Tekninen lautakunta, kokous 18.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 188 Teknisen lautakunnan lausunto, esittävän taiteen esitys- ja koulutustilan tarveselvitys

PRIDno-2022-2819

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi

Perustelut

Sivistystoimialan eri toimijoilla on yhteisiä tilatarpeita saavutettavalle esittävän taiteen esitys- ja koulutustoimintaan soveltuvalle monitoimitilalle. Aiemmin tässä käytössä on pitkään palvellut osoitteessa Rautatienpuistokatu 7 sijaitseva Valimo-rakennus. Rakennuksen käyttökunto on alhainen, eikä rakennus täytä tällä hetkellä Porin kaupungin terveysvalvonnan opetustiloille asettamia määräyksiä (terveydensuojelulaki). Valimorakennuksen omistaja Kiinteistö Oy Domus Arctopolis on ilmoittanut, ettei Valimorakennus ole tällä hetkellä soveltuva esitys-ja koulutustoimintaan. Tila ei ole nykyisessä kunnossaan sivistystoimialan toimijoiden käytettävissä. Tarveselvityksen eritellyt toiminnot ovat tällä hetkellä hajautettuna eri toimipisteisiin, eikä kaikelle toiminnalle ole olemassa lainkaan tarkoituksenmukaisia tiloja. Toimintojen ylläpitämiseksi joudutaan osittain hyödyntämään yksityisen sektorin omistamia tiloja, josta aiheutuu vuokrakustannuksia.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä laaditun tarveselvityksen ja lähettää sen eteenpäin teknisen lautakunnan hyväksyttäväksi sekä hankesuunnittelun käynnistämiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi

Perustelut

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 07.06.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Porin kaupungin tilahankkeiden suunnitteluohjeiden mukaan tarveselvityksen laatii tilojen tuleva käyttäjätoimiala yhteistyössä konserni- ja teknisen toimialan kanssa.  Kaupunginhallitus hyväksyy tarveselvitykset osana investointiohjelmaa kevään talousarvion kehysvaiheen yhteydessä sekä liittää ne perusteluiksi esittäessään hankkeita otettavaksi kaupungin taloussuunnitelmaan. 

Laaditussa tarveselvityksessä on sivistystoimialan eri toimijoilla yhteisiä tilatarpeita saavutettavalle esittävän taiteen esitys- ja koulutustoimintaan soveltuvalle monitoimitilalle. Aiemmin tässä käytössä on pitkään palvellut osoitteessa Rautatienpuistokatu 7 sijaitseva Valimo-rakennus. Rakennuksen käyttökunto on alhainen, eikä rakennus täytä tällä hetkellä Porin kaupungin terveysvalvonnan opetustiloille asettamia määräyksiä (terveydensuojelulaki). Valimorakennuksen omistaja Kiinteistö Oy Domus Arctopolis on ilmoittanut, ettei Valimorakennus ole tällä hetkellä soveltuva esitys- ja koulutustoimintaan. Tila ei ole nykyisessä kunnossaan sivistystoimialan toimijoiden käytettävissä. Tarveselvityksen eritellyt toiminnot ovat tällä hetkellä hajautettuna eri toimipisteisiin, eikä kaikelle toiminnalle ole olemassa lainkaan tarkoituksenmukaisia tiloja. Toimintojen ylläpitämiseksi joudutaan osittain hyödyntämään yksityisen sektorin omistamia tiloja, josta aiheutuu vuokrakustannuksia.

Tarveselvityksessä on huomioitu ja tuotu esille tulevan tilojen käyttäjät ja niiden tilatarpeet, jotka kootusti ovat seuraavanlaiset:

  • Esitys- ja koulutustila, jonka henkilömitoitus on 100-250 henkilöä
  • Harjoitus- ja yhteissoittotiloja 2-3 kpl
  • Työskentelytiloja 1 kpl
  • Varastotiloja

Tilatarpeiden suunnittelussa ei olla toistaiseksi huomioitu 3. ja 4. sektorin toimijoita.  Alustavien kartoitusten mukaan heidän tarpeensa ovat varsin merkittäviä (esim. PTS - Suuri Puhallinorkesteri, 3 tuntia viikossa tai Pori Big Band, 3 tuntia viikossa). Em. toimijoiden tarkemmat tilojen käyttötoiveet tullaan kartoittamaan projektin hankesuunnitelmavaiheessa.

Tarveselvitys tähtää siihen, että esittävän taiteen esitys- ja koulutustila etenee seuraavaksi hankesuunnitteluvaiheeseen. Sen edetessä tilatarpeiden yhteensovittamista voidaan vielä hioa sekä samalla kartoittaa mahdollinen tilan käyttöön vaikuttava kolmannen ja neljännen sektorin toiminta. Hankesuunnitteluvaiheessa arvioitavaksi tulee hankintatapa, jolloin selvitetään, onko Valimo-rakennuksen peruskorjaus vai uudisrakennus tarkoituksenmukaisin tapa toteuttaa tilahanke. Myös projektin tarkka kustannusarvio tullaan laskemaan hankesuunnitteluvaiheessa.

Tulevan hankesuunnittelun kustannukset maksaa KOy Domus Arctopolis, jos hanke etenee vuokrasopimus vaiheeseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle esittävän taiteen esitys- ja koulutustilan tarveselvityksen hyväksymistä osana investointiohjelmaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.