Perustelut
Taustaa
Porin kaupunki on teettänyt siltojen ja teräsputkirumpujen yleistarkastuksen syksyllä 2019. Yleistarkastuksen jatkotyönä teetettiin erikoistarkastus ja kantavuusselvitys Impolan ylikulkusillalle (T-6028) kesällä 2020. Erikoistarkastus tehtiin Väylän ”Taitorakenteiden erikoistarkastusten laatuvaatimukset – Sillat, 3.9.2018” ohjejulkaisun mukaisesti. Kesällä 2021 sillalle tehtiin lisätutkimuksia, koska näytteissä betonin vetolujuus oli todettu liian pieneksi. Erikoistarkastuksen, lisätutkimusten ja kantavuusselvityksen perusteella jatkotoimenpiteiksi esitettiin sillan peruskorjausta tai uuden sillan rakentamista. Peruskorjauksella ei saavutettaisi riittävää kantavuutta ja elinkaarta.
Silta on otettu käyttöön vuonna 1967 ja sille on tehty kattava peruskorjaus vuosina 1993-94 sekä ylläpitokorjaus vuonna 2011.
Infrajohtaminen on aloittanut valmistelut uuden sillan suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi. Ensimmäisessä vaiheessa on laadittu yleissuunnitelma, jossa on määritelty muun muassa siltatyyppi, tarkasteltu vaihtoehtoiset katujärjestelyt sekä tutkittu työnaikaisia kiertotiejärjestelyjä. Työ sisälsi myös yleissuunnitelmavaiheessa tarvittavat maaperä- ja maastotutkimukset.
Liikenteellinen merkitys
Impola ylikulkusilta sijaitsee Ulvilantiellä, Mikkolan, Sampolan ja Impolan risteämiskohdassa. Liikennemäärä sillalla oli touko-kesäkuun vaihteessa vuonna 2023 enimmillään noin 15 000 ajoneuvoa/vrk. Mittausajankohtana raskaan liikenteen osuus oli 3,8 % ja pitkien ajoneuvojen osuus 1,8 %. Elokuussa 2024 tehtyjen laskentojen perusteella iltahuipputunnin liikennemäärä oli 1 318 ajoneuvoa tunnissa, josta raskaan liikenteen osuus on 4 %. Nopeusrajoitus on 50 km/h. Ulvilantie ja Ulvilantien alittava Mastojentie ovat täydentävää erikoiskuljetusreittiä (6 X 6 X 35 m).
Impolan ylikulkusilta on viisiaukkoinen teräsbetoninen jatkuva laattasilta, jonka reunimmaisten jänteiden ali kulkee jalankulku- ja pyörätiet ja toiseksi reunimmaisten jänteiden alla kaksikaistaiset kadut, Mastojentie ja Sampolantie sekä keskimmäisen jänteen ali sähköistämätön yhden raiteen rautatie, joka on Väyläviraston omistuksessa. Junia kulkee radalla noin 4-5 päivässä, nopeusrajoitus on 20 km/h.
Sillan itäpuolella Ulvilantien suuntaisesti kulkeva jalankulku- ja pyörätie on seudullinen pyöräilyn pääväylä Porin ja Ulvilan välillä. Jalankulku- ja pyöräväylä risteää tasossa radan kanssa (Tolppatien tasoristeys). Sillan länsipuolella on toinen radan ylityspaikka jalankulkijoille ja pyöräilijöille (Ojantien tasoristeys). Väylän tasoristeysonnettomuustietojen perusteella Tolppatiellä on tapahtunut yksi tasoristeysonnettomuus 29.1.2015, jossa yksi polkupyöräilijä loukkaantui vakavasti. Väyläviraston tasoristeyspalvelun mukaan myös Ojantien tasoristeyksessä on tapahtunut yksi onnettomuus vuosien 2000-2022 aikana. Tarkempia tietoja tasoristeysonnettomuuksista ei ole saatavilla. Tolppatien tasoristeyksessä on noin 1000 ylitystä/kesäarkipäivä ja Ojantien tasoristeyksessä on noin 900 ylitystä/kesäarkipäivä. Mastojentien ja Sampolantien ylityskohdissa sillan itäpuolella on tapahtunut kymmenen vuoden sisällä kummassakin yksi onnettomuus, joissa molemmissa oli osallisena polkupyörä, ja jotka molemmat johtivat henkilövahinkoon. Ulvilantien ylityskohdassa sillan pohjoispuolella ei ole sattunut yhtään poliisin tietoon tullutta jalankulku- tai pyöräilyonnettomuutta kymmenen vuoden sisällä.
