Tekninen lautakunta, kokous 22.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Jokialueen laituripaikkojen vuokraamisen periaatteet ja hinnoittelu

PRIDno-2022-1326

Valmistelija

  • Elisa Laine, tonttipäällikkö, elisa.laine@pori.fi

Perustelut

Yksityiset henkilöt, taloyhtiöt, yhdistykset ja yhteisöt lähestyvät kaupunkia säännöllisesti laituripaikkojen vuokraamispyynnöin jokialueelta. Laituripaikojen vuokrauksen periaatteita ei ole aiemmin vahvistettu. Rantaviivan hallitsematon täyttyminen yksityisillä laitureilla ei ole tarkoituksenmukaista ja se saattaa hankaloittaa tulvasuojelua sekä alueen kunnossapitoa. Vuokrauksiin liittyy usein myös riitaisuuksia alueen asukkaiden kesken, minkä vuoksi laituripaikkojen vuokrauksen periaatteet on syytä vahvistaa ja hinnoittelu uudistaa. Laituripaikkojen hinnoittelu on ollut 100 euroa per laituripaikka.

Maapolitiikkatiimi esittää, että jatkossa laituripaikat jokialueelta luovutetaan seuraavin periaattein:

  • Laituripaikat myönnetään jatkossa kiinteistökohtaisella käyttöoikeussopimuksella, ei vuokrasopimuksella
  • Käyttöoikeussopimuksella luovutetaan oikeus pitää laituria ja sitä palvelevia välttämättömiä rakenteita joella. Sopimuksella ei luovuteta hallintaoikeutta laituriin rajoittuvaan maa-alueeseen.
  • Käyttöoikeussopimukset tehdään toistaiseksi voimassa oleviksi. Kaupunki voi irtisanoa sopimuksen kahden kuukauden irtisanomisajalla ja luvansaaja ilman irtisanomisaikaa
  • Laituripaikka myönnetään vain tonteille, jotka rajautuvat rannan viherkaistaan, ei sisäkortteleiden kiinteistöille
  • Luvansaaja velvoitetaan siirtämään käyttöoikeutensa omistajavaihdostilanteessa tulevalle tontin omistajalle tai vuokraoikeuden haltijalle. Vaihtoehtoisesti luvansaajan tulee irtisanoa sopimus, mikäli uusi omistaja ei halua ottaa sopimusta vastattavakseen. Muilta osin sopimuksen siirtäminen kolmannelle on kielletty
  • Käyttöoikeuden nojalla omakotitonttia varten saa rakentaa alle 12 metriä pitkän laiturin ja rivitalotonteille tätä pidemmän laiturin rakennusvalvonnan ohjeiden mukaisesti
  • Luvansaajan tulee sitoutua noudattamaan patoalueen rantarakentamista koskevaa kulloinkin voimassa olevaa ohjeistusta. Ohjeita tulee soveltaa myös alueilla, joilla ei ole tulvapatoa muun muassa kunnossapitotöiden vuoksi.
  • Laituri tulee siirtää pois talveksi
  • Venepaikan luovuttaminen laiturista kolmansille on kielletty
  • Käyttöoikeusmaksu on 200 euroa yhden asunnon kiinteistöiltä ja muilta 200 euroa ensimmäiseltä venepaikalta ja 100 euroa kultakin seuraavalta venepaikalta. Käyttöoikeusmaksu sidotaan elinkustannusindeksi vuoden 2021 keskiluvun 2017 kohdalle.
  • Käyttöoikeusmaksut on maksettava vuosittain kesäkuun kuluessa. Mikäli irtisanominen on tehty 30.4. jälkeen, peritään käyttöoikeusmaksu täysimääräisenä irtisanomisvuodelta eikä maksettuja maksuja palauteta.
  • Tonttipäällikkö päättää laiturien sijoittamista koskevien käyttöoikeuksien luovuttamisesta kiinteistöille teknisen toimialan toimintasäännön 5 § mukaisesti viranhaltijapäätöksellään

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää, että jokialueen laituripaikat luovutetaan jatkossa noudattaen edellä kuvattuja periaatteita ja hinnoittelua.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

MAPO, Infran suunnittelu ja kehittäminen/Koivisto, Infran kunnossapito/Ahonen

Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13 (maanantai 10-16, tiistai-torstai 8-16, perjantai 8-15)
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi