Tekninen lautakunta, kokous 31.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 106 LISÄPYKÄLÄ: Kesäkävelykatujärjestelyt vuonna 2022 (lisäpykälä)

PRIDno-2021-814

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Vartia, vs. yksikön päällikkö, kasvupalvelut ja kaupunkisuunnitteluyksik, janne.vartia@pori.fi
Eija Riihimäki, liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi

Perustelut

Antinkadun ja Gallen-​Kallelankadun ravintolayrittäjät (Satakunnan Osuuskauppa,​ Cafe Anton,​ Beerhunters, ravintola Galle, ​Cafe Elba, ​ravintola Päre,​ Mäkilän Leipomo,​ Turo's Heavy Kebab,​ Dante Pizza&Bar) ovat tehneet Porin kaupungille esityksen Gallen-​Kallelankadun ja Antinkadun katuosuuksien varaamisesta kävelykatukäyttöön kesän matkailun huippusesongin ajaksi vuosittain juhannusviikon maanantaista alkaen ja loppuvaksi ennen koulun alkua,​ kuitenkin viimeistään 15.8.

Gallen-​Kallelankadun suljettavaksi esitetty katuosuus ulottuu Antinkadulta lännen suuntaan noin puoleen väliin korttelia ja Antinkadun suljettavaksi esitetty osuus Pohjoiskauppatorin ja Valtakadun väliselle katuosuudelle. Alueet näkyvät tarkemmin liitteenä olevasta kartasta.

Yrittäjät ovat esittäneet katuosuuksien sulkemista kesäkausille 2021-2023 tai vaihtoehtoisesti toistaiseksi voimassa olevaa järjestelyä kolmen kuukauden irtisanomisajalla. Vuoden 2021 osalta sulkuajankohdaksi on esitetty 21.6.-​9.8.2021.

Hakemuksessa todetaan,​ että Porin keskustan kesämatkailija- ja vierailijamäärät ovat olleet hienossa kasvussa jo useamman vuoden. Porin superviikon kehityksen veturina on toiminut Suomi-Areena, jonka ajankohtaiset teemat ja monipuolinen tarjonta on saanut liikkeelle myös paikalliset asukkaat. Pori Jazz on jo vuosikymmenien ajan houkutellut matkailijoita läheltä ja kaukaa. Lisäksi Porin vetovoimaa tapahtumakaupunkina ovat lisänneet osaltaan voimakkaasti Ränninkiertäjät, Kirjurin Jytä, Porispere, Iskelmäfestivaali sekä Winstonin olutjuhlat. Yrittäjät sitoutuvat suunnittelemaan erikseen matkailijoita parhaiten palvelevat lisäalueet ja myyntipisteet Porin matkailuimagoa kohottavalla tavalla. Yrittäjät sitoutuvat myös järjestelemään oman huoltoliikenteensä kadun sulkemisesta aiheutuvien rajoitteiden puitteissa.

Ravintolayrittäjien kanssa pidettiin neuvottelu perjantaina 12.3.2021. Alkuperäisestä hakemuksesta poiketen neuvottelussa todettiin, etteivät yrittäjät esitä Antinkadun Etelä-​ja Pohjoiskauppatorin välistä osuutta varattavaksi kesäkävelykatukäyttöön, eivätkä siis myöskään aio laajentaa ravintolaterassejaan katualueelle siltä osin.

Infrayksikön Infrajohtamisen toimintayksikkö on pyytänyt asiasta lausunnot Satakunnan pelastuslaitokselta, Lounais-Suomen poliisilaitokselta sekä Porin joukkoliikenneviranomaiselta.

Pelastuslaitos toteaa lausunnossaan seuraavaa: Terassilaajennuksista tulisi esittää yhtenäinen kartta, johon on merkitty selvästi terassialueen tarkat mitat sekä pelastustiet alueella mittoineen. Pelastustien tulee olla läpiajettava ja leveys suoralla vähintään 4 metriä (kääntösäde ulkoreunassa 12,5 m ja kantavuus 32 t). Nostolava-auton nostopaikan leveys tulee olla vähintään 7 metriä leveä. Neljän metrin leveys tulee olla koko matkalta samalla kohdalla. Mutkitteleva pelastustie ei ole mahdollinen. Sairaankuljetusajoneuvon tulee päästä kaikissa rakennuksissa porrashuoneen tai muun sisäänkäynnin läheisyyteen. Hälytysajoneuvojen tulee päästä esteettömästi ajamaan kaikista suunnista Antinkadulle ja Gallen-Kallelankadulle siten, että pelastustiet ovat läpiajettavat. hälytysajoneuvojen tulee päästä sammutusveden syöttö- ja ottopaikkojen sekä paloilmoitin-, sprinkleri- tai savunpoistokeskuksien läheisyyteen. Terassialueen yrittäjien täytyy miettiä etukäteen, miten he aikovat valvoa pelastusteiden esteettömyyttä.

