Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 20.11.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 134 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto, AAA1-luokituksen frisbeegolfrata Poriin, valtuustoaloite, valtuutettu Helvi Walli

PRIDno-2024-3348

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Helvi Walli jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”V A L T U U S T O A L O I T E: AAA1 - LUOKITUKSEN FRISBEEGOLFRATA PORIIN

Frisbeegolfin suosio on kovassa nousussa niin Suomessa kuin myös maailmalla. Suomalaiset kilpailevat parhaillaan maailmanmestaruuksista ja Eveliina Salonen voitti juuri ensimmäisenä suomalaisena MM - kultaa.

Frisbeegolf sopii lähes kaikille ja se on tehokas liikuntamuoto kunnon kohottamiseen melkein kaikkina vuodenaikoina. FRISBEEGOLFIN NEROUS on siinä, että kiekkoa voi heittää ympäri vuoden. Vaikka maastossa olisi lunta, fribaradat ovat auki luonnossa mahdollistamassa reippaan ulkoliikunnan.

Kuntalaistalkoohengen voimin on eri rahoituksin rakennettu Kyläsaaren frisbeegolfrata (18 väyläinen), Toejoki Discgolf Park (9),  Harjunpään frisbeegolf (9), Kirjurinluoto DiscgolfPark (21),  Ahlainen DiscGolfPark (18), jotka kaikki mahdollistavat laajan harrastetoiminnan. 

Suomen frisbeegolfliiton alainen kansallinen kilpailutoiminta koostuu SM- kilpailuista, kansallisen kärkikiertueen osakilpailuista, Amateur Series - SM - karsintakilpailuista, alueellisista AM - kiertueista sekä erilliskilpailuista ja PDGA - liigoista. 

Laajassa kansainvälisessä kilpailutoiminannassa on jo suomalaisiakin ammattilaisia.

Porin kaupungilla on Noormarkku - Toukarin osayleiskaavassa osoitettu urheilun - ja virkistyspalvelujen alue, joka sijoittuu Vanha Söörmarkuntie - Parkanontie - väliselle alueelle.

Helmikuun 20. päivänä v.2024 tehdyn maakaupan Kerttula 609–458–5–239 (13,5 ha) lisäksi kaupunki omistaa lisäksi kohteen vieressä olevia maa-alueita, kiinteistöjä, joilla sijaitsee Kirkkokallion huoltorakennus keittiöineen, kahviotiloineen, suihkuineen ja vessoineen, monipuoliset kuntoradat, kuntoportaat, kuntoilukatokset ja parkkialueet. 

Puustoinen ja huomattavia korkeuseroja tarjoava maasto mahdollistaa AAA1 - luokituksen frisbeeratojen suunnittelulle riittävän laajat maastoalueet (20–25 ha) ja kansainvälisiinkin kilpailuihin sopivat vaikeuskertoimet.

Suomessa on 3 maailman parhaimmiksi luokitelluista frisbeegolfradoista.  Toivottavasti Poriin saadaan yksi maailman huippurata, jotta se kaupungin ylläpitämänä lisää osaltaan kotikaupungin vetovoimaa.

ERITYISESTI HUOMIOITAVAA:  

- KIRKKOKALLION TASOITETULLE ALUEELLE MAHTUU ESTEETÖN D - LUOKAN frisbee-golfrata

- ALUEEN TOIMINTA EI HÄIRITSE ASUTUSTA!

Säännöllinen kestävyysliikunta parantaa sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä tukee mielen hyvinvointia.  Frisbeegolf on vastalääke liiallisen istumisen terveyshaitoille.

Porissa, 

26. päivänä elokuuta 2024

Helvi Walli

Valtuutettu”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Tiina J Lehtonen, tiina.j.lehtonen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Helvi Walli jätti valtuuston kokouksessa 26.8.2024 valtuustoaloitteen AAA1 -​ luokituksen frisbeegolfrata Poriin. Kaupunginhallitus päätti 9.9.2024 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan, teknisen lautakunnan ja vapaa-ajan lautakunnan lausunnot 30.11.2024 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Lausuntoa on valmisteltu yhteistyössä elinvoima- ja ympäristötoimialan, sivistystoimialan ja teknisen toimialan kesken. Elinvoima- ja ympäristötoimialalla lausuntoa ovat valmistelleet yhteistyössä matkailu- ja markkinointiyksikkö sekä kaupunkikehitys- ja omistajaohjausyksikkö. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Frisbeegolfin harraste- ja kilpatason toiminta ovat ehdottoman kannatettavia asioita.  

