Perusturvalautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeena on Satakunnan alueen suun terveydenhuollon liittyminen vertaiskehittämispalveluun

PRIDno-2022-3051

Valmistelija

  • Katja Lepistö, johtava ylihammaslääkäri, katja.lepisto@porinperusturva.fi

Perustelut

Tavoitteena on yhtenäistää hyvinvointialueen suun terveydenhuoltoa ja parantaa sen saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta.

Yhtenä keinona vaikuttavuuden parantamisessa, vertaiskehittämisessä sekä laadun valvonnan parantamisessa on hankesuunnitelmassakin mainittu Satakunnan liittäminen suun terveydenhuollon laatu- ja vaikuttavuusmittaristo- ja benchmarking-palveluun.

Tulevaisuuden sotekeskus -hanke on pyytänyt tarjousta NHG:n suun terveydenhuollon laatu- ja vaikuttavuusmittaristo- ja bench marking-palvelusta sekä ammattilaisen laatutyökalusta. Tavoitteena on, että palvelu parantaa suun terveydenhuollon vertaiskehittämistä, laadun valvontaa ja vaikuttavuutta Satakunnan alueella. Palvelu mahdollistaa nopean ja kustannustehokkaan keinon saada kokonaiskuva toiminnasta ja kehitystavoitteiden toteutumisen seurannan Satakunnan alueen suun terveydenhuollossa. Tällä hetkellä NHG:n palvelu on käytössä Porin perusturvan suun terveyden huollossa, joten tarjous koskee muiden Satakunnan suun terveyden huollon järjestäjien liittämistä palveluun. Ammattilaisen laatutyökalu tulisi uutena käyttöön kaikille suun terveydenhuollon järjestäjille.

Palvelu kattaa seuraavat toiminnot:

Benchmarking

-          Suun terveydenhuollon palvelujärjestelmän, tuottavuuden ja prosessin vertailu

Laatu- ja vaikuttavuusmittaristo, joka sisältää vaikuttavuusmittarit, työn laatumittarit, prosessin laatumittarit ja palveluiden saatavuusmittarit

-          kuvaa suun terveydenhuollon laatua ja vaikutuksia

Ammattilaisen laatutyökalu tuo sähköpostilla työntekijän omaan työhön liittyvät henkilökohtaiset tulokset ja vertailun organisaation keskiarvoon, kolme kuukauden välein

Palvelun mittarit on suunniteltu suun terveydenhuollolle ja laskentaperiaatteet ovat yhdenmukaiset luotettavan vertailun tekemiseksi. Mittariston laskenta perustuu potilastietojärjestelmistä kerättävästä aineistosta, eikä aiheuta lisätyötä suun terveydenhuollossa.

Kyseessä on hankintalain EU-kynnysarvon ylittävä hankinta, jossa palvelun hinta on kokonaisuudessaan 102 674 euroa/vuosi.

Hankinta esitetään tehtäväksi suorahankinta, ilman hankintailmoituksen julkaisemista. Hankinnasta julkaistaan suorahankintailmoitus ennen sopimuksen tekemistä.

Hankintalain 40 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan; lisäedellytyksenä on, että järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole, eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta;

Vertaisarviointipalvelu mittaa palveluiden toimintaa tuottavuuden ja laadun näkökulmasta ja vertailee toimintatapoja. Vertaisarviointi tarjoaa tuloksille ja toimintatavoille luotettavan ja ajantasaisen vertailutiedon vastaavista yksiköistä. Palvelun mittarit on suunniteltu erikoisalakohtaisesti ja laskentaperiaatteet tehty kaikille osallistuville yksiköille yhdenmukaisiksi luotettavan vertailun tekemiseksi.

Nordic Healthcare Group Oy on ainoa toimija, joka tarjoaa kyseessä olevaa useat erikoisalat/toimialat kattavaa vertailupalvelua markkinoilla.

Hankintayksikkö voi julkaista vapaaehtoisesti ilmoituksen aiotusta suorahankinnasta ennen hankintasopimuksen tekemistä. Mikäli asiasta ei valiteta 14 päivän kuluessa, suorahankinnasta tulee lainvoimainen, eikä hankintasopimuksen sitovuuteen voida enää muutoksenhaulla puuttua. Suorahankintailmoituksen perusteluista on ilmettävä selkeästi ja yksiselitteisesti syyt, joiden vuoksi hankintayksikkö on katsonut voivansa tehdä hankintasopimuksen ilman hankintailmoitusta. Ilmeisen puutteellinen tai virheellinen suorahankintailmoitus voi kuitenkin aiheuttaa hankintapäätöksen kumoamisen ja tehdyn sopimuksen toteamisen pätemättömäksi myös jälkikäteen.

Hankinta on jatkuva, hyvinvointialue voi halutessaan irtisanoa sopimuksen.

Porin perusturva toimii hankinnan tilaajana ja kustannukset tulevat Tulsote 2-hankerahoituksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Hankinta toteutetaan edellä esitetysti suorahankintana siten, että julkaistaan suorahankintailmoitus ja mikäli siitä ei valiteta, solmitaan sopimus Nordic Healthcare Group Oy:n kanssa.

Päätös

Päätös esityksen mukaan.

Tiedoksi

Hankejohtaja/Satasote, hankintasuunnittelija, johtava ylihammaslääkäri