Tekninen lautakunta, kokous 18.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 190 Teknisen toimialan talouden kuukausiraportointi 2022

PRIDno-2022-1366

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta ollut tammi-elokuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä pääsääntöisesti etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on kirjoitettu hieman enemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan.

Infrayksikön toiminta sujuu suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnissä pääosin aikataulun mukaisesti. Ensi vuoden investointisuunnitelma on laadittu ja viety päätöksentekoon. Työohjelman laadinta on käynnissä. Rakentamisessa ovat käynnissä työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Kesä on ollut olosuhteiltaan normaali. Kesätapahtumia on järjestetty kuten ennen koronaa, ja se on näkynyt erityisesti kunnossapidon työtehtävissä tapahtuma-alueilla. Logistiikan ajoneuvot ovat työllistyneet pitkälti kunnossapidon ja rakentamisen työtehtävissä.

Tilayksikössä vuoden 2022 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaan. 

Maailman tilanteen takia riskien arviointia ja varautumissuunnitelmien tekoa jatketaan turvallisuuspäällikön ja hyvinvointialueen kanssa. 

Hyvinvointialueuudistukseen liittyvä valmistelutyö on jatkunut työryhmätyöskentelynä ja hyvinvointialueen tulevan henkilöstön vetovastuulla. Virallinen vuokralaskelma tehdään syksyn aikana Maakuntien tilakeskuksen Skenarios-järjestelmässä. Vastuunjakotaulukon valmistelutyö aloitettiin hyvinvointialueen kanssa.

Kiinteistöohjelman tekemistä on jatkettu. Painopisteiden valinta on tehty ja ohjelman tehtäväluettelon aikataulutus valmistunut. Asiakastyytyväisyystutkimus on käynnissä ja tulokset on saatu. Alustavan arvion mukaan asiakastyytyväisyys on laskenut kautta linjan. Tiedotetta asiasta valmistellaan ja toimenpiteitä tyytyväisyyden parantamiseksi pohditaan managerien voimin syys-lokakuun aikana.

Irtaimen investointimäärärahasta on tammi-elokuun aikana hankittu infrayksikköön urheilutalon voimistelutilan välineistöä, korkeushyppypatjat ja seivästelineet, tieliikennekäyttöinen mönkijä liikuntapaikoille, maansiirtovaunu, mittauslaitteita mittauspalveluihin ja imulakaisukone. Tilayksikköön on hankittu pienkuormaaja kiinteistönhoidon ja työmaiden käyttöön sekä ruohonleikkureita.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteuma oli kumulatiivisesti elokuun lopussa –32 miljoonaa euroa, josta elokuun toteuma oli -4,4 miljoonaa euroa. Elokuun kumulatiivinen toteutuma, -32 miljoonaa euroa, oli 62,4% koko vuoden määrärahasta -51,3 miljoonaa euroa. (8/2021 kumulatiivinen toteuma -32,7 miljoonaa euroa).

Koko vuoden määrärahassa näkyy lisäyksenä valtuuston (30.5.2022 §71) hyväksymä 450 000 euron määrärahalisäys jätelainsäädännön muutosten toimeenpanemiseksi sekä talous- ja hallintojohtajan viranhaltijapäätöksellä (§92) tehty määrärahasiirto Promanadisalin liiketoimintojen siirrosta elinvoima- ja ympäristötoimialalta tekniselle toimialalle (toimintatuotot 130 000€ ja toimintakulut 14 100 euroa).

Henkilöstökulut olivat elokuun lopussa 64,1% koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 59,9%, aineet, tarvikkeet ja tavarat 61,9%, avustukset 84,2% sekä muut toimintakulut 62,2%.

Elokuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut 11,9 miljoonaa euroa, joka on 61,4% koko toimialan tavoitteesta (8/2021 kumulatiivinen toteutuma 13,9 miljoonaa euroa).

Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän kirjausta ei olla järjestelmäuudistuksesta johtuvista syistä pystytty tekemään huhtikuun jälkeen, joten sen kehitystä ei pystytä tässä vaiheessa raportoimaan.

Talouden vuosiennuste

Epävarmuus maailmantilanteessa jatkuu edelleen ja kustannusten nousu tulee vaikuttamaan loppuvuoden tilanteeseen niin käyttötaloudessa kuin investoinneissa.  Nämä vaikeuttavat loppuvuoden tilanteen ennustamista. Tällä hetkellä toimintakulujen (valtuuston nähden sitova erä) osalta oletettavaa on, että toimiala tulee pysymään talousarviossa huolimatta, että toteutumasta puuttuu järjestelmäuudistuksen aiheuttamista kirjausongelmista johtuen henkilöstökuluja noin 350 000 euroa touko-elokuun väliseltä ajalta.

Toimintatuottojen osalta tullaan hyvin todennäköisesti jäämään talousarviotavoitteesta. Tämänhetkisen tiedon perusteella talousarviotavoitteesta tullaan jäämään ainakin jätteenkäsittelymaksuissa, maankäyttösopimuskorvauksissa, kiinteistönhoidon myyntituotoissa sekä pysäköintimaksuissa ja pysäköintivirhemaksuissa yhteissummaltaan noin miljoona euroa.    

Valmistus omaan käyttöön -erän toteutumisesta ei pystytä esittämään ennustetta toteumatietojen puutteen vuoksi.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä. Koko toimialan talous- ja hr-aineistot kootaan jatkossa omiin kokonaisuuksiinsa liitetietoihin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.