Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 20.11.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 128 Jätelain mukainen valvonta-asia

PRIDno-2024-3964

Valmistelija

  • Juhana Karpo, Ympäristönsuojeluasiantuntija, juhana.karpo@pori.fi

Perustelut

Rajavartiolaitos välitti Porin kaupungin ympäristövalvontaan 16.9.2024 ilmoituksen Santeenniemen pohjoispuoleisessa tyvessä olevaan poukamaan hylätyistä veneistä. Rajavartiolaitos oli käynyt kuvaamassa veneet ulkopuolelta ja ilmoitti niiden kunnon olevan huono. Ympäristövalvonta suoritti alueelle paikallakäynnin 4.10.2024, jolloin merenrannan kaislikossa havaittiin kaksi venettä. Veneet ovat olleet ympäristövalvonnan saamien tietojen mukaan kyseisellä paikalla ainakin talvesta 2023-2024 asti. Ympäristövalvonta otti 4.10.2024 puhelimitse yhteyttä oletetulle veneiden omistajalle, joka ilmoitti omistavansa kyseiset veneet ja aikovansa siirtää ne pois alueelta. Veneiden omistajalle lähetettiin sähköpostitse kehotus siivota veneet pois alueelta 30.11.2024 mennessä.

Ympäristövalvonta sai uuden ilmoituksen veneistä 1.11.2024. Ilmoittaja oli kertomansa mukaan tarkastellut veneitä ja esitti huolen, että toisesta veneestä voi vuotaa öljyä vesistöön. Ympäristövalvonta suoritti alueelle uuden tarkastuksen 7.11.2024 rajavartiolaitoksen veneellä tarkoituksena veneiden kunnon lähempi tarkastelu ja mahdollisen vesistön pilaantumisriksin arviointi. Paikalla havaittiin hytillinen hinaaja ja perämoottorivene. Tarkastuksella veneiden kunto todettiin sellaiseksi, että ne voivat aiheuttaa vesistön pilaantumista. Hinaajan havaittiin olevan puoliksi uponneena rantaveteen. Pienemmän moottoriveneen havaittiin olevan uppoamisvaarassa, sekä sen perämoottorin kiinnityksen olevan heikko. Hinaajan vedellä täyttyneissä osissa havaittiin veden pinnalla öljykalvoa. Molempien veneiden polttoainetankit sisältävät joko tarkastuksella tehtyjen havaintojen tai veneiden omistajan ilmoituksen perusteella polttoainetta. Hinaajaan havaittiin lisäksi varastoidun mahdollisesti öljyä sisältäviä astioita. Nämä ja muut tarkastuksella tehdyt havainnot on kirjattu erilliseen tarkastusmuistioon. Ympäristövalvonta otti 8.11.2024 yhteyttä pelastuslaitokseen, joka suoritti alkutorjunnan kohteessa levittämällä veneiden ympärille öljynimeytyspuomit.

Ympäristövalvonta kehotti 8.11.2024 puhelimitse veneiden omistajaa siivoamaan veneet alueelta 15.11.2024 mennessä. Kehotuksen yhteydessä veneiden omistajaa kuultiin puhelimitse mahdollisesta siivousmääräyksestä ja sen tehostamiseksi asetettavasta mahdollisesta teettämisuhasta. Veneiden omistajalle selitettiin suullisesti, mitä teettämisuhka tarkoittaa. Tarkastusmuistio 7.12.2024 tehdyltä tarkastukselta ja puhelumuistio 8.11.2024 tehdystä kehotuksesta ja kuulemisesta on lähetetty veneiden omistajalle sähköpostitse 11.11.2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

PÄÄVELVOITTEEN JA TEETTÄMISUHAN ASETTAMINEN

Velvoitettava: [Peitetty]

Alue: Porin merialue, Santeenniemen pohjoispuolen tyvessä oleva poukama, itäranta

Velvoite: Elinvoima-​ ja ympäristölautakunta päättää velvoittaa veneiden omistajan tyhjentämään uponnut hinaaja öljynsekaisesta vedestä, sekä siivoamaan molemmat veneet pois alueelta. Öljynsekaista vettä ei saa päästää ympäristöön, vaan se tulee toimittaa sellaisella vastaanottajalle, jolla on lupa kyseisen jätteen käsittelyyn. Velvoite tulee suorittaa 8.12.2024 mennessä.  