Sillan itäpuolella oleva Mastojentien tasoristeyksen turvalaitos on elinkaarensa päässä.
Suunnitteluprosessi ja vuorovaikutus
Ennen yleissuunnittelun käynnistämistä siltahanketta ja sen toteutusvaihtoehtoja esiteltiin Tekniselle lautakunnalle syksyllä 2022. Lisäksi asiaa on esitelty muun muassa kuljetusyrittäjien vuositapaamisissa, erikoiskuljetusvuositapaamisissa, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vuositapaamisissa sekä Kauppakamarin logistiikkavaliokunnalle ja Aittaluodon toimijoille.
Yleissuunnitelman tavoitteena oli selvittää ja varmistaa seuraavat asiat:
- Impolan ylikulkusillan uusimisen tekninen toteutettavuus nykyiseen sijaintiinsa,
- Ulvilantien viereisen jk+pp väylän siirtomahdollisuus Impolan ylikulkusillalle mahdollistaen viereisten jk+pp väylien ja radan tasoristeysten poistot,
- Ulvilantien soveltuvuus erikoiskuljetuksille, 7 x 7 x 40 m / 200 t,
- Työnaikaisen kiertoreitin toimivuus,
- Kiertotalousmahdollisuudet hankkeessa.
Yleissuunnitelman on kilpailutuksen perusteella laatinut konsulttityönä Proxion Plan Oy. Siltasuunnittelun osalta alikonsulttina työstä on vastannut Makeplan Oy. Yleissuunnittelun yhteydessä laadittiin radan osalta Suunnitteluperusteet Väyläviraston kanssa yhteistyössä. Yleissuunnitelman laatimisen aikana Pori Energia Sähköverkot Oy:n kanssa on käyty keskustelua kadun tasauksen muutoksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista Ulvilantien ylittävään voimalinjaan.
Yleissuunnitelmasta pidettiin vuorovaikutustilaisuus vaikutusalueen yrityksille 12.6.2024 sekä kaikille avoin vuorovaikutustilaisuus 26.2.2025. Yrityksille suunnatussa vuorovaikutustilaisuudessa nousi huoli erityisesti työnaikaisten liikennejärjestelyjen toimivuudesta. Kaikille avoimessa tilaisuudessa huolta aiheutti erityisesti tasoristeysten poistoista aiheutuva esteettömän reitin kiertohaitta ja Ulvilantien ylityksen turvattomuus.
Hankkeelle on perustettu www-sivut.
Suunnitelmaratkaisu
Suunnittelun lähtökohtana oli siltarakenteen suunnittelu nykynormein 100 vuoden käyttöiälle. Siltatyypiksi valittiin teräsbetoninen jatkuva laattasilta. Vaihtoehtotarkasteluissa vertailtiin eri perustamistapoja (maanvarainen / paaluperustus) ja ratkaisuksi valittiin paaluperustus, joka on taloudellisesti kannattavampi, nopeampi toteuttaa sekä sallii paremmin liikenteen jatkumisen rakennuspaikan läpi työn ajan. Uusittava silta perustetaan kovaan pohjaan lyötävillä teräsputkipaaluilla ja maatuilta kallioon ulotettavilla porapaaluilla. Myös Mastojentien jalankulku- ja pyörätien linjauksen vaihtoehtoja tarkasteltiin ja taloudellisemmaksi todettiin vaihtoehto, jossa kevyenliikenteen väylä kulkee sillan ali nykyisellä sijainnillaan.
