Perustelut
Perusopetuslaissa (PoL 1998/628) ohjataan oppilaaksiottoa. Perusopetuslain mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä osoittamaan oppivelvolliselle lähikoulu, jossa opetus järjestetään ja johon oppilaalla on oikeus päästä (PoL 6 §). Lähikoulua osoitettaessa lähtökohtana on, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä (PoL 6 §). Lähikoulun ei kuitenkaan tarvitse olla oppilasta maantieteellisesti lähimpänä oleva koulu. Kunta voi vapaasti määritellä menettelyn, jolla oppilaita kouluun osoitetaan. Koulupaikan määrittelyssä on kuitenkin toimittava tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja johdonmukaisesti (PoL 4 §, 6 §, Hallintolaki 6 §).
Sivistyslautakunta määrittelee lähikoulut päättämällä lähikoulualueista (mm. 12.9.2001 § 189, 13.2.2009 § 28, 16.1.2012 § 4, 16.12.2014 § 220, 13.12.2016 § 204, 7.12.2021 § 270 ja 271). Lähikouluja määriteltäessä on otettu huomioon oppilaiden asuinpaikat, tulevien 1. -luokkalaisten määrät ja tarvittaessa myös koulujen tilat. Oppilasmäärän tulee ensimmäisellä luokalla olla sellainen, että opetus voidaan järjestää turvallisesti ja opetukselle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Yleisopetuksen oppilaalle lähikoulu määräytyy oppilaan kotisoitteen perusteella, jolloin kaikki osoitteet kuuluvat tiettyyn kartalle piirrettyyn lähikoulualueeseen. Nykyiset lähikoulualueet löytyvät netistä osoitteesta: https://arcgisportal.pori.fi/palvelukartta/
Sivistyslautakunnan päätettäväksi tuodaan nyt kaksi esitystä lähikoulualueen muuttamisesta sekä esitys siitä, että kaksi aiemmin tehtyä muutosta säilytetään ennallaan. Alla on mainittu lähikoulualueet, joita tässä esityksessä tarkastellaan:
- Meri-Porin yhtenäiskoulun ja Enäjärven koulun lähikoulualueet
- Käppärän ja Vähärauman koulujen lähikoulualueet
- Kaarisillan yhtenäiskoulun ja Pohjoisväylän koulun lähikoulualueet
- Itätuulen yhtenäiskoulun ja Käppärän koulun lähikoulualueet
Opetusyksikkö tiedotti tässä esitetyistä asioista Porin kaupungin nettisivuilla ja facebookissa 3.10.2022. Lisäksi Meri-Porin, Enäjärven, Käppärän, Vähärauman, Kaarisillan ja Pohjoisväylän rehtoreita pyydettiin tiedottamaan asiasta oman koulunsa oppilaiden huoltajille Wilman kautta. Porin kaupungin varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille asiasta tiedotettiin Muksunetin kautta. Asiaan liittyvä tiedote on luettavissa täällä: https://www.pori.fi/uutinen/2022-10-03_yleisotilaisuuksia-lahikoulualueiden-muutoksista-koskien-lotskerin-seka-enajarven
Lisäksi Meri-Porin yhtenäiskoulun ja Enäjärven koulun lähikoulualueiden sekä Kaarisillan yhtenäiskoulun ja Pohjoisväylän koulun lähikoulualueiden rajojen osalta pidettiin yleisötilaisuus huoltajille ja muille asiasta kiinnostuneille. Muiden alueiden osalta pyydettiin lähettämään palautetta sähköpostitse opetusyksikön päällikölle.
Meri-Porin yhtenäiskoulun ja Enäjärven koulun lähikoulualueet
Sivistyslautakunta muutti kokouksessaan 7.12.2021 (271 §) Meri-Porin yhtenäiskoulun ja Enäjärven koulun välistä lähikoulualueen rajaa. Osa alueella koki muutoksen negatiivisena. Päätöksissä edellytettiin, että rajamuutosta tarkastellaan uudelleen syksyllä 2022 seuraavaa eli lukuvuoden 2023-2024 oppilaaksiottoa varten. Rajamuutoksen myötä Enäjärven koulusta Meri-Porin kouluun siirretyistä koulutulokkaista osa haki toissijaista koulupaikkaa Enäjärveltä saaden toissijaisen koulupaikan. Mikäli koulussa/luokassa on tilaa, sinne on otettava toissijaista koulupaikkaa hakevat. Aloittavan ensimmäisen luokan maksimikoko on 25 oppilasta.
