Tekninen lautakunta, kokous 31.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Teknisen toimialan talouden kuukausiraportointi 2022, maaliskuu

PRIDno-2022-1366

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta ollut tammi-maaliskuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä edelleen etänä. Pysäköinninvalvonnassa koronan vaikutukset näkyvät siinä, että tammi-maaliskuun aikana on kirjoitettu pysäköintivirhemaksuja vajaat 300 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan.

Infrayksikön toiminta on käynnistynyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Rakentamisessa ovat käynnissä työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Sääolosuhteet ovat olleet alkuvuonna varsin talviset ja talvikunnossapidossa on ajoittain ollut haasteita. Myös ulkoliikuntapaikkojen hoidossa on talvi työllistänyt ja esimerkiksi hiihtolatuja on saatu pidettyä aikaisempia vuosia pidempään kunnossa. Logistiikan ajoneuvot ovat työllistyneet pitkälti talvikunnossapidon ja rakentamisen työtehtävissä.

Tilayksikössä vuoden 2022 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaan.  Palloiluhallin osallistumispyyntöilmoitukset on julkaistu. Maailman tilanteen takia on aloitettu riskien arviointia.

Tilajohtamisen toimintayksikössä PTS- ja laiterekisterin käyttöä on laajennettu tammikuusta 2022 alkaen. Talotekniikan ohjauksen ja analytiikan sekä anturoinnin käyttöönottoa on suunniteltu tarpeiden mukaisiin kohteisiin.

Kiinteistöohjelman tekeminen ja painopisteiden valmistelu on aloitettu. Ohjelman tehtäväluettelon aikataulutus on valmistunut. Asiakastyytyväisyystutkimus on käynnissä ja tulokset saadaan huhtikuun aikana.

Purkuohjelma 2022 on edennyt suunnitellulla tavalla. Suurin purkutyömaa on raportointiaikana Noormarkun vanhan paloaseman purku uuden paloasematyömaan tieltä.

Irtaimen investointimäärärahasta on tammi-maaliskuun aikana hankittu infrayksikköön tieliikennekäyttöinen mönkijä liikuntapaikoille sekä mittauslaitteita mittauspalveluihin.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteuma oli kumulatiivisesti maaliskuun lopussa –11,9 miljoonaa euroa, josta maaliskuun toteuma oli -4,2 miljoonaa euroa. Maaliskuun lopun kumulatiivinen toteuma, -11,9 miljoonaa euroa, oli 23,5% koko vuoden määrärahasta -50,9 miljoonaa euroa. (3/2021 kumulatiivinen toteuma -11,5 miljoonaa euroa 22,8%).

Henkilöstökulut olivat maaliskuun lopussa 23,6% (24,8%) koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 19,7% (16,4%), aineet, tarvikkeet ja tavarat 27,1% (22,8%), avustukset 3,6% (4,2%) sekä muut toimintakulut 23,2% (25,8%).

Maaliskuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut 2,2 miljoonaa euroa, joka on 11,4% koko toimialan tavoitteesta (3,1 miljoonaa euroa 15,9%).

Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän osalta maaliskuun kumulatiivinen toteuma oli 0,7 miljoonaa euroa, joka on 17,4% koko toimialan tavoitteesta (0,6 miljoonaa euroa 17,5%).

Toimintakatetoteuma oli kumulatiivisesti -9,1 miljoonaa euroa (-7,8 miljoonaa euroa), josta maaliskuun toteuma oli -3,0 miljoonaa euroa.

Talouden vuosiennuste

Teknisen toimialan vuosiennuste toimintakulujen (valtuuston nähden sitova erä) osalta on tällä hetkellä talousarvion mukainen. Epävarmuus maailmantilanteessa ja mahdollinen kustannusten nousu sekä käyttötalous- että investointimenoissa voi kuitenkin muuttaa tilanteen heikommaksi.

Toimintatuottojen osalta tullaan hyvin todennäköisesti jäämään talousarviotavoitteesta. Tämänhetkisen tiedon perusteella maankäyttösopimuskorvaukset tulevat toteutumaan noin 0,7 miljoonaa euroa talousarviota pienempänä ja kiinteistönhoidon myyntituotot noin 0,1 miljoonaa euroa pienempänä. Myös pysäköintimaksut ja pysäköintivirhemaksut näyttävät jäävän edelleen talousarviosta mahdollisesti noin 0,4 miljoonaa euroa, vaikka pysäköintimaksut ovatkin alkuvuoden osalta toteutuneet viime vuotta paremmin.   

Valmistus omaan käyttöön -erän ennakoidaan jäävän talousarvion alle.

HTV-toteutuma

Järjestelmäongelmien vuoksi henkilöstölukuja ei saatu maaliskuun raporttiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.