Sivistyslautakunta, kokous 11.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 258 Sivistyslautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Kävely- ja pyöräteiden sekä leikkipuistojen turvallisuuden parantaminen

PRIDno-2022-2813

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Viliina Välimäki jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

” Valtuustoaloite

30.5.2022

Kävely- ja pyöräteiden sekä leikkipuistojen turvallisuuden parantaminen

Porin kaupunki on panostanut ja tulee uuden strategiankin myötä panostaamaan jalankulkuun sekä pyöräilyteihin/-reitteihin. Pori 2030- strategiassa luvataan viihtyisät ja turvalliset puitteet sekä liikkumiselle että ulkoilulle. Lisäksi lähiliikunta- sekä leikkipaikat luvataan pitää kunnossa.

Turvalliset reitit ja leikkipaikat ovat vastuukysymyksiä, mutta myös vetovoima- ja imagotekijöitä. Kävely- ja pyöräilyteiden turvallisuutta tulisikin tarkastella myös lasten ja nuorten näkökulmasta. Meillä on useita aitaamattomia leikkipaikkoja, jotka sijaitsevat joko teiden tai vesialueiden välittömässä läheisyydessä (kuten Pelle Hermanni). Kävely- ja pyöräteiden turvallisuuteen vaikuttaa mm. katukuvaan ilmestyneet vaaratilanteita jatkuvasti aiheuttavat sähköpotkulaudat. Huomioita voisi kiinnittää paremmin myös kävely- ja pyöräteiden lisäksi esimerkiksi pyörien pysäköimispaikkoihin.

Valtuustoaloitteena esitän, että Porin kaupunki tekee kävely- ja pyöräteiden sekä leikkipaikkojen turvallisuuskartoituksen ja korjaa siinä esiin tulleet puutteet. Kartoitus tulee tehdä osallistamalla kaikenikäisiä asukkaita niin riskien kuin ratkaisujenkin löytämiseen.

Porissa 30.5.2022

Viliina Välimäki”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Viliina Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.5.2022 § 79 kävely- ja pyöräteiden sekä leikkipaikkojen turvallisuuden parantamista koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.

Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 6.6.2022 § 379 aloitteesta teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan lausunnot 30.9.2022 mennessä.

Sivistyslautakunnan lausunto:

Valtuustoaloitteessa viitataan Pori 2030 -kaupunkistrategiaan, erityisesti dokumentissa esiin nostettuihin strategisiin tekoihin leikki- ja lähiliikuntapaikkojen kunnossapitämisestä sekä viihtyisien ja turvallisten puitteiden luomisesta sekä liikkumiselle että ulkoilulle. Edellisten kohtien lisäksi "Sujuvan arjen ja kestävän kasvun kotikaupunki" -nimeä kantavassa strategiadokumentissa nostetaan esiin tahtotila luoda Poriin Suomen parhaat pyörätiet ja -reitit ja todetaan, että lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on kaupungille tärkeää.

Aloitteessa korostetaan turvallisten reittien ja leikkipaikkojen merkitystä kaupungin vetovoimalle ja imagolle sekä esitetään kävely- ja pyöräilyreittien turvallisuuden tarkastelua erityisesti lasten ja nuorten näkökulmasta. Tätä tukevat myös kaupungin status Unicefin lapsiystävällisenä kuntana sekä strategiaan kirjattu tavoite lapsivaikutusten arvioinnin ottamisesta käyttöön valmistelun ja päätöksenteon tueksi. 

Leikkipaikat, lähiliikuntapaikat ja kevyen liikenteen väylät ovat tärkeitä omaehtoisen liikkumisen ympäristöjä eri ikäisille kaupunkilaisille. Arkiaktiivisuus ja omin voimin tapahtuva liikkuminen (siirtyminen) on tärkeä osa porilaisten fyysisen aktiivisuuden edistämistä. Turvalliset ja hyväkuntoiset kevyen liikenteen väylät mahdollistavat eri ikäisille kaupunkilaisille arjen kulkemisen jalkaisin, polkupyörällä sekä muilla omin voimin tapahtuvan liikkumisen tavoin. Akkutekniikan kehittymisen myötä myös erityyppiset sähköavusteiset liikkumismuodot ovat lisääntyneet, minkä myötä myös nopeudet kevyen liikenteen väylillä ovat kasvaneet.  

Leikkipaikkojen, lähiliikuntapaikkojen ja kevyen liikenteen väylien ylläpito tapahtuu nykyisin tekniseltä toimialalta käsin. Teknisellä toimialalla on käytännöt tarkastella leikkipaikkojen, lähiliikuntapaikkojen ja kevyen liikenteen väylien kuntoa ja turvallisuutta, mutta sivistyslautakunta haluaa kuitenkin korostaa turvallisten, hyvin hoidettujen ja liikkumaan kannustavien olosuhteiden merkitystä kaupunkilaisten hyvinvoinnille. Omin voimin tapahtuva liikkuminen lisää hyvinvointi- ja terveyshyötyjä sekä toimii samalla myös ilmastotekona. 

Sivistyslautakunta yhtyy aloitteen esitykseen kävely- ja pyöräteiden sekä leikkipaikkojen turvallisuuskartoituksesta. Turvallisuuskartoituksessa esiin tulleiden puutteiden korjaamiseen tulee varautua tulevien vuosien investointimäärärahoissa. Sivistyslautakunta yhtyy myös aloitteen esitykseen kaupunkilaisten osallistamisessa turvallisuuskartoituksen toteuttamiseen.    

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Johanna Jokelainen