Nykyisen rajan mukaan syksyllä 2023 Enäjärven lähikoulualueella asuu kymmenen koulutulokasta (ennuste yhdeksän) ja Meri-Porin lähikoulualueella 23 koulutulokasta (ennuste 21). Siirretyllä alueella, Meri-Porin yhtenäiskoulun lähikoulualueella asuu tällä hetkellä kolme koulutulokasta, jotka kaikki siis halutessaan mahtuvat Enäjärven koulun ensimmäiselle luokalle toissijaisina hakijoina. Meri-Porin yhtenäiskoulun ja koko alueen oppilasmäärän laskun myötä, tämä on mahdollista myös tulevina vuosina. Liitteessä 1 on esitetty Enäjärveltä Meri-Poriin siirretyn alueen oppilasmääriä suhteessa näihin kahteen lähikoulualueeseen. Sivistyslautakunnalle esitetään kuitenkin, että raja säilytetään ennallaan, jotta sillä voidaan ohjata enemmän oppilaita Meri-Porin yhtenäiskouluun koulun koko aluetta palvelevan palvelutarjonnan takaamiseksi. Oppilasmäärät koko Meri-Porin alueella tulevat laskemaan paljon lähivuosina.
Asiasta järjestettiin yleisötilaisuus 13.10. Enäjärven koulussa. Paikalla oli yhdeksän huoltajaa tai muuten asiasta kiinnostunutta. Osallistujat olivat huolissaan Enäjärven koulun jatkosta, rajamuutoksen myötä tulleista pienten oppilaiden pidentyneistä koulumatkoista sekä yhtenäiskoulun turvallisuudesta. Lisäksi he toivoivat parempaa tiedottamista muun muassa siitä, että oppilas voi hakea toissijaista koulupaikkaa toisesta koulusta sekä siitä, että toissijainen hakija tulee ottaa kouluun, mikäli siellä on tilaa. Muun muassa edellä mainituista asioista keskusteltiin heidän kanssaan ja paikalla olijat pitivät hyvänä, että toissijaiset hakijat tältä alueelta mahtuvat Enäjärven kouluun huolimatta rajamuutoksen säilyttämisestä ennallaan. Opetusyksikön näkemyksen mukaan rajamuutoksen säilyttämistä ennallaan ei tästä syystä vastustettu. Yleisölle luvattiin, että tilannetta seurataan.
Opetusyksikkö esittää rajan säilyttämistä ennallaan eli 7.12.2021 päätöksen mukaisena. Alue on kuvattu myös liitteessä 2.
Vähärauman ja Käppärän koulujen lähikoulualueet
Sivistyslautakunta muutti kokouksessaan 7.12.2021 (270 §) Vähärauman koulun ja Käppärän koulun välistä lähikoulualueen rajaa. Päätöksissä edellytettiin, että rajamuutosta tarkastellaan uudelleen syksyllä 2022 seuraavaa eli lukuvuoden 2023-2024 oppilaaksiottoa varten. Asiasta pyydettiin lähettämään palautetta opetusyksikön päällikölle. Alueen lähikoulualueisiin liittyen tuli yksi palaute, joka ei koskenut tätä rajamuutosta ja siihen on vastattu. Rajamuutos otettiin jo syksyllä 2021 pääosin positiivisesti vastaan, koska alue on lähempänä Vähärauman kuin Käppärän koulua. Opetusyksikkö esittää rajan säilyttämistä ennallaan eli 7.12.2021 päätöksen mukaisena.
Kaarisillan yhtenäiskoulun ja Pohjoisväylän koulun lähikoulualueet
Vuonna 2012 (koulutuslautakunta 16.1.2012, 4 §) Toejoen koulun lähikoulualueelta siirrettiin Kaarisillan yhtenäiskoulun lähikoulualueelle osa Vaasantien oikealla puolella olevaa aluetta, johon kuuluu Lotskeri ja osa Toejoesta. Syynä oli Toejoen lähikoulualueen oppilasmäärän kasvu muun muassa Murtosenmutkan asuinalueen rakentumisen myötä.