Lounais-Suomen poliisilaitos toteaa lausunnossaan seuraavaa: Esitetyt järjestelyt tulee toteuttaa siten, että koko alueelle on riittävän leveät pelastustiet auki koko ajan (pelastusviranomaisen lausunto asiasta). Huoltoajo alueelle tulee varmistaa, ja yksityisille alueille ajo on sallittava. Alueen bussi- ja taksiliikenteen sujuvuus tulee varmistaa. Katujen päissä olevat sulut pitää merkitä liikennemerkeillä ja muilla sopivilla tavoilla siten, että sulku on hyvin havaittavissa. Fyysiset esteet pitää suhteuttaa riittäviksi. Terassialueen toteuttajien tulee nimetä yhteyshenkilö, joka voi tehdä korjauksia tai parannuksia alueen toimivuuteen tarpeen vaatiessa. Tiedottaminen kesän poikkeusjärjestelyistä tulee tehdä ajoissa ja riittävällä laajuudella. Kesäkatujärjestely voidaan poliisin mielestä tehdä toistaiseksi edellyttäen, että alueeseen tehdään toimivuuden kannalta välttämättömiä muutoksia/tarkastuksia joka vuosi, ja että järjestely on purettavissa, mikäli sille ilmenee perusteltuja syitä.

Porin joukkoliikenneviranomainen toteaa lausunnossaan seuraavaa: Joukkoliikenteen toimintaedellytysten turvaamiseksi keskustan joukkoliikennereittejä ei tule hankaloittaa siten, että massatapahtumia järjestetään kaupungin ydinkeskustassa ja etenkään katuverkolla. Keskustassa helppo liikkuminen niin jalan, pyöräillen kuin joukkoliikenteellä tulee olla mahdollista myös tapahtumien aikana. Joukkoliikenneviranomaisen kanta Antinkadun sulkemiseen on kielteinen. Antinkatu on joukkoliikennekatu ja sellaisena sen tulee olla jatkossakin.  Uusi linjastosuunnitelma otetaan käyttöön 7.6.2021 alkaen. Linjastosuunnitelmassa Antinkadun käyttö tulee lisääntymään koko matkalla, mm. Vähälinnankadulta siirtyy bussiliikenne käyttämään Antinkatua. Gallen-Kallelan katuosuuden sulkemiseen ei ole huomautettavaa.

Asiaa on lisäksi käsitelty torirakennuksen purku- ja rakentamistöitä käsitelleessä kaupungin sisäisessä palaverissa 16.3.2021. Palaverissa on todettu, että nykyisen torirakennuksen purku aloitetaan maanantaina 2.8.2021, jolloin Antinkadun tulee olla normaalisti auki läpiajoliikenteelle. Kesäkävelykatujärjestelyt tulee siis Antinkadun osalta purkaa viimeistään 1.8.2021. Gallen-Kallelankadun kesäkävelykatutoiminta voi jatkua hakemuksessa esitettyyn 9.8.2021 asti. Uusi torirakennus valmistuu 1.7.2022 mennessä, mikä saattaa vaikuttaa kesän 2022 kesäkävelykatuaikatauluihin.

Infrajohtaminen esittää, että oheisen karttaliitteen mukaiset Gallen-Kallelankadun ja Antinkadun osuudet suljetaan kesäkävelykatukäyttöön seuraavin ehdoin:

Ravintolayrittäjät nimeävät keskuudestaan henkilön, joka toimii yhteyshenkilönä viranomaisten suuntaan.

Katujen sulkeminen edellyttää terassisopimusten laatimista. Ravintolayrittäjien tulee laatia hakemukset terassilaajennuksista aluetta hallinnoivalle taholle (Porin kaupungin tonttipäällikkö). Hakemuksissa tulee esittää terassien tarkat mitat ja etäisyys rakennusten seinistä sekä pelastusteiden sijainti ja leveys. Terassien kulmapisteet merkitään maastoon kaupungin toimesta ennen terassien rakentamista. Terassien tulee sijoittua merkittyjen pisteiden sisäpuolelle.