Merkittävin muutos nykytilanteeseen on se, että jalankulku- ja pyörätie toteutetaan uudelle sillalle ajoradan rinnalle. Suunnittelussa on huomioitu esteettömyyden kaltevuusvaatimukset ja esteetön reitti radan yli kulkee uuden sillan kautta. Tolppatien ja Ojantien tasoristeykset esitetään poistettavaksi. Oikoreiteiksi suunnitellaan porrasyhteydet sillan molempiin päihin ja jatkosuunnittelussa tulee tarkastella portaiden mahdollista sulatusta tai katettua mallia, jotta ne ovat käytettävissä ympäri vuoden.
Liikenteen sujuvoittamiseksi Ulvilantielle on esitetty uusi liittymiskaista Mastojentieltä tulevan rampin jatkeeksi, ja liittymiskaista päättyy ennen siltaa. Sillan alittavat kadut Mastojentie ja Sampolantie säilyvät ennallaan, mutta sillan perustusten rakentamisesta johtuen niitä perusparannetaan kantavan kerroksen osalta sekä päällystetään uudelleen. Sillan pohjoispuolella oleva liikenneympyrä peruskorjataan. Rautatie säilyy ennallaan ja uusi silta mahdollistaa radan sähköistämisen.
Työaikaiset liikennejärjestelyt
Työaikaisista liikennejärjestelyistä laadittiin kolme vaihtoehtoa ja tutkittiin niiden liikenteellistä toimivuutta.
Vanhan sillan purkamisen ja uuden rakentamisen aikana Ulvilantien ja Sampolantien liikenne on katkaistu liikenteeltä. Mastojentie osalta on laadittu kaksi vaihtoehtoista järjestelyä: Mastojentie on käytössä moottoriajoneuvoliikenteelle / Mastojentie ei ole käytössä moottoriajoneuvoliikenteelle. Kolmantena vaihtoehtona on tutkittu mahdollisuutta toteuttaa työnaikainen tasoristeys Ojantien jatkeeksi. Tasoristeyksen ennallistamisen jälkeen turvalaitos siirrettäisiin Mastojentien tasoristeykseen uuden sillan valmistuttua. Näistä toimivimmaksi ratkaisuksi osoittautui työaikaisen tasoristeyksen toteuttaminen Ojantien jatkeeksi. Työnaikaisen tasoristeyksen toteuttamisesta on neuvoteltu ja alustavasti sovittu Väyläviraston kanssa.
Rautatie on rakentamisen aikana lähtökohtaisesti liikennöitävissä ja mahdolliset katkot on aikataulutettava rataa käyttävien teollisuuden toimijoiden kanssa. Nykyiset jalankulku- ja pyöräreitit ovat käytettävissä koko työmaan ajan niin pitkään, että Ulvilantien uusi silta on valmis. Joukkoliikenteen reitteihin ja pysäkkijärjestelyihin tulee muutoksia. Kiertotiereitit ovat käytössä noin 1,5 - 2 vuotta ja ne muuttuvat joiltain osin työn edetessä.
Päätöksen liitteenä olevissa kiertotiesuunnitelmissa IN/IJ 13345-12, IN/IJ 13345-13 ja IN/IJ 13345-14 ei ole vielä esitetty työnaikaista tasoristeystä. Työnaikainen tasoristeys suunnitellaan tarkemmin seuraavassa suunnitteluvaiheessa, jolloin kiertotiesuunnitelmat tarkentuvat ja täydentyvät.
Vaikutusten arviointi
Sillan rakentamisella on sekä pitkän tähtäimen vaikutuksia että työnaikaisia vaikutuksia.
Vaikutusten arvioinnissa tunnistettiin seuraavat pitkän tähtäimen vaikutukset sillan valmistuttua:
- Sillan yleisilme muuttuu nykyaikaiseksi ja nykyistä kevyemmäksi.
