Perustelut
Elinvoima-ja ympäristötoimialan ympäristösuunnitteluyksikön alaisuudessa toimii joukkoliikenne-toimintayksikkö, jota johtaa joukkoliikennepäällikkö. Joukkoliikennepäällikön palvelussuhdelaji on tällä hetkellä työsuhde.
Kuntalain (§ 87) mukaan tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Kuntalain (§ 88) mukaan viran perustamisesta päättää valtuusto tai hallintosäännössä määrätty kunnan muu toimielin. Laissa kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta määrätään (§ 4), että virkasuhteeseen voidaan ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on muu hallintosäännössä määrätty peruste. Porin kaupungin hallintosäännön (§ 42) mukaan kaupunginhallitus tai toimintasäännössä määrätty päättää virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi. Lisäksi hallintosäännön (§ 44) mukaan työsuhde on mahdollista muuttaa virkasuhteeksi ilman hakumenettelyä, kun työsuhde on muutettava virkasuhteeksi työntekijän tehtäviin kuuluvan julkisen vallan käytön vuoksi. Edellytyksenä tällöin on työntekijän suostumus.
Laissa liikenteen palveluista (§ 181) on määritelty palvelusopimusasetuksessa tarkoitetut tieliikenteen toimivaltaiset viranomaiset. Porin seudulla se on Porin kaupunki Harjavallan ja Kokemäen kaupunkien, Nakkilan kunnan, sekä Porin ja Ulvilan kaupunkien muodostamalla alueella. Viranomaisena toimii elinvoima- ja ympäristölautakunnan alainen seudullinen joukkoliikennejaosto. Yhdeksästä jäsenestä viisi on puheenjohtaja mukaan lukien Porista, muista viranomaisalueen kunnista on yksi jäsen kustakin. Jaoston asioiden valmistelijana toimii joukkoliikenne-toimintayksikkö, jossa työskentelee kolmen suunnittelijan lisäksi esihenkilönä toimintayksikköä johtava joukkoliikennepäällikkö. Koska toimintayksikössä ei yhtään viranhaltijaa, ei viranhaltijapäätöksiä voida tehdä toimintayksikössä. Elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön mukaan toimintayksikön esihenkilö valmistelee ja panee täytäntöön toimintayksikköään koskevat asiat sekä johtaa ja kehittää sen toimintaa yksikön päällikön alaisuudessa. Toimintayksikön esihenkilö vastaa myös asetettujen taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta. Edellä mainitun toiminnan sujuvuutta edistäisi oikeus viranhaltijapäätösten tekoon.
Joukkoliikenne–toimintayksikkö vastaa toimialatasolla merkittävästä rahaliikenteestä. Vuoden 2024 alustavien laskelmien mukaan joukkoliikenne-kustannuspaikan tulot olivat 3,4 mE, ja menot 7,9 mE, josta liikenteen ostojen osuus 7,6 mE. Joukkoliikenne kuuluu suuruudeltaan koko kaupungin TOP11-talousprosessien joukkoon. Taloudellisen merkityksen lisäksi joukkoliikenteen toimivuus koskettaa suurta määrää asukkaita päivittäin. Porin ja Ulvilan joukkoliikenteessä tehtiin vuonna 2024 1 640 000 matkaa. Vilkkaimpina päivinä Porin ja Ulvilan joukkoliikenteessä oli yli 8000 matkustajaa.
Joukkoliikenteestä vastaavat työntekijät ovat muissa suomalaisissa keskikokoisissa kaupungeissa viranhaltijoita. Näin on jopa Poria pienemmissä kaupungeissa, kuten Raumalla, Hämeenlinnassa ja Kotkassa.
Edellä mainituin perustein joukkoliikennepäällikön työsuhdetta esitetään muutettavaksi viraksi. Palvelussuhdelajin muutoksella ei ole vaikutusta joukkoliikennepäällikön palkkakustannuksiin. Nykyinen joukkoliikennepäällikkö on antanut suostumuksen siirtymisestä työsuhteesta virkasuhteeseen. Muutos on elinvoima- ja ympäristötoimialan voimassa olevan henkilöstösuunnitelman mukainen.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi
Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että elinvoima- ja ympäristötoimialan ympäristösuunnitteluyksikkön joukkoliikenne-toimintayksikköön perustetaan 1.4.2025 alkaen joukkoliikennepäällikön virka. Nykyisen joukkoliikennepäällikön työsuhde muutetaan joukkoliikennepäällikön viraksi ilman hakumenettelyä.
Viran kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto. Viran keskeiset tehtäväkokonaisuudet ovat toimintayksikön toiminnasta vastaaminen ja esihenkilötehtävät, asioiden valmistelu joukkoliikennejaostolle, lippu- ja maksujärjestelmä ja siihen liittyvä taloushallinto, matka- ja lippudatalla johtamisen kehittäminen, joukkoliikenteen hankintojen valmistelu ja hankintasuunnitelmasta vastaaminen, sekä avoimen joukkoliikenteen yhteistyö koulukuljetussuunnittelun kanssa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.