Katujen sulku toteutetaan vuonna 2021 kaupungin toimesta kukkalaatikoin,​ hidastetöyssyin ja kieltomerkein 21.6.2021 klo 9.00 mennessä, ​jonka jälkeen ravintolayrittäjät saavat aloittaa terassien rakentamisen. Katujen sulkemisesta aiheutuvat kustannukset sisältyvät terassivuokriin. Katujen sulkujärjestelyt puretaan kaupungin toimesta Antinkadun osalta 2.8.2021 klo 9.00 mennessä ja Gallen-Kallelankadun osalta 10.8.2021 klo 9.00 mennessä.

Jatkossa (tulevina vuosina) ravintolayrittäjät vastaavat itse katujen sulkemistoimenpiteistä poliisin, pelastusviranomaisen ja kadunpitäjän edellyttämällä tavalla.

Kesäkävelykatujärjestelyistä käydään ravintolayrittäjien kanssa uudet neuvottelut vuosittain 28.2. mennessä, ​jolloin voidaan ajoissa reagoida mahdollisiin, esimerkiksi katuverkolla tai ravintolatoiminnassa tapahtuviin muutoksiin ja niiden vaikutuksiin kesäkävelykatujärjestelyissä. Esimerkiksi Porin keskustan liikenneverkkosuunnitelmassa esitettävät toimenpiteet saattavat vaikuttaa katutilan jäsennöintiin eri kulkutapoja ajatellen. Kaupungin liikenneinsinööri toimii näissä neuvotteluissa koollekutsujana, sekä tekee neuvottelujen pohjalta päätöksen katujen sulkemiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Ehdotus

Esittelijä

Marko Kilpeläinen, toimialajohtaja, tekninen toimiala, marko.kilpelainen@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää,​ että Gallen-Kallelankadulle ja Antinkadulle toteutetaan kesäkävelykatujärjestelyjen edellyttämät katujen sulkemiset edellä esitetyllä tavalla, ja valtuuttaa liikenneinsinöörin päättämään vuosittain katujen sulkujärjestelyiden yksityiskohdista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Eija Riihimäki, liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi

Perustelut

Antinkadun Pohjoiskauppatorin ja Valtakadun välisellä osuudella sekä Gallen-Kallelankadun Antinkadun ja Pohjoispuiston välisellä osuudella (noin puolen korttelin alueella) on jo useamman vuoden ajan  toteutettu ns. kesäkävelykatujärjestelyt, toisin sanoen katuosuudet on suljettu läpiajoliikenteeltä ja ravintolaterasseja on laajennettu ajoradoille. Tekninen lautakunta teki maaliskuussa 2021 kesäkävelykatujärjestelyistä toistaiseksi voimassa olevan päätöksen, jonka mukaan katujen sulku toteutettiin vuonna 2021 kaupungin toimesta kukkalaatikoin,​ hidastetöyssyin ja kieltomerkein. Päätöksessä todettiin myös, että ravintolayrittäjät vastaavat omatoimisesti katujen sulkemistoimenpiteistä poliisin, pelastusviranomaisen ja kadunpitäjän edellyttämällä tavalla.

Kaupungin ja ravintoloitsijoiden kesken on käyty neuvotteluja kevään 2022 aikana. Neuvottelujen pohjalta on sovittu, että kaupunki huolehtii  myös vuonna 2022 kesäkävelykatujen edellyttämistä katujen sulkujärjestelyistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää, että Gallen-Kallelankadulle ja Antinkadulle toteutetaan kesäkävelykatujärjestelyjen edellyttämät katujen sulkemiset kaupungin toimesta vuonna 2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Satakunnan Osuuskauppa, Cafe Anton, Beerhunters, Ravintola Galle, Ravintola Päre, Mäkilän Leipomo, Turo's Heavy Kebab, Dante Pizza&Bar, Satakunnan pelastuslaitos, Lounais-Suomen poliisilaitos, Porin kaupunki/sidosryhmäpäällikkö, Porin Kaupunkikeskusta ry, Porin kaupunki/joukkoliikenneviranomainen, Porin kaupunki/tonttipäällikkö, Porin kaupunki/liikenneinsinööri, Porin kaupunki/ Infran kunnossapito

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.