Sivistyslautakunta, kokous 11.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 262 LISÄPYKÄLÄ: Perusopetuksen painotetun opetuksen oppilaaksiotto lukuvuodeksi 2023-2024 (lisäpykälä)

PRIDno-2022-5345

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Perusopetuslain 28 §:n mukaan perusopetukseen haettaessa voidaan käyttää valintakokeita, jos opetuksessa noudatetaan opetussuunnitelmaa, jossa painotetaan yhtä tai useampaa oppiainetta. Valintakokeessa voidaan selvittää oppilaan taipumuksia niissä oppiaineissa, joissa opetusta painotetaan. Lain mukaan valintaperusteista tulee ilmoittaa etukäteen oppilaalle ja hänen huoltajalleen. Oppilasvalinnan kriteerit ja sisäänottomäärät päätetään sivistyslautakunnassa avoimuuden ja yhdenvertaisuuden lisäämiseksi. 

Painotetun opetuksen hakumenettelyistä on tiedotettu Wilma-järjestelmän kautta ja erilaisissa sosiaalisen median kanavissa. Perustiedot on koottu Porin kaupungin nettisivuille osoitteeseen https://www.pori.fi/painotettuopetus. Lisäksi koulut ovat kertoneet hakuprosesseista ja oppilasvalinnan kriteereistä omilla kotisivuillaan ja erilaisissa infotilaisuuksissa.

Porissa oppilaat otetaan painotettuun opetukseen hakemusten ja soveltuvuutta mittaavien testien perusteella. Alakoulussa painotettua opetusta annetaan liikunnassa, musiikissa ja kuvataiteissa. Yläkoulussa on edellä mainittujen lisäksi yrittäjyys- ja LUMA-luokka (luonnontieteet ja matematiikka). Sekä ala- että yläkoulussa toimivat kaksikielisen opetuksen / englanninkielisen opetuksen luokat.

Opetuksessa painotus näkyy siten, että kyseisen oppiaineen tai oppiaineryhmän tuntimäärä on korkeampi kuin muussa perusopetuksessa. Painotus näkyy myös muussa luokan ja koulun toiminnassa. Opiskelu on osa perusopetusta ja se toteutetaan kunkin painotettua opetusta tarjoavan koulun opetussuunnitelman mukaisesti noudattaen opetussuunnitelman perusteita ja Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Koulujen kotisivuilla kuvataan luokkien sisäänottokriteerit.

Painotettu opetus on oppilaalle maksutonta. Opetukseen osallistuville ei järjestetä kaupungin toimesta maksutonta koulukuljetusta, ellei kyseessä ole oppilaan lähikoulu ja hänellä on muutenkin kuljetusetuus. Koulukuljetusasiat on koottu osoitteeseen https://www.pori.fi/kasvatus-ja-koulutus/perusopetus/koulut-ja-palvelut/koulumatkat-ja-kuljetukset.

Cygnaeuksen koulun musiikkiluokkien ja Palmgren-konservatorion yhteistyön myötä 3.-luokkalaisten on mahdollisuus hakea oppilaaksi musiikkiluokalle ja samalla instrumenttioppilaaksi konservatorioon, jossa opiskellaan taiteen perusopetuksen laajaa oppimäärää. Konservatorio perii lukukausimaksua. Edelleen oppilaaksi voi hakea myös pelkästään Cygnaeuksen musiikkiluokalle.

Sisäänottomääristä on keskusteltu rehtoreiden kanssa, eikä heillä ole esitykseen huomautettavaa. Cygnaeuksen koulun kaksi-/englanninkielisten luokkien sisäänotto on yksi opetusryhmä. Ryhmäkoko määriteltiin opetuksen luonne ja oppilaiden erilaiset kielitaustat huomioiden enintään 19 oppilaaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää lukuvuoden 2023–2024 perusopetuksen painotetun opetuksen sisäänottomäärät ja kriteerit seuraavasti: 

1. Ensimmäiseltä luokalta alkava opetus / 

Kaksikielinen opetus/englanti, Cygnaeuksen koulu. Sisäänotto enintään 19 oppilasta. Oppilaat valitaan soveltuvuuskokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Opetukseen voidaan hyväksyä ainoastaan soveltuvuuskokeen vahvistetun minimipistemäärän 8 (kahdeksan) pistettä ylittäneitä oppilaita. Mikäli useampi hakija päätyy samoihin pisteisiin, suoritetaan valinta arpomalla. Niistä oppilaista, jotka eivät tule hyväksytyiksi, mutta jotka ovat saavuttaneet soveltuvuuskokeessa vahvistetun minimipisterajan, muodostetaan paremmuusjärjestyksessä varasijalista. Soveltuvuuskokeen pisteytys tapahtuu seuraavasti:

  1. Kielitestiosion pisteytys: 0–10
  2. Oppimisvalmiutta mittaavan osion pisteytys: 
  • kielelliset taidot 1–5 pistettä
  • oppimisvalmiudet 1–5 pistettä

Lisäksi lapsi voidaan ottaa 1. luokalle ilman soveltuvuuskoetta, 

  • jos lapsi on opiskellut englanniksi ulkomailla vähintään 12 kuukautta tai 
  • englanninkielisen opetuksen katsotaan olevan lapsen edun mukaista aloitettaessa opintoja Suomessa.

