Kaupunginhallitus, kokous 12.5.2025

Esityslista on tarkastettu

§ 226 Porin kaupungin hallintosääntö 1.6.2025 alkaen (lisäpykälä)

PRIDno-2025-2820

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Kaupunginvaltuuston hyväksymä hallintosääntö on kaupungin hallinnon ja toiminnan keskeisin ohjausväline. Kuntalain 90 §:n mukaan jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö. Siinä annetaan tarpeelliset määräykset ainakin kunnan hallinnon ja toiminnan järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä ja valtuuston toiminnasta.

Kuntalain 14.1 §:n mukaan lähtökohta on se, että valtuusto käyttää kunnan päätösvaltaa. Valtuusto voi siirtää toimivaltaansa alaisilleen toimielimille, viranhaltijoille ja luottamushenkilöille. Toimivallan siirtoa koskevat päätökset valtuusto tekee hallintosäännöllä.

Kunnalla on varsin laaja harkinta- ja päätösvalta hallintosäännön sisällön ja sen suhteen, miten kunta hallintonsa ja toimintansa järjestää. Laissa säädettyä toimivaltaa ei hallintosäännöllä kuitenkaan voida siirtää.

Hallintosäännön hyväksyminen ja muuttaminen

Hallintosääntöä ja sen ajantasaisuutta on tarpeen tarkastella säännöllisesti. Miltä osin lainsäädäntö on muuttunut? Mitä muutoksia kaupungin organisaatiossa on tapahtunut? Ovatko toimintatavat muuttuneet? Onko toimivallan jakoa syytä muuttaa? Ovatko hallintosäännön määräykset selkeät ja ajan tasalla? Ja onko kaupungin toimintaympäristössä tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka hallintosäännössä olisi otettava huomioon? Tarkastelun myötä voimassa olevaa hallintosääntöä on tarpeen mukaan muutettava eli päivitettävä.

Kuluvaa, 1.8.2021 alkanutta valtuustokautta varten valtuusto on hyväksynyt hallintosäännön kokouksessaan 14.6.2021. Tämän jälkeen valtuusto on päivittänyt sääntöä valtuustokauden kuluessa yhteensä yhdeksällä (9) eri päätöksellä.

Hallintosääntö valtuustokauden vaihtuessa

Uuden valtuustokauden kynnyksellä on syytä hyväksyä hallintosääntö, joka tulee voimaan 1.6.2025 alkaen.

Hallintosääntöön sisältyvien, kunnan luottamushenkilöitä koskevien asioiden valmistelu päätöksentekoa varten edellyttää luottamushenkilöiden tekemiä linjauksia. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 28.10.2024 § 424 (ja 4.11.2024 § 444) asettanut toimikunnan uuden valtuustokauden valmistelua varten. Toimikunnalla on ollut viranhaltijavalmistelua tukeva rooli.

Ennen hallintosäännön saattamista päätöksentekoon on asia ja sen valmistelu käsitelty myös kaupunkitason yhteistyötoimikunnassa (5.5.2025).

Hallintosääntö 1.6.2025 alkaen

Voimassa olevaan Porin kaupungin hallintosääntöön esitetään tehtäväksi seuraavat muutokset:

Luottamustoimen hoitamisesta suoritettavat palkkiot

Hallintosäännön luvussa 18 säädettyjä luottamustoimen hoitamisesta suoritettavia palkkioita ja korvauksia on syytä tarkastella suhteessa luottamustehtävien vaatimaan ajankäyttöön ja kustannuksiin. Kuntaliiton tuoreen kuntapäättäjätutkimuksen mukaan luottamustehtäviin käytetään keskimäärin 7 tuntia viikossa. Ajankäyttöön vaikuttavat kunnan koko sekä luottamushenkilön rooli ja tehtävän vaativuus. Eniten aikaa vaativat kunnanhallitus ja toimielimen puheenjohtajuus: Kuntapäättäjätutkimus 2024: Kunnallisten luottamushenkilöiden ajankäyttö (PDF, 40 diaa)

Luottamustehtävistä maksettavien palkkioiden taso vaihtelee eri kunnissa. Porin kaupungin maksamien palkkioiden taso on alhainen, kun sitä verrataan muihin tämän kokoluokan kaupunkeihin. Kokouspalkkioita ei viime vuosina ole juurikaan korotettu. Valtuustokauden 2021 – 2025 alkaessa on luottamushenkilöille maksettavia kokouspalkkioita korotettu vain 5,00 euroa / toimielimen kokous edellisen valtuustokauden (2017 – 2021) alkuun verrattuna. Prosenteiksi muutettuna 5,00 euron korotus vastaa (toimielimestä riippuen) noin 4 - 5 prosenttia, mikä on selvästi alhaisempi kuin esimerkiksi kuntasektorilla maksettavien palkkojen sekä yleisen ansiotason nousu vastaavan ajanjakson (2017 – 2025) aikana.

Luottamushenkilöille maksettavia kokous- ja kuukausipalkkioita esitetään nyt korotettavaksi. Kaupunginvaltuuston kokouksesta maksettava palkkio (135 euroa) nousee 150 euroon / kokous. Myös kaupunginhallituksen ja tarkastuslautakunnan kokouspalkkio (125 euroa) korotetaan 150 euroon / kokous. Se, että kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouspalkkiot ovat samansuuruiset, noudattaa muissa kaupungeissa olevaa käytäntöä. Muiden lautakuntien, johtokuntien, jaostojen ja toimikuntien osalta kokouspalkkiot (100 euroa) korotetaan vastaavasti 120 euroon / kokous. Tarkistus tehdään myös vaalitoimielinten palkkioihin. Eri luottamustehtävistä maksettaviin kuukausipalkkioihin tehtävät korotukset ovat pääsääntöisesti keskimäärin 4 – 7 prosentin suuruisia. Tästä poiketen luottamustehtävän vaatimaa ajankäyttöä ja kuukausipalkkion määrää on arvioitu uudelleen jaostojen puheenjohtajien osalta.

