Kaupunginhallitus, kokous 14.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Asemakaavamuutokseen 609 1746 liittyvä maankäyttösopimus

PRIDno-2021-5244

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hannu Lammi, maankäyttöinsinööri, hannu.lammi@pori.fi

Perustelut

[peitetty] omistaa tilan Laaksoma 609-434-1-72 Liinaharjan kaupunginosassa. Kiinteistön pinta-ala on kiinteistörekisterin mukaan 9976 m² ja karttapinta-alan mukaan 11710 m². Voimassa olevassa asemakaavassa pääosa tilasta on osoitettu asuin- ja kasvitarharakennusten korttelialueeksi (AV-2) ja loppuosa Vehnäpelto-nimiseksi puistoalueeksi (VP).

14.6.2021 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen 609 1746 mukaan pääosa edellä mainitun tilan käyttötarkoituksesta muuttuu rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi (AR) sekä asuinpientalojen korttelialueeksi (AP). Osa tilan käyttötarkoituksesta muuttuu liikerakennusten korttelialueeksi (KL-2) ja Rapsitie-nimiseksi katualueeksi. Lisäksi Vehnäpelto-nimistä puistoaluetta (VP) laajennetaan siten, että sen pinta-ala edellä mainitusta tilasta on noin 1750 m². Rakennusoikeuden määrä nousee 1121 k-m²:stä 2786 k-m²:iin.

Asemakaavan muutoksesta aiheutuu maanomistajalle merkittävää hyötyä, minkä perusteella maanomistajalla on velvollisuus osallistua kaupungille aiheutuviin yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin. Maanomistajan kanssa on neuvoteltu maankäyttö- ja rakennuslain mukainen maankäyttösopimus kaupungin maapoliittisen ohjelman mukaisin periaattein.

Maankäyttösopimusta koskevien neuvottelujen pohjaksi kaupunki on hankkinut Catella Property Oy:ltä arvion asemakaavan muutosehdotuksen tuottamasta maapohjan arvonnoususta maanomistajalle. Arvo nousee käyttötarkoitusten muutosten ja rakennusoikeuden lisäämisen vuoksi arviota tulkiten noin 258.000 euroa. Arvonnousua alentavana tekijänä on otettu huomioon alueella sijaitsevan hulevesiviemärin siirtokustannukset, jotka ovat noin 30.000 euroa. Maankäyttökorvaukseksi on sovittu 50 % arvonnoususta.

Maanomistaja osallistuu yhdyskuntarakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin luovuttamalla kaupungille maankäyttösopimusluonnoksessa yksilöidyn noin 2423 m²:n suuruisen määräalan tilasta 609-434-1-72 sekä maksamalla kaupungille 107.000 euroa maankäyttökorvauksena. Määräalan arvoksi osapuolet katsovat 7.000 euroa. Määräalan arvo on otettu huomioon maankäyttökorvausta määritettäessä. Maksu maksetaan yhden kuukauden kuluessa asemakaavan lainvoimaiseksi tulosta.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallituksen päätettäväksi asemakaavan muutoksen 609 1746 käsittelyn yhteydessä, että [peitetty] kanssa allekirjoitetaan oheisen luonnoksen mukainen maankäyttösopimus, ennen kuin sanottu asemakaavan muutos esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, ja että kaupungin puolesta sopimuksen allekirjoittaa tekninen lautakunta teknisen toimialan toimintasäännön mukaisesti.

Tekninen lautakunta edelleen esittää, että [peitetty] kanssa allekirjoitettu maankäyttösopimus saatetaan kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi asemakaavan muutoksen 609 1746 käsittelyn yhteydessä.

Pöytäkirja tarkistetaan tämän asian kohdalta kokouksessa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Lisäksi lautakunta päätti tarkastaa tämän asian välittömästi kokouksessa.

Valmistelija

  • Hannu Lammi, maankäyttöinsinööri, hannu.lammi@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 8.2.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asemakaavan muutoksen 609 1746 käsittelyn yhteydessä, että peitetty kanssa allekirjoitetaan oheisen luonnoksen mukainen maankäyttösopimus, ennen kuin sanottu asemakaavan muutos esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, ja että kaupungin puolesta sopimuksen allekirjoittaa tekninen lautakunta teknisen toimialan toimintasäännön mukaisesti.

Kaupunginhallitus edelleen esittää, että peitetty kanssa allekirjoitettu maankäyttösopimus saatetaan kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi asemakaavan muutoksen 609 1746 käsittelyn yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto, maanomistaja, infrajohtaminen/maapolitiikka, kaupunkisuunnittelu (Reipas, Bogdanoff)

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.