Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 10.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 144 Oikaisuvaatimus, Osoitenumerointi Arvekarin alue

PRIDno-2022-2514

Valmistelija

  • Teemu Salonen, apulaiskaupungingeodeetti, teemu.salonen@pori.fi

Perustelut

Apulaiskaupungingeodeetti on viranhaltijapäätöksellään 3.6.2022 § 14/2022 suorittanut Arvekarin alueen saarten rakennuspaikkojen osoitenumeroinnin. [peitetty] on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on saapunut 17.6.2022 mutta se on ollut puutteellinen. Oikaisuvaatimuksen tekijälle on lähetetty täydennyspyyntö, johon on saatu vastaus 23.6.2022. Oikaisuvaatimus tulee tutkia.

Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan (Hallintolaki 49 d §). [peitetty] oikaisuvaatimuksesta on löydettävissä perustelut, joiden perusteella oikaisua vaaditaan. Oikaisuvaatimuksessa ei ole yksiselitteisesti vaadittu päätöksen kumoamista. Oikaisuvaatimus on tulkittavissa niin, että [peitetty] vaatii päätöksen muuttamista siten, että etäisyyteen perustuvan osoitenumeroinnin sijaan otettaisiin käyttöön juokseva numerointi. Lisäksi [peitetty] vaatii, että Porin kaupunki kustantaa jokaiselle mökille pienemmän kyltin, jossa on koordinaatit kyseiseen mökkitonttiin. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan nähtävillä kokouksessa.

Oikaisuvaatimustaan [peitetty] perustelee sillä, että apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksen mukainen osoitteisto sisältää osoitteita, joissa on sama osoitteen numero-osa ja mahdollista on, että muillakin saarikohteiden osoitteilla saattaa olla samoja osoitteen numero-osia. Näiden [peitetty] kertoo lisäävän sekaannuksen tai inhimillisen erehdyksen mahdollisuutta.

Kunnan osoitejärjestelmästä ei juurikaan ole olemassa laki- tai asetusluontoisia säädöksiä eikä julkisen hallinnon suositusta. Porin kaupunki pyrkii osoitejärjestelmän ylläpidossa noudattamaan Kuntaliiton ohjetta ja suositusta Kunnan osoitejärjestelmä (ISBN 978-​952-​293-​751-​3). Kyseinen ohje on tehty usean eri tahon yhteistyönä. Näihin tahoihin kuuluvat mm. sisäministeriö ja hätäkeskuslaitos, joten on perusteltua odottaa, että pelastusviranomainenkin tuntee kyseisen ohjeen ja suosituksen mukaisen osoitejärjestelmän ja myös olettaa sitä noudatettavan. Apulaiskaupungingeodeetin päätöksen mukainen osoitenumerointi noudattaa em. ohjeen mukaista etäisyyteen perustuvaa osoitenumerointia. Todennäköistä on, että kyseisestä ohjeesta poikkeaminen vaarantaisi yleisen turvallisuuden ennemmin kuin ohjeen ja suosituksen noudattaminen. Porin kaupungissa on tuhansia vapaa-ajan rakennuspaikkoja, joista osa sijaitsee saaressa. Rakennuspaikkoja kaikkiaan on kymmeniä tuhansia. Kuntaliiton ohjetta ja suositusta noudattaen on kutakuinkin väistämätöntä, että kunnan alueelle muodostuu osoitekohteita, joiden osoitteen numero-osa on sama. Tämä on itsestäänselvyys, joka on myös pelastusviranomaisen tiedossa. Koko kunnan alueen kattava ja yhteneviä periaatteita noudattava ja yksilöivä osoitejärjestelmä on yleisen turvallisuuden kannalta olennainen ja olennaista on myös, että se noudattaa valtakunnallisesti tunnettuja yhteneviä periaatteita.

[peitetty] vaatimus siitä, että Porin kaupunki kustantaisi jokaiselle mökille kyltin, jossa on kyseisen rakennuspaikan koordinaatit, ei ole perusteltu. On sinäsä suositeltavaa, että mökiltä löytyy näkyvältä paikalta kohteen sijaintitetolomake, johon on merkitty kohteen osoite ja sijaintikoordinaatit. Kyseisen lomakkeen voi tulostaa hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta. Sijaintitietolomakkeeseen täytetään kohteen osoite ja/tai koordinaatit sekä mahdolliset ajo-ohjeet. Koordinaatit saat paikanpäällä esimerkiksi 112 Suomi -sovelluksen avulla tai ne voi hakea mm. maanmittauslaitoksen kansalaisen karttapaikka-palvelusta.

Yhteenvetona

Apulaiskaupungingeodeetti on toiminut Porin kaupungin hallintosäännön ja toimialansa toimintasäännön nojalla hänelle kuuluvan päätösvallan puitteissa. Viranhaltijapäätös 3.6.2022 § 14/2022 ei ole lain vastainen eikä myöskään aiheuta kohtuutonta haittaa. Oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, muut asianosaiset, TEK/infrayksikkö, ELYM/rakennusvalvontayksikkö, Hätäkeskuslaitos, Satakunnan pelastuslaitos, Posti, Maanmittauslaitos, Pori Energia, Porin Vesi

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 623 4470
Vaihde                     (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.