 75 % koko vuoden tuottotavoitteesta 23,8 miljoonaa euroa. Maa- ja vesialuevuokrien osuus toimintatuotoista on 7,8 miljoonaa euroa, tilavuokrien osuus 7,7 miljoonaa euroa, pysäköintimaksujen osuus 0,5 miljoonaa euroa ja pysäköintivirhemaksujen osuus 0,6 miljoonaa euroa. Metsämyyntituotoista on toteutunut 0,2 miljoonaa euroa (Koivikko, Saunakoski 1 ja Saunalahti).

Tuotoista on alkuvuoden aikana jäänyt pois Kiinteistö Oy Porin jäähallin sähköveloitus, maaliskuun lopussa tyhjentynyt Liinaharjan vastaanottokeskus, osa Pormestarinluodon keskuksen tiloista ja Teljäntorin kerrokset 4 ja 5.

Valmistus omaan käyttöön -erä tammi-elokuu:

Tammi-elokuun osalta valmistus omaan käyttöön -erän kumulatiivinen toteutuma oli 1,8 miljoonaa euroa, mikä on 61,3 % koko vuoden tuottotavoitteesta 2,9 miljoonaa euroa.

Suurimmat omajohtoiset työmaat alkuvuoden aikana ovat olleet Tuulikylän asuntoalueen katujen rakentaminen, Helmentie, Metsämiehenkatu/Urheilutie risteyksen uudistaminen, Pohjoisväylän suojapenkereiden vihertyöt, Puinnintien jalankulku- ja pyörätien rakentaminen, Pellervonkadun pysäköintialueen rakentaminen, Jyrki Kankaan aukion rakentaminen, Pasaasin päiväkodin pihatyöt, Kulttuuritalo Anniksen ja päiväkoti Piilitien ilmanvaihtotyöt, kirjaston toimintaa turvaavat toimenpiteet, Pormestarinluodon koulun raittisillan kannen purkaminen ja uuden tekeminen, siirtokonttien peruskorjaus ja Reposaaren kalasataman lajittelukeskuksen saneeraus.

Toimintakulut tammi-elokuu

Toimintakulujen kumulatiivinen toteutuma oli -34,8 miljoonaa euroa, josta elokuun toteutuma oli -4 miljoonaa euroa. elokuun kumulatiivinen toteutuma -34,8 miljoonaa euroa oli 64,7 % koko vuoden määrärahasta -53,9 miljoonaa euroa. Viime vuoteen verrattuna kulut ovat noin 2,6 miljoonaa euroa korkeammat (vertailu ilman jätehuoltoa).

Henkilöstökulujen toteutuma on -11,2 miljoonaa euroa (65,3%), mikä on noin 0,2 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi (vertailu ilman jätehuoltoa). Maaliskuussa maksettiin teknisen sopimuksen (TS) vuoden 2023 järjestelyerän kertaerä, mikä nostaa alkuvuoden henkilöstökulukertymää. Kesäkuussa palkkoihin tuli yleiskorotus ja järjestelyeräkorotukset. Heinäkuussa maksettiin lomarahat. Vakituisen henkilöstön määrä on vähentynyt 4 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.

Palvelujen ostojen toteutuma on -5,4 miljoonaa euroa (66,9%), mikä on noin 0,6 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän (vertailu ilman jätehuoltoa). Kustannuksissa näkyy haastava talvi, mikä lisäsi ostopalvelujen tarvetta katujen ja pihojen kunnossapidossa. Myös purkukuluja on kertynyt vuoden takaista enemmän.

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden toteutuma on -7,8 miljoonaa euroa (62%), mikä on noin 0,4 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän (vertailu ilman jätehuoltoa). Suurimpina tekijöinä ovat kaukolämpö sekä katujen ja pihojen kunnossapitoon tarvittavat materiaalihankinnat (hiekoitushiekka, asvaltin paikkausmateriaalit, suola).

Yksityistieavustukset, 160 000 euroa, maksettiin kesäkuussa.

Ulkoa vuokrattujen toimitilojen toteutuma oli tammi-elokuun osalta -9,7 miljoonaa euroa (63,8 %), mikä on noin 1,3 miljoonaa euroa vuoden takaista enemmän. Kustannuksiin on vaikuttanut erityisesti yhtiöiden tekemät vuokran korotukset, mutta myös vuokraneliöissä tapahtuneet muutokset. Uutena vuokrakohteena elokuussa otettiin käyttöön Pasaasin päiväkoti.

Toimialan toimintakate toteutui tammi-elokuun osalta 16 % vuoden takaista heikompana (vuoden 23 osalta vähennetty jätehuollon vaikutus).

Loppuvuoden ennuste ja toimenpiteet budjetissa pysymiseksi

Toimintatuotoissa tullaan tämän hetken ennusteen mukaan ylittämään talousarvio noin 0,6 miljoonaa euroa. Valokuitutyömaat lisäävät katutyölupien tuottoja tämän hetken arvion mukaan noin 0,1 miljoonaa euroa talousarviota enemmän. Toimitilavuokrien pudotus ei toteudu arvioidussa määrin, koska hyvinvointialue ei ole luopunut ilmoittamistaan tiloista eikä Kiertokadun asuntojen vuokraustoiminnan siirto YH-asunnot Oy:lle tapahdu alkuperäisessä aikataulussa, vaan on siirtynyt tämänhetkisen tiedon mukaan vuoden vaihteeseen. Maa-alueiden vuokratuotot tulevat ylittymään noin 0,3 miljoonaa euroa.  

Valmistus omaan käyttöön erä tulee tämänhetkisen arvion mukaan toteutumaan talousarvion mukaisena.

Toimintakuluissa tullaan määräraha ylittämään tämän hetken arvion mukaan noin 0,7 miljoonaa euroa. Merkittävimmät tekijät ylitykseen ovat sekä infran että toimitilojen kunnossapitoon liittyvät palveluostot sekä infran kunnossapitoon tarvittavat materiaalihankinnat. Toimiala pyrkii varmistamaan talousarvion pitävyyden loppuvuoden aikana keskeyttämällä / hidastamalla uusrekrytointeja ja kiinnittämällä erityistä huomiota palveluiden sekä tarvikkeiden ostoon. Toimialalla on mahdollisuus myös hyödyntää investointeihin varattua määrärahaa pienempien käyttötalouden kunnossapitokohteiden toteuttamiseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.