 

2. Kolmannelta luokalta alkava opetus

Kuvataide, Cygnaeuksen koulu. Sisäänotto enintään 25 oppilasta. Oppilaat valitaan soveltuvuustestien perusteella. Mikäli useampi hakija päätyy samoihin pisteisiin, suoritetaan valinta arpomalla.

Testit ovat sisällöltään seuraavat:

  1. Vahaliitutehtävä: kuvailmaisu, luovuus ja värien käyttö (1-5 p.)
  2. Leikkelytehtävä: luovuus, tilan käyttö ja kokonaisvaikutelma (1-5 p.)
  3. Muovailutehtävä: kolmiulotteinen teos ja kokonaisuus (1-5 p.)
  4. Mallista piirtäminen: ihmisen hahmottaminen, perspektiivi ja mittasuhteet (1-5 p.)
  5. Työskentelyprosessi (1-5 p.)

Musiikki, Cygnaeuksen koulu. Sisäänotto enintään 25 oppilasta. Oppilaat valitaan soveltuvuuskokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Mikäli useampi hakija päätyy samoihin pisteisiin, suoritetaan valinta arpomalla. Soveltuvuuskokeessa on seuraavat osiot, jotka pisteytetään erikseen:

  1. Musikaalisuus lauluesityksen perusteella (10 p.)
  2. Musikaalisuustesti (40 p.)
  3. Motoriikkatesti ja soveltuvuushaastattelu (20 p.)
  4. Vapaaehtoinen soittonäyte (10 p.) Jos oppilas ei soita, lauluesityksen pisteet kerrotaan kahdella.

Samalla arvioinnilla voi hakea oppilaaksi joko pelkästään musiikkiluokalle tai oppilaaksi sekä musiikkiluokalle että Palmgren-konservatorioon.

 

3. Neljänneltä luokalta alkava opetus

Liikunta, Käppärän koulu. Sisäänotto enintään 26 oppilasta. Luokalle pääsemiseksi järjestetään soveltuvuustesti, jossa testataan perusliikuntataitoja, ohjeen mukaan toimimista, ryhmässä toimimista sekä omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta. Testitilanteen suoritukset pisteytetään.

Testi muodostuu neljästä kokonaisuudesta: voimistelu/ketteryys, palloilu, koordinaatio ja peli. Jokainen osio pisteytetään vuosittain vahvistettavalla tavalla. Lisäksi arvioidaan oppilaan sosiaalista toimintakykyä testitilanteessa vuosittain vahvistettavalla tavalla. Oppilaat valitaan pisteiden mukaisessa järjestyksessä luokalle. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

 

4. Seitsemänneltä luokalta alkava opetus

Kuvataide, Länsi-Porin koulu. Sisäänotto enintään 24 oppilasta. Pääsykoe, jossa kartoitetaan kuvataiteen osaamista. Pistemäärän perusteella sisäänotto, kuitenkin vähintään hyvän osaamisen taidot. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

Liikunta, Länsi-Porin koulu. Sisäänotto enintään 24 oppilasta. Länsi-Porin koulun liikuntaluokalle valitaan oppilaat soveltuvuuskokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Soveltuvuuskoe on yhteinen Kuninkaanhaan koulun kanssa. Noudatamme Olympiakomitean urheiluyläkouluille laatimaa soveltuvuuskoetta, joka koostuu kuudesta pisteytettävästä osa-alueesta. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

  1. Liikkumistaidot ja nopeus 8 p
  2. Kestävyys 8 p
  3. Voima 8 p
  4. Tasapaino ja rytmi 8 p
  5. Liikkuvuus 8 p
  6. Välineenkäsittelytaidot 8 p

LUMA, Länsi-Porin koulu. Sisäänotto enintään 24 oppilasta. Pääsykoe, jossa arvioidaan matemaattista osaamista. Pistemäärän perusteella sisäänotto, kuitenkin vähintään hyvän osaamisen taidot. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

Yrittäjyys, Porin Lyseon koulu. Sisäänotto enintään 25 oppilasta. Pääsykoe, joka koostuu haastattelusta ja kirjallisesta lisätehtävästä, jossa on kysymyksiä muun muassa rahankäyttöön, säästämiseen ja mainontaan liittyen sekä tehtävä, jossa testataan oppilaan kekseliäisyyttä. Oppilaat valitaan luokalle saatujen pistemäärien paremmuusjärjestyksen perusteella. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

Hakijat arvioidaan pisteyttämällä seuraavat valinnan osiot:

  1. Haastattelu ( 20p)
    • Motivaatio (10 p)
    • Viestintä (10 p)
  2. Kirjallinen lisätehtävä (10 p)

Koko valintakokeen maksimipistemäärä on 30 p.

