Perustelut
Valtuutettu Hanna Raitakari jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 9.12.2024 § 133 valtuustoaloitteen ikäihmisille kohdennetun "Eläks Sääki viel” -passin käyttöön ottamiseksi edistämään ikäihmisten aktivoimista ja lisäämään ikääntyvän väestön liikkumista. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.
Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 16.12.2024 § 513 aloitteesta vanhusneuvoston ja vapaa-ajan lautakunnan lausunnot 31.3.2025 mennessä.
Vapaa-ajan lautakunnan lausunto:
Aloitteessa nostetaan perustellusti esille liikkumisen tärkeyttä ikäihmisten fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiselle ja kehittämiselle. Liikkumisen ja fyysisen aktiivisuuden lisääminen kaikissa ikäryhmissä on nostettu yhdeksi kaupunkiorganisaation keskeisistä tavoitteista. Tästä osoituksena on vuonna 2021 tehdystä valtuustoaloitteesta käynnistynyt, sen jälkeen voimassa olevaan kaupunkistrategiaan kirjattu ja lopulta kaupunginhallituksen syksyllä 2024 hyväksymän (KH 28.10.2024 § 426) poikkihallinnollisen liikkumisohjelman laatiminen.
Poikkihallinnolliseen liikkumisohjelmaan on eri toimialoille osoitettuja tavoitteita ja toimenpiteitä, kumpiakin lähes viisikymmentä. Ohjelma jakaantuu kolmeen osaan, tukitoimintoihin, liikkumisen olosuhteisiin ja palveluihin. Palvelut-kokonaisuus on jaettu kolmeen osa-alueeseen joko iän tai muiden taustatekijöiden perusteella. Näistä kahdessa, työikäisten ja ikääntyvien palvelut sekä erityisryhmien liikkumisen edistäminen, on ikäihmisten liikkumista edistäviä toimenpiteitä. Näistä suoraan ikäihmisten liikkumista edistävinä toimenpiteinä voidaan mainita seuraavat:
- TAVOITE: Vertaisohjaajaverkoston avulla lisätään erityisesti ikääntyneiden liikkumisen edellytyksiä.
- TEKO: Luodaan rakenteita ja toimintamalleja erilaisille ”toisen käden” liikunnanohjausmenetelmille, kuten vertaisohjaajaverkostolle.
- TAVOITE: Edistetään yhdenvertaisia liikkumisen mahdollisuuksia eri liikkuja- ja ikäryhmissä.
- TEKO: Tarkastellaan liikuntalaitosten hinnoittelu- ja alennusryhmäkäytäntöjä eri syistä haavoittuvammassa asemassa olevien henkilöryhmien liikkumisen edistämiseksi.
Näitä edellä mainIttuja tavoitteita ja tekoja tullaan edistämään liikkumisohjelman toimeenpanon yhteydessä, jo ohjelman toimeenpanon ensivaiheessa.
Liikkuminen on ikäihmisten fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta tärkeää ja erityisesti vesiliikunta on yksi parhaista, joissain tapauksissa lähes ainoa, liikkumismuodoista ikääntyvälle henkilölle. Ikäihmisten liikkumisen edistämiseksi kaupungin liikuntapalveluilla on monenlaista ohjattua toimintaa. Ikäihmisille kohdennettuja toimintoja on koottu kaupungin verkkosivuille omalle sivustolleen osoitteeseen https://www.pori.fi/vapaa-aika/liikunta/ohjattu-liikunta/liikuntaa-ikaantyville/. Esimerkiksi kevätkauden 2025 ohjelmassa on kuntosaliryhmiä toimintakyvyltään heikentyneille, apuvälineen kanssa liikkuville tai vasta kuntosaliharrastusta aloittaville, tasapainon hallintaa ja lihasvoimaa kehittäviä ryhmiä henkilöille, joiden tasapaino on iän tai muun syyn vuoksi heikentynyt sekä ohjattuja kuntosaliryhmiä itsenäisesti liikkuville ikäihmisille. Näiden lisäksi ikäihmisille järjestetään lentopalloa, keppijumppaa, bocciaa ja kiertoharjoittelua kuntosalissa vertaisohjaajan vetämänä. Lisäksi Karhuhallista on varattu läpi talvikauden pyörivä ikäihmisille kohdennettu kuntokävelyvuoro, missä pääsee turvallisesti kävelemään ilman pelkoa liukastumisesta. Ikäihmisillä on mahdollisuus osallistua myös kerran viikossa pyörivään, Teamsin välityksellä toteutettavaan erityisliikunnanohjaajan vetämään etäjumppaan. Vertaisliikuttajien ohjaamat toiminnot, kuntokävelyvuoro ja etäjumpat ovat kaikki osallistujille maksuttomia.