Koulumatkan pituus Lotskerista Kaarisillan kouluun ei merkittävästi poikennut matkan pituudesta Toejoen kouluun.
Pohjoisväylän koulu otetaan käyttöön lukuvuonna 2023-2024 ja uusi koulu rakentuu hyvin lähelle tätä vajaa kymmenen vuotta sitten siirrettyä aluetta. Matka Pohjoisväylän kouluun on merkittävästi lyhyempi ja helpompi kulkea kuin Kaarisillan yhtenäiskouluun. Asiasta järjestettiin yleisötilaisuus 12.10. Pohjoisväylän koulun Toejoen toimipisteessä. Paikalla oli viisi huoltajaa tai asiasta kiinnostunutta. Paikalla olevat kokivat muutoksen positiivisena. Paikallaolijoita mietityttivät tilanteet, joissa vanhempia lapsia on jo Kaarisillan koulussa. Opetusyksikkö esittää, että liitteessä 2 esitetty alue siirretään Kaarisillan yhtenäiskoulusta Pohjoisväylän kouluun. Lukuvuoden 2023-2024 koulutulokkaiden lähikoulut määritellään tämän rajan mukaisesti.
Itätuulen ja Käppärän koulun välinen lähikoulualue koskien Honkaluodon aluetta
Honkaluodon alueella asuvien lapsien lähikoulu on tällä hetkellä Käppärän koulu, josta he siirtyvät koulupolkujen mukaan Länsi-Porin kouluun seitsemännelle luokalle. Matka Itätuuleen on kuitenkin merkittävästi lyhyempi kuin Käppärään ja Itätuulessa on myös paremmin tilaa. Alueella asuu vain muutamia alle kouluikäisiä lapsia ja alueelta ei ole tulossa ensi syksynä koulutulokkaita ellei alueelle muuta uusia perheitä. Opetusyksikkö esittää Honkaluodon alueen siirtämistä Käppärän koulusta Itätuulen kouluun. Rajamuutos on kuvattu liitteessä 2 ja alueen lapsimäärät liitteessä 1. Uusi raja tulisi menemään Honkaluodontien ja Huvikummuntien välistä ojaa pitkin Ulvilan ja Porin rajalle. Linjatie jää Käppärän alueelle ja Kuriirintie sekä Viestitie Itätuulen alueelle. Vuosiluokilla 1–3 Honkaluodon alueen oppilaat ovat oikeutettuja maksuttomaan koulukuljetukseen Itätuulen kouluun. Neljännestä luokasta eteenpäin koulukuljetusetuus riippuu muun muassa oppilaan kotiosoitteesta. Tähän muutosesitykseen liittyen ei järjestetty yleisötilaisuutta, koska muutoksen ei luultu koskevan asian tarkasteluvaiheessa vielä muutamaan vuoteen koulutulokkaita. Tämän hetken tietojen mukaan alueelta tulee seuraavan kerran yksi koulutulokas syksyllä 2024. Sen jälkeen muutos koskee noin 0-1 lasta / lukuvuosi. Asiasta sai antaa palautetta opetusyksikön päällikölle sähköpostitse. Yhtään palautetta ei tullut.
Liitteet:
- Liite 1 Väestörekisterin mukaiset lapsimäärät siirrettävillä/siirretyillä alueilla ja lähikoulualueilla
- Liite 2 Siirretyt ja siirrettävät alueet 2022
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää, että Meri-Porin yhtenäiskoulun ja Enäjärven koulun lähikoulualueet sekä Käppärän ja Vähärauman koulujen lähikoulualueet säilytetään sivistyslautakunnan 7.12.2021 (270 § ja 271 §) tekemien päätösten mukaisina, Kaarisillan yhtenäiskoulun ja Pohjoisväylän koulun lähikoulualueita sekä Itätuulen koulun ja Käppärän koulujen lähikoulualueita muutetaan esityksen mukaisesti. Tässä päätetty koskee lukuvuoden 2023-2024 koulutulokkaita eli ensi syksyn 1.-luokkalaisia sekä alueelle kesken perusopetuksen muuttavia. Muutos ei koske näillä alueilla jo koulua käyviä oppilaita eikä vaikuta heidän koulupaikkaansa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.