Sivistyslautakunta, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 268 Porin lukion aloituspaikat ja valintaperusteet lukuvuodelle 2023-2024

PRIDno-2022-5753

Valmistelija

  • Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Perustelut

Porin lukiossa on ollut 400 aloituspaikkaa lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022. Lukuvuodelle 2022–2023 aloituspaikkoja oli sivistyslautakunnan päätöksen (9.11.2021 § 231) mukaisesti 420. Aloituspaikkamäärässä on huomioitu aina toiselle asteelle hakeutuvan ikäluokan koko sekä opetusjärjestelyt lukiossa.

Lukuvuodelle 2023–2024 on lukion kanssa käytyjen keskustelujen perusteella päädytty esittämään 410 opiskelijan sisäänottoa. Lukuvuonna 2022–2023 toiselle asteelle hakeutuvien ikäluokka Porin sivistystoimen kouluissa on noin 860 oppilasta sisältäen yleisopetuskoulujen ja erityiskoulujen oppilaat. Lukiopaikkojen määrä olisi siis noin 48 % koulunsa päättävien lukumäärästä, mikä noudattelee edellisten lukuvuosien linjaa. Lukuvuonna 2021–2022 ikäluokka oli noin 900 oppilasta ja aloituspaikkaprosentti oli noin 47. Aloituspaikoista 324 olisi yleislinjalla ja loput jakautuisivat erityislinjoille.

Aiempien vuosin tapaan esitetään, että sisäänoton keskiarvorajaksi määritellään 7,00. Keskiarvorajaa ei sovelleta niihin englanninkielisen painotuksen linjalle valittaviin, joiden peruskoulun päättötodistusta vastaava todistus on muualta kuin Suomesta.

Opetusministeriön asetus lukion opiskelijaksi ottamisen perusteista (856/2006) määrittää opiskelijavalinnan perusteeksi päätöksessä mainittujen oppiaineiden keskiarvon osoittaman järjestyksen. Kuitenkin mainittu asetus (3 §, 1 ja 2 momentti) delegoi päätösvaltaa ylläpitäjälle seuraavasti: ”koulutuksen järjestäjä voi päättää, että jossakin/joissakin koulutuksen järjestäjän lukioissa opiskelijoita valittaessa noudattaa ns. painotettua keskiarvoa ja/tai käyttää pääsy- tai soveltuvuuskokeita”. Lukion erikoislinjojen (urheilu, luonnontiede, ilmaisutaito, englanti) osalta sivistyslautakunnalle esitetäänkin päätettäväksi sisäänotossa käytettävistä valintamenettelyistä.

Porin lukiossa opiskelijaksi ottaminen nuorille tarkoitettuun päivälukiokoulutukseen tapahtuu pääasiallisesti valtakunnallisessa yhteishaussa. Sivistyslautakunta on kokouksessaan 13.4.2021 § 98 päättänyt lukiokoulutuksen jatkuvan haun oppilaaksiotosta. Näiden periaatteiden mukaisesti voidaan ottaa opiskelijoita täytettäessä sellaisia opiskelupaikkoja, joita ei täytetä valtakunnallisin hakumenettelyin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää

1. Määrätä Porin Lukion aloituspaikoiksi lukuvuodelle 2023–2024 yhteensä 410 opiskelijaa. Luku sisältää erikoislinjojen aloituspaikat. 