- Uusi silta mahdollistaa jalankulku- ja pyöräväylän rakentamisen sillalle, alittavan radan sähköistyksen sekä erikoiskuljetukset.
- Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuus paranee tasoristeysten poistuessa ja kevyen liikenteen siirtyessä sillalle.
- Jalankulun ja pyöräilyliikenteen matka pitenee Impolan ja Sampolan suuntaan/suunnasta kulkiessa radan puolelta toiselle. Jalankulkijoilla on mahdollisuus kulkea lyhyempää reittiä portaita pitkin, mutta tämä reitti ei ole esteetön.
- Liikenneympyrän peruskorjaus parantaa raskaan liikenteen ja erikoiskuljetusten sujuvuutta sekä Ulvilantien ylityskohdan turvallisuutta.
- Moottoriajoneuvoliikenteen liittyminen Mastojentieltä Ulvilantielle (Porin keskustan suuntaan) sujuvoituu uuden liittymiskaistan myötä.
- Katujen korjausvelka pienenee, kun hankkeen yhteydessä uusitaan Ulvilantie välillä Ojantie-Itäkeskuksenkaari, Mastojentie ja Sampolantie siltapaikan kohdalta sekä osa jalankulku- ja pyöräteistä.
- Uusi silta mahdollistaa HCT-rekkojen ohjaamisen pois keskustasta Kivi-Porin alueelta sekä turvaa sujuvat elinkeinoelämän kuljetukset pitkälle tulevaisuuteen.
- Mastojentien tasoristeyksen turvalaitoksen toimivuus turvataan pitkälle tulevaisuuteen.
- Uudella sillalla ei ole vaikutuksia koulupiireihin tai koulukuljetusten järjestämiseen.
Yritysvaikutusten arvioinnin on laatinut Prizztech Oy. Sen mukaan Impolan ylikulkusillan uudelleenrakentaminen vaikuttaa merkittävästi alueen yrityksiin, erityisesti kaupallisiin toimijoihin, kuten Prisma Mikkolaan ja kauppakeskus ICCOn toimijoihin (mm. K-Citymarket ja Tokmanni) sekä muihin alueen yrityksiin, joiden toiminta riippuu sujuvista liikenneyhteyksistä. Yritysvaikutusten arviointi (YRVA) keskittyi liikenteen sujuvuuteen, asiakasvirtoihin, saavutettavuuteen ja logistiikkaan, jotka voivat häiriintyä hankkeen aikana.
Keskeiset yritysvaikutukset:
- Saavutettavuus ja asiakasvirrat: Väliaikaiset liikennejärjestelyt voivat vähentää asiakasvirtoja ja heikentää yritysten myyntiä.
- Logistiikka ja tavarantoimitukset: Rakennustyöt voivat hankaloittaa tavaraliikennettä ja toimitusaikatauluja, erityisesti suurille vähittäiskaupan toimijoille.
- Kilpailutilanne ja yritysten sopeutuminen: Pitkät urakka-ajat voivat johtaa siihen, että asiakkaat siirtyvät pysyvästi muihin liikekeskittymiin.
- Vaikutusten hallinta: Yritykset tarvitsevat selkeää ja ennakoitavaa viestintää, jotta ne voivat va-rautua häiriöihin ja sopeuttaa liiketoimintaansa.
Yritysvaikutusten eri näkökulmien esiin tuomiseksi Porin kaupunki järjesti vuorovaikutustilaisuuksia yrityksien ja asukkaiden kanssa. Tilaisuuksissa osallistujat toivat esiin huolen liikennejärjestelyistä ja saavutettavuudesta. Yritysvaikutusten lieventämiseksi Porin kaupunki on myös neuvotellut väliaikaisen tasoristeyksen toteuttamisesta, johon haetaan Väylävirastolta lupaa. Lisäksi Satakunnan Osuuskauppa on antanut luvan tonttinsa käyttöön, jotta liikennejärjestelyt liikenteen kannalta sujuvamman reitin takaavan työaikaisen tasoristeyksen osalta voidaan toteuttaa.
