Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 5.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Savuhaittatapauksen käsittelyn päättäminen

PRIDno-2025-963

Valmistelija

  • Nora Albrecht, ympäristötarkastaja, nora.albrecht@pori.fi

Perustelut

Savuhaittatapauksen käsittelyn päättäminen
Savuhaitta-asia on tullut vireille Porin kaupungin ympäristö- ja terveysvalvontaan marraskuussa 2022. Asian käsittely on aloitettu terveysvalvonnassa, koska ilmoitus on koskenut pelkästään sisällä havaittua savuhaittaa. Alueelle on jaettu ohjeistus oikeaoppisesta puun pienpoltosta, ja terveystarkastaja on tehnyt ilmoittajan asuntoon kolme asunnontarkastusta eri ajankohtina; 19.1.2023 klo 9:05 ja klo 18:30 sekä 24.2.2023 klo 9:30. Tarkastuksilla oli läsnä ilmoittajan lisäksi kaksi terveystarkastajaa. Tarkastuksilla ei havaittu aistinvaraisesti tarkasteltuna savunhajua asunnossa sisällä. Ulkona havaittiin kaikilla kerroilla savunhajua. Tarkastuksien aikana vain kerran savunhaju aiheutui ilmoittajan nimeämän rajanaapurin kiinteistöltä. Muilla kerroilla rajanaapurista ei havaittu savua.

Ympäristövalvontaan savuhaitta-asia on tullut vireille 24.3.2023. Savuhaitan vireille tulon jälkeen Porin kaupungin ympäristövalvonta on selvittänyt ilmoittajan rajanaapurin jätteenkuljetussopimuksen voimassaolon. Jätteenkuljetussopimuksen on todettu olevan voimassa. Ilmoittaja kanteli ympäristö- ja terveydensuojeluviranomaisen toiminnasta aluehallintovirastoon. Aluehallintovirasto on päätöksessään ohjannut Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaista perehtymään ympäristönsuojelulain mukaiseen ulkotilojen savuhaittojen selvittämiseen ja valvontaan.

Ilmoittaja on ollut yhteydessä ympäristö- ja terveysvalvontaan myös risujen poltosta rajanaapurissa 14.5.2023. Oletettavaan risujen polttajaan on oltu yhteydessä puhelimitse, mutta suullisesti annetussa vastineessa ei ole ollut huomautettavaa.

Savuhaitan selvittämiseksi ilmoittajalle on 25.10.2023 lähetetty 30 päivän savuhaitan seurantapäiväkirja. Täytetty savuhaitan seurantapäiväkirja on saapunut ympäristövalvontaan 4.12.2023. Täytetyn savuhaitan seurantapäiväkirjan mukaan ajanjaksolla 1.11.-30.11.2023 savun haju on ollut voimakasta kolmena päivänä, kohtalaista viitenätoista päivänä ja lievää yhtenä päivänä. Savuhaitan seurantapäiväkirjan perusteella on järjestetty päivystysjakso yhdessä terveysvalvonnan kanssa ajanjaksolle 16.1.-18.1.2024 klo 8–19. Tänä aikana ei tullut soittoja. Toinen päivystysjakso järjestettiin pelkästään ympäristövalvonnan toimesta ajanjaksolle 5.2.-9.2.2024 klo 8–19. Ilmoittaja oli tuolloin yrittänyt soittaa perjantai-illalla 9.2.2024, mutta hänelle oli annettu väärä puhelinnumero. Tästä syystä sovittiin vielä kolmas päivystysjakso ajalle 26.2-3.3.2024 klo 8–19. Samalla asianosaiselle kerrottiin, että hän voi soittaa virka-aikana ympäristövalvontaan, mikäli havaitsee häiritsevää savua tänä aikana (klo 8–16).  Ilmoittaja soitti 22.2.2024 klo 11:33 ympäristövalvontaan, jolloin ympäristötarkastaja ei ollut tavoitettavissa. Ilmoittajalle on soitettu takaisin klo 12:19, jolloin ilmoittaja on todennut, ettei savutusta enää ole. Ilmoittaja perui puhelun yhteydessä kolmannen päivystysjakson.

Ilmoittaja lähetti ympäristövalvontaan uudelleen sähköpostia 17.4.2024 risujen poltosta ja syntyvästä savuhaitasta. Kiinteistölle on lähetetty kirjallinen selvityspyyntö, johon on tullut vastine 5.5.2024. Vastineessa esitetty selvitys ei aiheuttanut jatkotoimia.

Uusi ilmoitus ulkona havaittavasta savuhaitasta saapui ympäristövalvontaan 21.10.2024. Ilmoituksen mukaan savutus tapahtuu edelleen samalla kiinteistöllä. Rajanaapurille on lähetetty selvityspyyntö poltosta ja tulisijojen laadusta 24.10.2024. Selvityspyynnön määräaika on ollut 13.12.2024. Selvityspyyntöön on saapunut vastine määräajassa. Annetussa vastineessa ei ole ollut huomautettavaa. Kiinteistön tulisijan hormi on nuohottu 3.12.2024, eikä nuohouspöytäkirjassa ole ollut erityisiä huomioita hormin tai tulisijan kunnosta. Ilmoittaja kertoi myös mahdollisesta toisesta savuhaitan aiheuttajasta lähinaapurissa. Kyseiselle kiinteistölle on lähetetty ohjeistus ja selvityspyyntö poltosta ja tulisijojen laadusta. Kyseisen kiinteistön omistaja on soittanut ympäristövalvontaan 8.11.2024. Suullisesti annetun vastineen perusteella asia ei vaadi jatkotoimenpiteitä. Ilmoittajalle lähetettiin 24.10.2024 uusi 30 päivän savuhaitan seurantapäiväkirja. Täytetty savuhaitan seurantapäiväkirja on saapunut ympäristövalvontaan 1.12.2024. Savuhaitan seurantapäiväkirja on täytetty ajanjaksolle 1.11.-30.11.2024. Tuona ajanjaksona savunhaju on ollut voimakasta kuutena päivänä, kohtalaista kuutena päivänä ja lievää seitsemänä päivänä. Ilmoittajan kiinteistölle ja asuinalueelle on suoritettu ympäristötarkastajan toimesta tarkastus 11.12.2024 klo 15:00-15:30. Tarkastuksella ei havaittu savua rajanaapurissa, eikä muuallakaan asuinalueella.