Luottamushenkilöiden palkkiotaso Porin kaupungilla on nyt esitettävien korotusten jälkeenkin hyvin maltillinen, jos sitä verrataan muihin tämän kokoluokan kaupunkeihin.

Palkkioissa huomioidaan erikseen jo voimassa olevan hallintosäännön 4 §, jonka mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi toimia päätoimisena tai osa-aikaisena luottamushenkilönä. Hallintosääntöön esitetään lisättäväksi järjestelyn edellytykset sekä palkkataso (5 000 euroa kuukaudessa), jonka mukaan päätoimisuuden tai osa-aikaisuuden (enintään 60 % ja enintään 3 000 euroa) valinneen puheenjohtajan kuukausipalkka määräytyy.

Palkkioita esitetään jatkossa tarkistettavaksi kahden vuoden välein, sitomalla palkkiot indeksiin ja yleiseen ansiotason kehitykseen.

Toimielimiä ja niiden tehtäviä koskevat muutokset

Hallintosäännön luvussa 5 säädetään toimielimistä ja niiden tehtävistä. Voimassa olevaan hallintosääntöön on esitetty tässä yhteydessä tehtävän seuraavat muutokset:

  • § 29 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja sen alaisten jaostojen tehtäviä ja toimivallan jakoa on tarpeen selkiyttää. Kuten Satakunnan työllisyysalueen jaosto (1.1.2025 alkaen), myös muut lautakunnan alaiset kolme jaostoa: ympäristöterveysjaosto, jätehuoltojaosto ja joukkoliikennejaosto toimivat niitä koskevissa yhteistoimintasopimuksissa määrättyinä viranomaisina ja yhteisinä toimieliminä. Voimassa olevassa hallintosäännössä yhteisen toimielimen on katsottu olevan elinvoima- ja ympäristölautakunta, joka on siirtänyt viranomaiselle kuuluvaa toimivaltaa viranhaltijoille.  Jotta hallintosäännössä 1.6.2025 alkaen toimivaltaisiksi viranomaisiksi todettavat kolme jaostoa ehtivät käynnistää toimikautensa ja tehdä tarvittavat toimivallan siirrot, on tarpeen todeta, että viranomaistoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi lautakunnan edellä mainitut toimivallan siirtopäätökset ovat voimassa, kunnes jaostot ovat tehneet tarvittavat päätöksensä toimivallan siirtämisestä alaisilleen viranhaltijoille.
  • § 29 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan tehtävissä on huomioitava rakennusvalvontaa koskevan lainsäädäntöuudistuksen ns. korjaussarja. Sen mukaan purkamisluvat käsittelee lähtökohtaisesti rakennusvalvontaviranomainen. Lisäksi uuden rakentamislain 56 §:n 4 momentissa säädetään, että poikkeustapauksessa kunta voi myöntää luvan asemakaavalla suojellun rakennuksen purkamiseen tiettyjen edellytysten täyttyessä. Hallintosäännön §:n 29 kohta 11. sisältää nyt esityksen siitä, että kunnan päätösvaltaan kuuluvasta suojellun rakennuksen purkamisesta päättää elinvoima- ja ympäristölautakunta.  Lisäksi lautakunnan tehtävissä, kohdissa 9. ja 13., on huomioitu rakentamislain 47 ja 58 §:issä säädetty alueellinen päätös sijoittamisen edellytyksistä suunnittelutarvealueella sekä alueellisesta poikkeamisesta päättäminen.
  • § 25 Kaupunginhallituksen toimivaltaan (kohta 9.) on lisätty rakentamislain 43 a §:n mukaisesta puhtaan siirtymän sijoittamisluvasta päättäminen. Puhtaan siirtymän sijoittamisluvalla voidaan (rakennus)luvittaa melko isojakin teollisuushankkeita ilman asema- tai yleiskaavaa. Kaupunginhallituksella on tällä hetkellä toimivalta päättää muista kuin vaikutuksiltaan merkittävistä kaavoista. Puhtaan siirtymän sijoittamisluvan kautta haettavien hankkeiden osalta selvitysten tulee ainakin osittain olla kaavatasoisia. Puhtaan siirtymän sijoittamislupahakemusten valmistelua tulisi oletettavasti tehtäväksi rakennusvalvonnan ja kaavoituksen yhteistyönä. Puhtaan siirtymän sijoittamisluvalla on tavoiteltu säännöksen soveltamisalaan kuuluvien hankkeiden ketterämpää käsittelyä kuin kaavoittaminen. Ottaen huomioon kaavaa lähentelevät selvitykset sekä hankkeiden merkittävyys ja toisaalta lakimuutoksella tavoiteltu ketteryys prosessin osalta, oikea päätöksentekotaso nykyiset toimivallat huomioon ottaen on kaupunginhallitus.
  • § 25 Kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvaksi (kohta 10.) on todettu yhdistykseen liittymisestä ja yhdistyksestä eroamisesta päättäminen.
  • § 26 Teknisen lautakunnan toimivaltaan kohdassa 14. kuuluvaksi lisätään voimassa olevassa hallintosäännössä jo mainitun kadun rakennussuunnitelman hyväksymisen lisäksi puistosuunnitelman ja yleisten alueiden suunnitelman hyväksyminen.​​

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää, että kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Porin kaupungin hallintosäännöksi 1.6.2025 alkaen voimassa olevan hallintosäännön, esityslistan liitteenä olevan ehdotuksen mukaisesti muutettuna.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto