Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 31.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Ympäristökasvatuksen toteutuminen vuonna 2021

PRIDno-2022-1478

Valmistelija

  • Heli Välimaa, ympäristösuunnittelija, heli.valimaa@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelu- ja kehittämisyksikkö vastaa kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta annetussa laissa määrätyistä ympäristönsuojelun edistämistehtävistä kunnassa. Ne sisältävät ympäristönsuojelua koskevaa ohjausta, neuvontaa, tiedottamista, valistusta ja koulutusta eli ympäristökasvatusta laaja-alaisesti määriteltynä.

Jäteneuvonnalla ja hankkeilla on merkittävä rooli ympäristökasvatuksessa ja useat teemapäivät ja -viikot toteutetaan yhteisvoimin. Jäteneuvonnan ympäristökasvatustyötä käsitellään yksityiskohtaisesti sen omassa vuosiyhteenvedoissa. CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hankkeen vuosikertomus käsiteltiin elinvoima- ja ympäristölautakunnassa 20.10.2021.

Ympäristökasvatusta suunnataan lähtökohtaisesti kaiken ikäisille kaupunkilaisille. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat päiväkodit ja koulut, luonto- ja ympäristöseurat, kestävän kehityksen edistämistyötä tekevät järjestöt, asukasyhdistykset sekä kaupungin eri toimialat.
 

Koronaepidemia näkyi vuoden 2021 toiminnassa

Tapahtuminen ja retkien järjestäminen erilaisissa luontokohteissa ja myös rakennetussa ympäristössä on keskeinen osa ympäristökasvatustyötä. Koronaepidemian vuoksi retkiä ja tapahtumia oli vähemmän ja joitakin toteutettiin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen virtuaalisesti. Poikkeustilanteen jatkuessa tiedottamista lisäämällä rohkaistiin kaupunkilaisia kestävän kehityksen mukaisiin valintoihin arkielämässä.

 

Luonto- ja ympäristöretket

Keväällä kaupunkilaisia kannustettiin omatoimiseen kevään edistymisen seurantaan ja vastaamaan leikkimieliseen aiheeseen liittyvään kilpailuun. Ohjatut luontoretket ja -tapahtumat päästiin aloittamaan vasta elokuussa päiväperhosretkellä ja kuutamomelonnalla. Elokuun lopulla järjestettiin Itämeripäivän levänkeruutalkoot Yyterissä sekä Suomen luonnon päivän retki Yyterin lietteille. Syyskuun sieniretki suuntautui Kullaan maisemiin ja lokakuun alun lasten ja muiden luonnonystävien Pimeä metsä -tapahtuma Porin Ladun Susisuon toimintakeskukseen. Osallistujia retkillä oli kaikkiaan 147 ja niiden järjestämisestä yhteistyössä elinvoima- ja ympäristötoimialan kanssa vastasivat melontaseura Melamajavat ry, Porin Latu ry, Porin Lintutieteellinen Yhdistys ry ja Porin Seudun Sieniseura ry.

 

Meri-Porin luontoreitistö ja Yyteri

Meri-Porin luontoreitistöllä liikkui arviolta 40 000 – 45 000 kävijää. Palvelurakenteiseen saatiin merkittävä lisäys, kun Munakarinsäikän tulentekopaikka otettiin käyttöön elokuussa. Se sijaitsee Yyterin santojen ja linturannan (Lietteet) yhtymäkohdassa ja palvelee molemmista suunnista saapuvia retkeilijöitä. Tulentekopaikka saavutti nopeasti suuren suosion.

 

Vieraslajinäyttely ja -talkoot

Toukokuussa käynnistettiin vieraslajivälineistön, kuten lapioiden, talikoiden ja haravoiden lainaustoiminta Luontopajan Välinevuokraamolla. Vieraslajit Arkissa -näyttely oli esillä Luontotalo Arkissa 29.6.-22.8.2021. Näyttelyn materiaalit koottiin yhteistyössä Satakunnan Vihertietokeskuksen ja kansallisen kaupunkipuiston kanssa. Näyttely keskittyi vieraskasvilajeihin, vieraslajitalkoiden järjestämiseen ja vieraskasvijätteen oikeaoppiseen hävittämiseen. Näyttelyyn kävi tutustumassa 758 henkilöä.

Vieraslajitalkoita järjestettiin yhteistyössä ProAgrian Haitalliset vieraslajit hallintaan -hankkeen kanssa Uusiniityssä ja Kyläsaaressa. Uusiniityn talkoisiin osallistui vain yksi henkilö järjestäjien lisäksi. Kyläsaaren talkoissa oli 15 osallistujaa, mikä on oikein hyvä osallistujamäärä. Kyläsaaren talkoot jatkuivat omatoimitalkoina vielä varsinaisen talkoopäivän jälkeen niin, että vieraskasveja sai tuoda kaupungin järjestämään jäteastiaan noin viikon ajan talkoiden jälkeen.

 

Energianeuvonta Satakunnassa ja ILSA – Ilmastoviisas Satakunta -hanke

Toimiala toteutti vuonna 2021 kahta maakunnan laajuista eri painotuksin päästöjen laskemiseen ja energiatehokkuuteen tähtäävää hanketta. Energianeuvonta Satakunnassa -hanketta rahoittaa Energiavirasto ja ILSA ­– Ilmastoviisas Satakunta -hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto sekä satakuntalaiset kunnat.

Hankkeet järjestivät yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tapahtumia koronarajoitusten puitteissa eri puolilla Satakuntaa. Harjavaltaan, Raumalle ja Poriin suunnitellut Aurinkoenergiaa joka taloyhtiöön -infoillat jouduttiin perumaan kokoontumisrajoitusten takia. Koska fyysisten tapahtumien järjestäminen kävi mahdottomaksi, ohjattiin kiinnostuneet osallistumaan webinaareihin.  Syksyllä kokoontumisrajoitukset sallivat taas tapahtumien järjestämisen ja sekä Porissa että Raumalla järjestettiin Taloyhtiön energiailta -tapahtumat. Tarjolla oli tietoa muun muassa energiakartoituksista, käyttöveden hallinnoinnista ja kaukolämmön uusista ratkaisuista.

Porissa järjestettiin myöhemmin syksyllä myös toinen Taloyhtiön energiailta -infotilaisuus yhdessä Kiinteistöliitto Satakunnan kanssa. Tässä tilaisuudessa aiheena oli taloyhtiön energiaremontti. Tilaisuudessa käytiin läpi esimerkkitapaukset onnistuneesta toteutuksesta, annettiin askelmerkit, kuinka edetä sekä kerrottiin tukimahdollisuuksista.

Energianeuvontahanke sai vuodelle 2021 lisämäärärahan taloyhtiökampanjan toteuttamiseen. Kampanjan tavoitteena oli ohjata taloyhtiöitä suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon sekä edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä. Taloyhtiökampanjan yhtenä tavoitteena oli käynnistää foorumitoiminta kasvattamaan taloyhtiöiden konkreettista yhteistyötä ja lisäämään tietoa toimivista ja taloudellisesti kannattavista energiaratkaisuista. Taloyhtiöfoorumi käynnistyi kesäkuun alussa ja kokoontui kolme kertaa eri energia-aiheiden merkeissä. Foorumitoimintaan osallistui edustajia kaikkiaan neljästätoista eri taloyhtiöstä Porista ja Ulvilasta.

Taloyhtiöille järjestettiin myös helmi-huhtikuussa webinaarisarja yhteistyössä Valonian ja Kiinteistöliitto Lounais-Suomen kanssa. Webinaareja oli kaikkiaan neljä ja aiheina muun muassa lämmitysjärjestelmän valinta, aurinkosähkö ja energiatehokkuus. Webinaarit keräsivät reilusti kuuntelijoita.

Energianeuvontaan tuli vuoden aikana runsaasti yhteydenottoja. Pääosa yhteydenotoista koski öljylämmityksestä luopumista sekä saatavilla olevia tukia. Sähkön hinnan nousu lisäsi kyselyjä myös sähkösopimuksista. Energianeuvonta Satakunnassa -Facebook sivuilla annettiin tietoa energiansäästöstä, kulutuksen vähentämisestä ja eri tapahtumista.

 

Earth Hour 27.3.2021

Kansainvälistä Earth Hour -ilmastotapahtumaa toteutettiin yhteistyössä Palveluliikelaitoksen ja teknisen toimialan kanssa. Kaikissa kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa oli tarjolla ilmastoystävällinen kasvislounas. Symbolisena eleenä ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden puolesta sammutettiin valot Elinvoima- ja ympäristötoimialan entisen Suomen Pankin rakennuksesta, kaupungintalolta ja raatihuoneelta. Lisäksi kaupunkilaisia kannustettiin antamaan oman lupauksensa planeetallemme paremman huomisen puolesta.

 

Koulujen ympäristöviikko

Ympäristöviikko 6.-10.9.2021 toteutui vallitsevan koronatilanteen vuoksi supistetulla ohjelmalla. Sivistystoimialalta todettiin, että koronariskit huomioiden tapahtumien ja koulun ulkopuolisen toiminnan mahdollistaminen on tärkeää. Ympäristöviikon tapahtumissa ei ollut samaan aikaan eri kouluja ja kerrallaan osallistui vain yksi luokka. Myöskään erillisiä tilausbussikuljetuksia ei suunnittelu- ja kehittämisyksikön toimesta järjestetty.

Oppilaat pääsivät tutustumaan Pihlavan lähiömaisemiin, Polsanluotoon, luomuviljelytilan toimintaan, kompostointipuistoon ja liikennepuistoon. Lisäksi heitä vieraili Luontotalo Arkissa, Rakennuskulttuuritalo Toivossa, Porin taidemuseossa, Väinölän lyhytaaltoasemalla sekä kauppakeskus Puuvillassa. Etätyöpajoja ja -oppitunteja luokille tarjosivat UFF, WWF ja Luonto-Liitto. Kaikkineen viikon tapahtumiin osallistui 36 luokkaa ja hieman yli 700 oppilasta. Koronaa edeltävänä vuonna 2019 vastaavat osallistujamäärät olivat 120 luokkaa ja noin 2400 oppilasta.

