Perusturvalautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Perusturvalautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Haikararaha-kokeilun aloittaminen ja selvitys sen vaikutuksesta Porin syntyvyydelle, valtuustoaloite, varavaltuutettu Joonas Ryynänen

PRIDno-2022-1959

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Varavaltuutettu Joonas Ryynänen jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite: Haikararaha-kokeilun aloittaminen ja selvitys sen vaikutuksesta Porin syntyvyydelle

Satakunnan väestönkehityksestä ollaan usealla taholla oltu huolissaan. Väestökehityksen turvaamiseksi tarvitaan erilaisia keinoja. Haikararaha on syntyvästä lapsesta maksettava etuus perheelle, joka voisi tukea lapsen hankkimisen päätöstä ja kehittää Porin kaupungin imagoa lapsimyönteisenä kaupunkina.

Porin vuosittainen syntyvyys on viime vuosikymmenen aikana sukeltanut runsaasta 800 lapsesta pienimmillään 573 lapseen vuodessa. Uusia porilaisia ei enää synny entiseen tapaan. Porissa on kuitenkin toimiva neuvolaverkosto ja monenlaista tukea ja tekemistä lapsiperheille. Taloudellinen huoli ja lapsen saamisen kustannukset ovat varmasti yksi syy alhaisempaan syntyvyyteen.

Tutkimuksista tiedämme, että ne perheet, joissa jo on lapsia, saavat todennäköisemmin toisen tai kolmannen lapsen, jos vanhemmat kokevat taloustilanteensa lapsen tulolle suopeaksi. Porissa syntyy toisia tai kolmansia lapsia vuosittain noin 300.

Esitän, että  kaupunki ryhtyy valmistelemaan toisesta ja kolmannesta lapsesta maksettavaa haikara-rahaa kuntakokeiluna. Haikararaha maksettaisiin Porissa kotipaikkana olevalle perheelle. Vuonna 2023 syntyvistä toisista ja kolmansista lapsista maksettaisiin esim. 400 € per lapsi. Lisäksi ehdotan, että tuloksia mitataan ja selvitetään, onko mallin laajempi käyttö taloudellisesti kannattavaa.

Joonas Ryynänen (sd.)"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt perusturvalautakunnalta lausuntoa Joonas Ryynäsen valtuustoaloitteeseen koskien Haikararaha-kokeilun aloittamista ja selvitystä sen vaikutuksesta Porin syntyvyydelle. Valtuustoaloitteessa tuodaan esille, että Satakunnan väestönkehityksestä ollaan usealla taholla oltu huolissaan. Väestökehityksen turvaamiseksi tarvitaan erilaisia keinoja. Haikararaha on syntyvästä lapsesta maksettava etuus perheelle, joka voisi tukea lapsen hankkimisen päätöstä ja kehittää Porin kaupungin imagoa lapsimyönteisenä kaupunkina. Porin vuosittainen syntyvyys on viime vuosikymmenen aikana sukeltanut runsaasta 800 lapsesta pienimmillään 573 lapseen vuodessa. Uusia porilaisia ei enää synny entiseen tapaan. Porissa on kuitenkin toimiva neuvolaverkosto ja monenlaista tukea ja tekemistä lapsiperheille. Taloudellinen huoli ja lapsen saamisen kustannukset ovat varmasti yksi syy alhaisempaan syntyvyyteen. Tutkimuksista tiedämme, että ne perheet, joissa jo on lapsia, saavat todennäköisemmin toisen tai kolmannen lapsen, jos vanhemmat kokevat taloustilanteensa lapsen tulolle suopeaksi. Porissa syntyy toisia tai kolmansia lapsia vuosittain noin 300. Varavaltuutettu Ryynänen esittää, että kaupunki ryhtyy valmistelemaan toisesta ja kolmannesta lapsesta maksettavaa haikara-rahaa kuntakokeiluna. Haikararaha maksettaisiin Porissa kotipaikkana olevalle perheelle. Vuonna 2023 syntyvistä toisista ja kolmansista lapsista maksettaisiin esim. 400 € per lapsi. Lisäksi varavaltuutettu Ryynänen ehdottaa, että tuloksia mitataan ja selvitetään, onko mallin laajempi käyttö taloudellisesti kannattavaa.

Perusturvalautakunta lausuu seuraavaa: 

Väestökehityksen turvaamiseksi on hyvä miettiä erilaisia keinoja, millä Porin väestökehitys saadaan positiiviseksi. Haikararahan käyttöönotto on yksi positiivinen keino lisätä myönteistä veto- ja pitovoimaa Poriin sekä perhemyönteistä imagoa Porin osalta. Perusturvan palvelut siirtyvät 1.1.2023 hyvinvointialueelle, joten haikararahan käyttöönottoon vaikutukset tulevat näkymään myös hyvinvointialueella. 

Perusturvalautakunta näkee, että Haikararahan käyttöönottoa Porissa on hyvä edistää ja ottaa yhdeksi keinoksi lisätä Porin positiivista väestökehitystä.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perusturvalautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätös esityksen mukaan,

Tiedoksi

Kaupunginhallitus/sihteeri