Teettämisuhan asettaminen: Päävelvoitteen noudattamiseksi Porin kaupungin elinvoima-​ ja ympäristölautakunta päättää asettaa uhan,​ että tekemättä jätetty päävelvoite teetetään asianosaisen kustannuksella (teettämisuhka). Mikäli velvoitetta ei ole noudatettu määräaikaan mennessä eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä,​ elinvoima-​ ja ympäristölautakunta voi uhkasakkolain (1113/1990) 15 1 §:n momentin nojalla määrätä teettämisuhan täytäntöönpantavaksi. Teettämistyöstä aiheutuneet kustannukset voidaan periä asianosaiselta uhkasakkolain 17 §:n mukaisesti siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen perinnästä ulosottotoimin on säädetty.

Perustelut: Alkuperäinen määräaika veneiden siivoukselle on ollut 30.11.2024. Koska ensimmäisten kehotusta seuranneen tarkastuksen perusteella veneiden aiheuttama vesistön pilaantumisvaara on todettu akuutiksi, on veneiden omistajaa kehotettu uudestaan 8.11.2024 puhelimitse siivoamaan veneet pois alueelta 15.11.2024 mennessä, sekä kuultu teettämisuhasta. Puhelinmuistio ja tarkastusmuistio on lähetetty sähköpostitse veneiden omistajalle. Veneitä ei ole siivottu pois alueelta määräaikaan mennessä.

Jätelain 122 §:n mukaan valvontaviranomaisen on tehostettava,​ jollei se ole ilmeisen tarpeetonta,​ jätelain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla,​ että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään tai kielletään. Asia on valmisteltu elinvoima-​ ja ympäristölautakunnan päätettäväksi,​ koska veneiden omistaja ei ole noudattanut ympäristövalvonnan kehotusta määräaikaan mennessä. Veneiden omistaja on laiminlyönyt jätelain 72 ja 73 §, sekä ympäristönsuojelulain 18 § 2 momenttia.

Koska veneiden omistaja ei ole noudattanut siivouskehotusta määräajassa,​ on lautakunnan perusteltua asettaa päävelvoite ja asettaa sen tehosteeksi teettämisuhka. 

Velvoite on kohdistettu veneiden omistajaan. Veneiden omistajalla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta. Asetetun teettämisuhan ja velvoitteen määräaikaa harkittaessa on otettu huomioon rikkomuksesta aiheutuva akuutti vesistön pilaantumisriksi.

Ennen asian ratkaisemista on asianosaiselle annettu tilaisuus tulla kuulluksi veneiden siivoamiskehotuksen laiminlyönnin,​ siivoamisesta määräämisen,​ että teettämisuhan asettamisen osalta. Veneiden omistaja on antanut vastineensa kuulemiseen. Veneiden omistaja ei vedonnut vastineessaan sellaisiin tosiasioihin, jotka ovat käsiteltävään asiaan liittyvien ympäristönsuojelulain ja jätelain säännösten kannalta oleellisia.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 18 §

Jätelaki (646/2011) 5 §,​ 72 §,​ 73 §, 125 §,​ 126 §, 129 §

Uhkasakkolaki (1113/1990) 15 §,​ 17 §,​ 22 § ja 24 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §,​ 36 §,​ 43-​45 §,​ 47 §,​ 60 §

KÄSITTELYMAKSU 

Jätelain 125 §:n mukaisesta yksittäisestä määräyksen antamisesta ja sen valvonnasta peritään maksu. Taksan mukaan luonnollisilta henkilöiltä perittävä maksu on 50 % taksan mukaisesta 500 € maksusta. Luonnollisena henkilönä Teiltä peritään yksittäisen määräyksen antamisesta 250 € maksu.  Maksu perustuu elinvoima-​ ja ympäristölautakunnan hyväksymään ja 1.1.2024 voimaan tulleeseen Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksaan. 

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen voi hakea jätelain 137 §:n mukaista muutosta Turun hallinto-​oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä.

 

Lisätietojen antaja                      ympäristönsuojeluasiantuntija Juhana Karpo p. 050 590 7481

Tiedoksi

Asianomainen