Tekninen lautakunta, kokous 8.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Kiinteistön Seppola 609-430-17-50 ostaminen Porin Tiiliruukista

PRIDno-2022-988

Valmistelija

  • Elisa Laine, tonttipäällikkö, elisa.laine@pori.fi

Perustelut

Porin Tiiliruukissa valtatie 8:n risteysalueella on vireillä asemakaavan ja asemakaavan muutoksen laatiminen. Valtatien muuttaminen nelikaistaiseksi edellyttää Tiiliruukin risteykseen eritasoliittymän rakentamista, ja asemakaavalla tutkitaan tarvittavan eritasoristeyksen tilavarauksen tarvetta. Osa kaavoitettavasta alueesta sijoittuu yksityisen maanomistajan omistamalle kiinteistön Seppola 609-430-17-50 alueelle. Maanomistajan omistamalla alueella eritasoliittymän välittömässä läheisyydessä sijaitsee Nesteen raskaan liikenteen polttoainejakeluasema, jota koskien maanomistaja on luovuttanut alueen vuokralle Neste Markkinointi Oy:lle. Asemakaavalla on tarkoitus myös tutkia sitä, voidaanko nykyisen raskaan liikenteen jakelu alueella säilyttää ja sen liikenteellisiä toimintaedellytyksiä säilyttää tai jopa parantaa.

Samassa yhteydessä kaavamuutoksella on tarkoitus tutkia sitä, voisiko saman tilan alueella, yksityisen omistaman asemakaavan K-5 merkinnällä osoitetun korttelialueen käyttötarkoitusta muuttaa vähittäiskaupan suuryksikön tontiksi. Tästä käyttötarkoituksen muutoksesta aiheutuisi maanomistajalle merkittävää taloudellista hyötyä, jonka johdosta maanomistajan kanssa on käyty neuvottelua maankäyttösopimuksen laatimiseksi maanomistajan velvollisuudesta osallistua yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin. Neuvotteluita kaavan sisällöstä ja sen vaikutuksista maankäyttökorvauksen suuruuteen on käyty pitkään. Vähittäiskaupan suuryksikön tontti edellyttäisi myös muutoksia tontin saavutettavuuteen nykyiseltä katuverkolta.

Maanomistajan kanssa on päästy yhteisymmärrykseen siitä, että asemakaavan tarkoituksenmukaisuus voidaan parhaiten saavuttaa siten, että kaupunki ostaa tilan Seppola 609-430-17-50 kokonaisuudessaan kaupungille. Maankäyttö- ja ostoneuvotteluita varten kaupunki on pyytänyt alueen arvosta riippumattoman osapuolen arvion Catella Property Oy:ltä (31.12.2020). Tilasta tarjottu ja maanomistajien puolesta hyväksytty ostotarjous 515.000 euroa noudattaa arviossa esitettyä markkinahintaa kohteesta. Arviossa tontin K-5 arvoksi on esitetty kerrosneliömetriä kohden olevan 50-60 €. Ostotarjouksessa liiketontin kerrosneliömetrihintana on tarjottu 54,70 €/k-m2 ja asemakaavan mukainen puisto ja raakamaa on hinnoiteltu raakamaan yhtenäiseen hintatasoon 2,5 €/m2.

Kaupunginvaltuusto on 9.12.2013 § 252 vahvistanut kaupungin yritystonttien hinnoittelun, jossa Liikastenmäen liiketonttien kerrosneliömetriperusteiseksi hinnoitteluksi on vahvistettu 43 €/k-m2 vahvistettuna vuoden 2012 elinkustannusindeksin vuosikeskiarvon 1863 kohdalla, ollen vuoden 2021 vuosikeskiarvoon tarkistettuna 46,55 €/k-m2. Tätä vahvistettua hinnoittelua on aikaisemmin katsottu voivan soveltaa myös Tiiliruukin alueella. Tehdyn kiinteistöarvion perusteella sovellettu liiketonttien hinnoittelu ei enää Tiiliruukin alueella vastaa alueen markkinaehtoista hintatasoa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Porin kaupunki ostaa [peitetty] kiinteistön Seppola 609-430-17-50, pinta-alaltaan noin 4,891 hehtaaria, oheisen kauppakirjaluonnoksen mukaisin ehdoin 515.000 euron kauppahinnasta

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto, myyjät, kaupunkisuunnittelu /Risto Reipas, infrajohtaminen/mapo

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.