Aiemmin frisbeegolf-ratojen kehittämistä on käsitelty valtuustoaloitteena vuonna 2022, jolloin valtuutettu Tiina Stenman oli jättänyt valtuustoaloitteen vaativan täysimittaisen Frisbeegolf-radan rakennuttamisesta Porin Yyteriin. Tuolloin valtuustoaloitteen vastaukseen oli selvitetty Yyteriin liittyen radan rakentamista, sillä hiekkarantaa ja dyynialuetta on aiemmin käytetty kyseisen lajin harrastustarkoitukseen, mistä saadut kokemukset osoittivat, että ne eivät sovellu kyseiseen käyttöön. Yyteriin sijoitettavaa vaativan täysimittaisen Frisbeegolf-radan mahdollistamista selvitettiin ja todettiin, että soveltuvin paikka alueella olisi vanha moottorirata kilpailukeskuksena sekä sen lähimaasto, josta metsäiset alueet ovat pääosin UPM:n omistuksessa. AAA1-tason kilpailurataan tarvittava alue tulisi olemaan hyvin laaja ja Yyterin osalta kaupungin omistamat alueet eivät sellaisen rakennuttamiseen riitä.  

Valtuustoaloitteestakin käy ilmi, että kuntalaistalkoohengen voimin on eri rahoituksin rakennettu Kyläsaaren frisbeegolfrata (18 väyläinen), Toejoki Discgolf Park (9), Harjunpään frisbeegolf (9), Kirjurinluoto DiscgolfPark (21), Ahlainen DiscGolfPark (18), jotka kaikki mahdollistavat laajan harrastetoiminnan. Lajin harrastetoimintaa on siis Porissa kehitetty kiitettävästi. Lisäksi parhaillaan toteutuksessa on Kirjurinluoto-Kalafornia alueen kehittämisohjelman laadinta, jossa frisbeegolf nähdään lähtökohtaisesti tulevaisuudessakin harrastus- ja virkistystoimintana. Tämä taas liittyy siihen, että Kirjurinluodon alueella on erityisesti kesäaikaan paljon tapahtumatoimintaa, mikä osittain rajoittaa frisbeegolf-radan kokonaiskäyttöä erityisesti kesäkuukausina. 

Valtuustoaloitteessakin mainittu Noormarkku-Toukari osayleiskaavassa oleva urheilu- ja virkistyspalveluille tarkoitettu alue mahdollistaisi AAA1 -luokan frisbeegolfradan Poriin. Toteutuessaan hanke olisi pitkäaikaisen maankäytön suunnittelun mukaista toimintaa. Kilpatason frisbeegolf olisi kaupungille vetovoimatekijä: laji kasvattaa suosiotaan ja on niin matalan kynnyksen harrastetoimintaa kuin nykyisin myös huipputason kilpaurheilua. Hanke on näin ollen ehdottomasti kannatettava hyvinvointi- ja elinvoimanäkökulmasta. 

Vetovastuu tällaisen hankkeen toteutumisesta kuuluu kuitenkin lajin parissa toimivalle yhdistykselle tai muulle toimijalle. Kaupunki voisi toimia hankkeeseen ryhtyvän toimijan vastinparina mahdollistaen hankkeen toteutumisen: maanomistajana mahdollistamassa aluetta osayleiskaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen ja mukana toiminnan käynnistämisessä hankkeen vetäjän kumppanina. Kaupunki voi sitoutua auttamaan esimerkiksi radan sijoittelussa ja luvittamisessa. Teknisen toimialan Infrayksikön työohjelma on valmisteilla ja investointiesityksessä ollaan varautumassa Noormarkun frisbeegolfradan edistämiseen. Asian varmistuminen riippuu käynnissä olevasta talousarviovalmistelusta sekä siihen liittyvästä päätöksenteosta. 

Ensi sijassa tulee kuitenkin kartoittaa olemassa oleva kokonaisuus yhdessä mahdollisesti hankkeen vetämiseen ryhtyvän ulkopuolisen tahon kanssa sekä sopia radan hoitovastuista. Asian edetessä tulisi radan soveltua valtuustoaloitteen mukaisesti lähtökohtaisesti kilpailutoimintaan, mutta se voisi toimia myös harrastajille. Lajin harrastajia tulee kuulla ja käyttää asiantuntijoina mahdollisessa jatkoselvityksessä. Mikäli hanke etenee, on elinvoima- ja ympäristötoimialan hyvä tarkastella myös joukkoliikennetarpeet alueelle. 

Tiedoksi

Kaupunginhallitus