 

Kuninkaanhaan koulun seitsemäsluokkalaisten Yyteri-päivät

Kuninkaanhaan koulun seitsemäsluokkalaiset ovat vuodesta 2015 lähtien vierailleet syksyisin Yyterissä. Syynkuun 2021 toiminnallisten Yyteri-päivien ohjelmassa oli levän haravointia, tietoa dyyniluonnon suojelusta ja jokamiehenoikeuksista sekä Yyterin alueen luontoon liittyvä rastirata.

 

PSYL:n koulun oppilaiden ympäristöaiheinen taidemaalaus

Torin Muurigalleriaan valmistui syyskuussa sinisävyinen vedenalaismaisema ”Meri” rakennettua toriympäristöä elävöittämään. Maalausprojekti toteutettiin Porin suomalaisen yhteislyseon koulun 7B-kuvataideluokan, Lastenkulttuurikeskus Kruunupään sekä elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelu- ja kehittämisyksikön yhteistyönä.

 

Ympäristöpolku -sivusto

Internet-sivustolle www.pori.fi/intopolku on koottu kaupungin ja yhteistyökumppaneiden tarjoamia kulttuuri-, kirjasto- ja ympäristöaiheisia oppimissisältöjä ja vierailukohteita päiväkoti- ja kouluryhmille. Alasivulta ”Ympäristöpolku” löytyy materiaalia ympäristökasvatustyön tueksi kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen, kiertotalouden edistämiseen ja jätteen vähentämiseen. Sivusto sisältää myös Yyterin luonto -oppimiskokonaisuuden.

Intopolku-sivustolla uutisoitiin teemapäivistä ja -viikoista sekä opetusaineistoista. Kulttuuri-, kirjasto- ja ympäristöpolun yhteinen uutiskirje lähetettiin kouluille ja päiväkodeille kahdesti sekä kevätlukukauden että syyslukukauden aikana.    
 

Vastuullisuustyö/Reilun kaupan kaupunki

Reilun kaupan teema oli esillä tasaisin väliajoin koko vuoden 2021 ajan. Helmikuussa ystävänpäivänä Reilun kaupan kannatustyöryhmä muisti suklaalla noin 500 Palveluliikelaitoksen siistijää ja ateriapalveluissa työskentelevää. Toukokuussa huomioitiin kestävän kehityksen Vihreä lippu -ohjelmaa toteuttavien Kalaholman ja Tuorsniemen koulujen, Lavian yhtenäiskoulun sekä Porin seudun steinerkoulun kaikki luokat Reilun kaupan urheilupalloilla. Valtakunnallisen pyöräilyviikon tempauksessa elokuun lopulla tarjottiin Reilun kaupan banaaneja noin 400 työmatkapyöräilijälle. Lokakuussa Suomen Reilun kaupan viikolla pääkirjastossa oli esillä Lyseon koulun sekä lukion oppilaiden Reilu tulevaisuus -kuvataidenäyttely. YK:n lapsen oikeuksien viikolla marraskuussa yläkouluille lahjoitettiin 57 Reilu kauppa -sertifioitua urheilupalloa.

Kevätseurantahaasteen, nuukuusviikon, kansainvälisen teepäivän ja Euroopan jätteen vähentämisen viikon yhteydessä järjestettiin kilpailuja, joiden palkinnot koostuivat Reilun kaupan tuotteista. Vastaava kilpailu Yyteri-teemalla toteutettiin myös heinäkuussa yhteistyössä Visit Porin kanssa.

Reilusta kaupasta viestittiin viikoittain Reilun kaupan kannatustyöryhmän sosiaalisen median kanavilla sekä kuukausittain kaupungin uutis- ja somekanavilla. Niin ikään Satakunnan Ammattikorkeakoulun opiskelijat osallistuivat Reilun kaupan edistämiseen Porissa vastaamalla naistenpäivään liittyvän, reilun somekampanjan toteutuksesta.

Kouluissa ja päiväkodeissa Reilu kauppa oli esillä myös koulujen ruokaloissa reiluna banaanijälkiruokana sekä ”Banaanin matka” -julistein. Opettajia infottiin sekä keväällä että syksyllä Intopolun Reilu kauppa -opetusmateriaaleista.

 

Ympäristökasvatuksen näkymät

Ympäristökasvatusta tehdään pienellä henkilöstöllä. Jäteneuvonnan ja hankkeiden työpanos on ollut merkittävä suunnittelu- ja kehittämisyksikön ympäristökasvatustyössä. Jätehuollon yhtiöittämisen myötä jäteneuvojat siirtyvät työskentelemään yhtiöön, eikä yksikössä meneillään olevissa hankkeissa ole ympäristökasvatukseen painottuvia osa-alueita edeltävien vuosien tapaan. Nämä tekijät tuovat lisähaastetta kaupunkilaisten kattavaan opastamiseen kohti kestäviä elämäntapoja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi toimialalla vuonna 2021 toteutetun ympäristökasvatuksen.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.