2. Määrätä Porin lukion erikoislinjojen osalta aloituspaikat ja valintaperusteet seuraavasti (opetusministeriön asetuksen 856/2006 3 § 1 ja 2 mom. mukaisesti):

- Urheilulinja 28: opiskelijaa. Opiskelijat valitaan lukuaineiden ja liikunnan arvosanojen keskiarvon sekä urheilusta saadun lisänäytön perusteella seuraavasti: lukuaineiden ja pakollisen liikunnan keskiarvo sellaisenaan + lajiliitolta 0-5 pistettä + koulukohtaiset soveltuvuuspisteet 0–5. Lajiliittopisteytyksessä noudatetaan Olympiakomitean vuosittain vahvistamia urheilullisiin ansioihin perustuvia pisteytysperiaatteita. Oppilaitospisteytyksessä huomioidaan seuraavat kriteerit: 1) koulun painopistelajit, 2) lajin harjoittelu- ja valmennusolosuhteet, 3) hakijan lukiokelpoisuus (edistyminen, motivaatio) sekä 4) hakijan urheilullinen potentiaali ja monipuolisuus. Kaikki urheilulinjan hakukelpoiset hakijat haastatellaan.

- Luonnontiedelinja: 20 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen fysiikan, kemian, biologian arvosanoja kertoimella kaksi (2) ja matematiikan arvosanan kertoimella kolme (3). Valittavat otetaan lukuaineiden painotettujen keskiarvojen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.

- Ilmaisutaidon linja: 18 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoa laskettaessa äidinkielen arvosanaa painoarvolla kolme (3) sekä musiikin, kuvataiteen ja liikunnan arvosanoja painoarvolla kaksi (2). Valittavat otetaan painotettujen keskiarvojen ja oppilaitoskohtaisten lisäpisteiden yhteenlasketun pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Lisäpisteitä on mahdollista saada seuraavista kouluaikaisista harrastuksista enintään kolme pistettä: vähintään kaksi vuotta aktiivista harrastustoimintaa (ohjaajan todistus): musiikki, tanssi, teatteri, kuvataide, sanataide, elokuva, käsityö, liikunta, partio, roolipelit, seurakunta- ja isostoiminta, oppilaskunta, tukioppilas, lasten- ja nuortenparlamentti sekä kerhonohjaus; pisteiden arvioinnissa tarkastellaan harrastustoiminnan kestoa (yhteensä vähintään kaksi vuotta 0,5p, vähintään neljä vuotta 1p, vähintään kuusi vuotta 1,5p, vähintään kahdeksan vuotta 2p). Toiminnasta harjoitustoiminnan ohjaajana on mahdollista saada lisäksi lisäpisteitä 1p (seuran tms. todistus).

- Englanninkielisen opetuksen linja: 20 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen englannin kielen arvosanaa kertoimella kolme (3) ja matematiikan arvosanan kertoimella kaksi (2). Valittavat otetaan lukuaineiden painotettujen keskiarvojen ja oppilaitoskohtaisten lisäpisteiden yhteenlasketun pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Lisäpisteitä on mahdollista saada aiemmista opinnoista englanninkielisen opetussuunnitelman mukaan (aiemmat opinnot vähintään 2 vuotta opintoja englanninkielisen opetussuunnitelman mukaan 1p, vähintään 5 vuotta 2p, vähintään 9 vuotta 3p) sekä valintakokeesta; valintakokeesta voi saada enintään 6p ja opiskelijaksi valittavan on saatava kokeesta 4p.

Yhteishakumenettelyn kuluessa lukion rehtori voi siirtää aloituspaikkoja erityislinjoilta ja painotetuilta linjoilta yleislinjoille, mikäli vapaita paikkoja jää.

4. Opiskelijavalinnassa noudatetaan voimassa olevia opetusministeriön ja opetushallituksen päätöksiä yhteishaun aikataulusta.

5. Opetusministeriön asetuksen muutoksen 948/2007 mukaan hakijat, joilla on sama keskiarvo, otetaan lukioon huomioiden hakijoiden esittämät hakutoiveet ja sen jälkeen hakijoiden eri oppiaineiden aritmeettinen keskiarvo sen mukaan mitä em. asetusmuutos määrää.

6. Sisäänotettavien opiskelijoiden alin keskiarvoraja on 7,00. Keskiarvorajaa ei käytetä niihin englanninkielisen painotuksen linjalle valittaviin, joiden peruskoulun päättötodistusta vastaava todistus on muualta kuin Suomesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Porin lukio