Porin kaupungin liikuntapalveluilla on käytössä yli 65-vuotiaille porilaisille eläkeläisille kohdennettu seniorikortti. Seniorikortin tavoitteena on aktivoida eläkeikäisiä porilaisia liikkumaan aktiivisesti miellyttävässä ja turvallisessa uimahalliympäristössä. Tavoitteena on, että vesiliikunnasta tulee säännöllinen, parhaassa tapauksessa jopa päivittäinen, rutiini, jolla on merkittäviä vaikutuksia ikääntyvän ihmisen toimintakyvyn säilymiseen ja kehittymiseen. Vuoden ostopäivästä voimassa olevan seniorikortin hinta on 94,50 euroa ja se käy kaikkiin kolmeen uimalaitokseen, keskustan ja Meri-Porin uimahalleihin sekä maauimalaan. Vuonna 2024 uimalaitoksissa käytiin yhteensä 65 000 kertaa seniorikortilla. Seniorikortin voimassaolon laajentamisesta kattamaan myös illat ja viikonloput on tullut toiveita, mutta kortin ajatuksena on mahdollistaa uimalaitosten ja niiden yhteydessä olevien kuntosalien käyttöä ruuhka-aikojen ulkopuolella.
Aloitteessa esitetään ikäihmisille kohdennetun ”Eläks Sääki viä”-passin käyttöön ottamista edistämään, nuorisopassin tapaan, ikäihmisten liikkumista, osallistumista ja muuta aktiivisuutta. Tavoitteet ovat kannatettavia ja niitä pyritään edistämään olemassa olevilla keinoilla ja niitä kehittämällä.
Nuorisopassi sisältää eri luokka-asteiden oppilaille suunnattuja maksuttomia etuja ja kokeilumahdollisuuksia. Nuorisopassin sisältö on kohdennettu perusopetuksen 7.-9.-luokkalaisille, mutta passien kautta kohdennetaan kaupungin uimalaitosten käyntejä myös 5.- ja 6.-luokkalaisille. Uimalaitosten käynnit ovat nuorisopassin selvästi käytetyin etu. Uintikertoja on käytetty viime vuosina noin 20 000. Tämä on kuitenkin ainoastaan noin 12 % uintikertojen laskennallisesta yli 160 000 käynnin maksimimäärästä, sillä uinteja on käytössä 43 kertaa per oppilas. Nuorisopassi sisältää kaupungin omien toimintojen lisäksi myös ulkopuolelta ostettuja palveluja. Näitä ovat esimerkiksi elokuvakäynnit, keilailu, laskettelu, kuntosali sekä festarilippu.
Nuorisopassin piirissä olevien lasten ja nuorten joukko on yhteensä alle 4000 oppilasta. Näistä noin 40 prosentilla (5.-6.-luokkalaiset) on käytössään ainoastaan uimalaitosten käynnit. Lopuilla 60 prosentilla (7.-9. luokkien oppilaat) on käytössään kaikki edut. Nuorisopassin kustannukset ovat yhteensä yli 100 000 euroa. Kustannukset koostuvat muun muassa toteutumatta jääneistä uimalaitosten ja muiden toimipaikkojen pääsymaksuista, ulkopuolisista palveluiden ostoista, sovelluksen ylläpitokustannuksista ja passin koordinointiin osoitetusta henkilöresurssista.
Ikäihmisten lukumäärä Porissa on moninkertainen verrattuna nuorisopassin piirissä olevien lasten ja nuorten lukumäärään. Vuoden 2023 lopussa Porin 83 106 asukkaasta 65 vuotta täyttäneitä oli 27,0 prosenttia, eli noin 22 500 henkilöä. Määrä nuorisopassin piirissä olevien lasten ja nuorten lukumäärään verrattuna on noin kuusinkertainen. ”Eläks Sääki viä”-passin kohderyhmän merkittävästi suuremman koon perustella voidaan arvioida, että passin toteuttamisen kustannukset ovat moninkertaiset nuorisopassin kustannuksiin nähden, riippuen passin sisällöistä.
Nuorisopassin laajentamisesta toisen asteen opiskelijoihin on käyty myös keskustelua. Toisen asteen mukaan ottamiseen on liittynyt joitakin hankalasti ratkaistavia asioita. Nuorisopassia tulisi laajentaa ja kehittää ensisijaisesti nimensä mukaisesti edistämään porilaisten nuorten hyvinvointia. Aloitteen mukaisen passin toteuttaminen loisi osaltaan painetta laajentaa nuorisopassia toiselle asteelle. Toiveita nuorisopassin sisältöjen laajentamisesta 5.- ja 6.-luokkien oppilaille, tulee säännöllisesti. 5.-6.-luokkalaisilla on tällä hetkellä käytössä ainoastaan nuorisopassin uimalaitoskäynnit. Nuorisopassin ohjausryhmässä arvioidaan passin kehittämistarpeita säännöllisesti.
Vapaa-ajan lautakunta ei pidä, hyvien tavoitteiden edistämisestä huolimatta, ikäihmisille kohdennetun ”Eläks Sääki viä”-passin toteuttamista taloudellisesti realistisena vaihtoehtona. Passin perustamiseen ja kehittämiseen tulisi varata merkittävä summa määrärahaa, mitä lautakunta ei pidä tässä kaupungin taloustilanteessa realistisena. Tältä osin lautakunta ei yhdy aloitteeseen ”Eläks Sääki viä”-passin toteuttamiseksi.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Vapaa-ajan lautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.