Rakennushankkeen pitkän aikavälin tavoitteena on parantaa alueen liikenneyhteyksiä, turvallisuutta ja elinvoimaa, mutta yritysvaikutusten minimoimiseksi on tärkeää aktiivinen viestintä, liikennejärjestelyiden optimointi ja yritysten tarpeiden huomiointi. Myös samanaikaisesti mahdollisesti rakenteilla oleva energiapuistohanke voi lisätä alueen liikenteellisiä haasteita, mikä tulee ottaa työjärjestelyissä huomioon.
Kustannusarvio
Yleissuunnitelman perusteella uuden sillan rakentamisen kustannusarvio tämänhetkisellä MAKU-indeksillä on noin 7 M€ sisältäen kaikki työnaikaiset liikennejärjestelyt, niiden ennallistamisen sekä Mastojentien tasoristeyksen turvalaitoksen uusimisen. Mikäli hankkeen yhteydessä päädytään lisäksi toteuttamaan Ulvilantien alittava alikulkukäytävä sillan pohjoispuolelle, sen rakennuskustannusten arvioidaan olevan 800 000 € - 1 000 000 € luokkaa.
Seuraava suunnitteluvaihe
Kun yleissuunnitelma on hyväksytty teknisessä lautakunnassa, käynnistetään katu- ja rakennussuunnittelu. Suunnittelu sisältää silta-, geo-, katu-, viher-, liikenne- ja valaistussuunnittelun, työaikaisten kiertoreittien tarkemman suunnittelun, Ojantien työaikaisen tasoristeyksen rakennussuunnittelun turvalaitoksineen sekä Mastojentien turvalaitoksen uusimisen suunnittelun. Kaikkiin suunnitelmiin sisältyy kustannusarvioiden laatiminen. Katu- ja rakennussuunnitteluun sisällytetään myös kattavat pohjatutkimukset sekä laajemman maastomallin mittaus. Infrajohtaminen esittää, että katu- ja rakennussuunnittelun yhteydessä tehdään lisäksi toteutettavuusselvitys jalankulun ja pyöräliikenteen alikulkukäytävän toteuttamisesta Ulvilantien ali sillan pohjoispuolella. Mikäli alikulkukäytävä on teknisesti toteutettavissa, laaditaan siitä lisätyönä katu- ja rakennussuunnitelma.
Erillisenä selvityksenä tehdään Väyläviraston luvalla selvitys Ojantien jalankulun ja pyöräliikenteen tasoristeyksen säilyttämismahdollisuuksista.
Suunnittelukustannusten arvioidaan olevan noin 500 000 €.
Liitteet
- Yritysvaikutusten arviointi, Prizztech Oy
- Asiakirjaluettelo IN/IJ 13345-1
- Yleissuunnitelmaselostus IN/IJ 13345-2
- Alustava kustannusarvio IN/IJ 13345-3
- Kiertotalousselvitys IN/IJ 13345-5
- Suunnitelmakartta IN/IJ 13345-6
- Pituus- ja tyyppipoikkileikkaukset K1 IN/IJ 13345-7
- Pituus- ja tyyppipoikkileikkaukset J1 IN/IJ 13345-8
- Pituus- ja tyyppipoikkileikkaukset J2 IN/IJ 13345-9
- Pituus- ja tyyppipoikkileikkaukset J3 IN/IJ 13345-10
- Kiertoliittymän tasaustarkastelu, tyyppipoikkileikkaus IN/IJ 13345-11
- Kiertotiesuunnitelma, Mastojentie suljettu IN/IJ 13345-12
- Kiertotiesuunnitelma, Mastojentie käytössä IN/IJ 13345-13
- Kiertotiesuunnitelma, jalankulku ja pyöräily IN/IJ 13345-14
- Ajouratarkastelut HCT-yhdistelmällä IN/IJ 13345-15
- Alustava pääpiirustus IN/IJ 13345-16