Ympäristövalvonta sopi rajanaapurin kanssa koepolttotilanteen suoritettavaksi 17.1.2025. Tarkastukselle osallistui kiinteistön haltijan lisäksi yksi ympäristötarkastaja. Koepolttotilanteessa havaittiin, että itse sytytys- ja polttotapahtumassa oli ongelmia, vaikka poltettava materiaali oli hyvää ja kiinteistön tulisija vaikutti hyväkuntoiselta. Vielä 25 minuuttia puiden syttymisen jälkeen piipusta tuleva savu oli tummaa ja kitkerän hajuista. Tarkastuksella on ohjeistettu kiinteistön haltijaa oikeaoppisesta polttotekniikasta. Tarkastusmuistioon kirjattiin tarkemmat ohjeet asianmukaisesta puiden pienpoltosta.

Asian käsittelyaikana alueelta ei ole tullut muita savuhaittailmoituksia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää ympäristönsuojeluviranomaisena lopettaa asian käsittelyn, koska savuhaitta kiinteistöllä 609-51-148-6 ei ole riittävän merkittävä edellyttääkseen jatkotoimenpiteitä.

Päätöksen perustelut
Ympäristönsuojeluviranomainen on käsitellyt ilmoituksen savuhaitasta. Asiaa on selvitetty edellä kuvatulla tavalla, eikä saatujen selvitysten ja tarkastusten perusteella savuhaitan ole todettu olevan naapuruussuhdelain (4.2.2000/90) 17 §:n mukaisesti kohtuuton. Alueelta ei ole tullut muita savuhaittailmoituksia ja vaikka koepolttotilanteessa puiden poltossa havaittiin ongelmia, voidaan katsoa, ettei savuhaitta alueella ole riittävän merkittävä. Savutuksen aiheuttavaa asukasta on ohjeistettu puiden oikeaoppisesta poltosta sekä tarkastuksella, että tarkastusmuistiossa.

Tavanomaiset asumisessa syntyvät häiriöt kuuluvat naapurin sietovelvollisuuden piiriin. Naapuruussuhdelain mukaan kohtuuttoman rasituksen aiheuttaminen on kiellettyä. Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.

Savun määrä ja sen vaikutukset eivät ylitä kohtuullisen asumisviihtyvyyden tai terveellisyyden rajoja, eikä asiassa ole ilmennyt sellaista näyttöä, joka edellyttäisi viranomaiselta jatkotoimia. Lisäksi tapaus ei täytä terveydensuojelulain (763/1994) 27 §:n mukaista terveyshaittaa.

Muutoksenhaku
Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusosoitus on liitteenä.

Lainsäädäntö
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 5 §, 141 §, 172 §, 186 §, 190 §, 191 §
Porin seudun jätehuoltojaoston alueen jätehuoltomääräykset 1.1.2023, päivitetty 1.9.2023 17 §
Naapuruussuhdelaki (26/1920) 17 §
Terveydensuojelulaki (763/1994) 27 §

Lisätietojen antaja
Vs. ympäristötarkastaja Nora Albrecht, puh. 044 701 3336

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Asianosainen

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Valitusviranomainen

Päätökseen sekä sen käsittelystä perittyyn maksuun saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella.

Valitusaika

Määräaika valituksen tekemiseen on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista sitä määräaikaan lukematta. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä (7.) päivänä päätöksen julkaisemisajankohdasta/lähettämisestä.

Valituksen sisältö

Valituskirjelmässä on ilmoitettava:
- valittajan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa
- päätös, johon haetaan muutosta, miltä kohdin muutosta haetaan, mitä muutoksia vaaditaan tehtäväksi ja millä perusteella muutosta vaaditaan.

Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmä on valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitettava.

Valituksen liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikai-semmin toimitettu viranomaiselle
- asiamiehen valtakirja.

Valituksen toimittaminen perille

Valituskirjelmän voi viedä valittaja itse tai hänen valtuuttamansa asiamies. Sen voi omalla vastuulla lähettää myös postitse tai toimittaa lähetin välityksellä. Postiin valituskirjelmä on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille valitusajan viimeisenä päivänä viraston aukioloaikana.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakijalta peritään asian käsittelystä Vaasan hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksu 260 €. Tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) on erikseen säädetty eräistä tapauksista, joissa maksua ei peritä.

Vaasan hallinto-oikeuden yhteystiedot

Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, Vaasa
Postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
Puhelin: (vaihde) 010 086 360
Telekopio: 010 3642 760
Sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi
Aukioloaika: klo 8.00 – 16.15