Liikunta, Kuninkaanhaan koulu. Sisäänotto enintään 50 oppilasta. Kuninkaanhaan koulun urheiluluokille valitaan oppilaat soveltuvuuskokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Soveltuvuuskoe on yhteinen Länsi-Porin koulun kanssa. Noudatamme Olympiakomitean urheiluyläkouluille laatimaa soveltuvuuskoetta, joka koostuu kuudesta pisteytettävästä osa-alueesta. Tasapisteissä oppilaspaikan ratkaisee arpa.

  1. Liikkumistaidot ja nopeus 8 p
  2. Kestävyys 8 p
  3. Voima 8 p
  4. Tasapaino ja rytmi 8 p
  5. Liikkuvuus 8 p
  6. Välineenkäsittelytaidot 8 p

 

5. Seitsemännellä luokalla jatkuva opetus

Kaksikielinen opetus/englanti, Porin Lyseon koulu. Sisäänotto enintään 25* oppilasta. Cygnaeuksen englanninkielisten luokkien oppilaat pääsevät luokalle suoraan ilman pääsykoetta. Loput vapaat paikat täytetään pääsykoemenestyksen perusteella. Pääsykoeosiot: englannin kielioppikoe, haastattelu, luetun ymmärtäminen ja kuullun ymmärtäminen sekä matematiikan ja suomen osio.

Pisteiden määräytyminen: Maksimipisteet 36 p

  1. Englanti: kielioppikoe 6 p
  2. Englanti: suullinen koe/haastattelu 6 p
  3. Englanti: luetun ymmärtämisen koe 6 p.
  4. Englanti: kuullun ymmärtämisen koe 6 p
  5. Matematiikan koe 6 p (eri kokeet eri vuosiluokille)
  6. Suomen kielen koe 6 p

Luokalle pääsy edellyttää pääsykokeista vähintään 18 pistettä. Tasapisteissä paremmuusjärjestyksen ratkaisee kokeiden pistemäärät edellä olevassa järjestyksessä.

Kuvataide, Porin Lyseon koulu. Sisäänotto enintään 25* oppilasta. Cygnaeuksen kuvataideluokkien oppilaat pääsevät luokalle suoraan ilman pääsykoetta. Loput vapaat paikat täytetään valintamenettelyn perusteella.

Valinnassa perusteena on pääsykoe. Pääsykokeessa arvioidaan oppilaan taiteellisia- ja motorisia taitoja, mielikuvitusta ja luovaa ajattelua, motivaatiota sekä valmiutta suoriutua annetusta tehtävästä määrätyssä ajassa. Pääsykoe on yhden oppitunnin mittainen. Pääsykokeen maksimipisteet ovat kuusi (6) pistettä. Tasapisteissä paremmuusjärjestyksen ratkaisee pääsykokeen pistemäärä.

Musiikki, Porin Lyseon koulu. Sisäänotto enintään 25* oppilasta. Cygnaeuksen musiikkiluokkien oppilaat pääsevät luokalle suoraan ilman pääsykoetta. Loput vapaat paikat täytetään valintamenettelyn perusteella.

Valinnassa perusteena on pääsykoe. Pääsykokeeseen sisältyy musikaalisuutta vaativia tehtäviä, vapaavalintainen musiikkinumero (soittaen/laulaen) sekä haastattelu. Kokeessa musikaalisuudesta voi saada kaksi (2) pistettä ja haastattelusta kaksi (2) pistettä. Tasapisteissä paremmuusjärjestyksen ratkaisee pääsykokeen pistemäärä.

* Porin lyseon koulussa jatkuvat Cygnaeuksen koulussa alkaneet erikoisluokat: kaksikielinen opetus/englanti, kuvataide ja musiikki. Oppilaat voivat siirtyä Cygnaeuksen painotusluokilta Porin Lyseon kouluun ilman erillistä valintamenettelyä, mutta heidän tulee kuitenkin täyttää hakemus. Näille luokille voidaan ottaa täydennyshaussa oppilaita suoraan 7. luokalle lukuvuonna 2023–2024, mikäli ryhmissä on tilaa. Sisäänottomaksimi rajaa tätä täydennyshakumahdollisuutta. Cygnaeuksen oppilaat otetaan näille luokille, vaikka sieltä 7. luokalle siirtyvä ryhmä olisi taulukossa esitettyä suurempi. 

Painavista syistä erikoisluokkien maksimioppilasmääristä voidaan poiketa erillisellä opetusyksikön päällikön päätöksellä. 

Mikäli valintakokeen hyväksytysti suorittaneita oppilaita ei ole riittävästi erillisen erikoisluokan perustamiseksi, voidaan erikoisluokka jättää perustamatta tai painotettu opetus voidaan toteuttaa ns. tavallisen luokan sisällä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

___

Merkitään, että Arja Laulainen, Mirella Keto, Helvi Walli, Jyri Träskelin ja Petteri Lahti poistuivat kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn jälkeen kello 18.59.

Merkitään, että seuraavaksi käsiteltiin asiakohta § 260.

Tiedoksi

Cygnaeuksen koulu, Käppärän koulu, Porin Lyseon koulu, Kuninkaanhaan koulu, Länsi-Porin koulu