Vapaa-ajan lautakunta, kokous 17.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Vapaa-ajan lautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Karhuhallin sivuverkko on uusittava

PRIDno-2022-6183

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Jussi Ihamäki jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite – Karhuhallin sivuverkot uusittava. 

Karhuhallia remontoitiin muutama vuosi sitten. Tuolloin oli tarkoitus uusia myös sivuverkot. Näin ei tehty, eikä asia ole edennyt vieläkään. Revenneet ja toimimattomat verkot aiheuttavat joka päivä ja ilta lukuisia vaaratilanteita, kun pallot tulevat juoksuradalle. On vain ajan kysymys, milloin turhia loukkaantumisia urheilijoille tulee. Karhuhallin sivuverkot on uusittava välittömästi, jotta turvallisuus säilyy harjoittelijoilla. Itse olen joka päivä hallilla ja joudun verkkoja kiinnittelemään ja erilaisin painoin suojaamaan urheilijoita palloilta, jotta loukkaantumisia ei syntyisi. Tähän asiaan on reagoitava nopeasti.”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Jussi Ihamäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 14.11.2022 § 187 Karhuhallin sivuverkkojen uusimista koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.

Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 21.11.2022 § 685 aloitteesta teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan lausunnon 28.2.2023 mennessä. Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön asiat kuuluvat 1.1.2023 alkaen vapaa-ajan lautakunnan toimivaltaan. 

Vapaa-ajan lautakunnan lausunto:

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Karhuhallin kenttäalueen suojaverkot on uusittava välittömästi harjoittelijoiden turvallisuuden takaamiseksi.

Vapaa-ajan lautakunta toteaa, että aloitteessa esiin nostettu asia on erittäin tärkeä. Käyttäjien turvallisuus on asia, mistä ei pidä tinkiä. Karhuhallia käytetään päivittäin useiden eri lajien harjoitteluun ja hallissa on lähes aina toimintaa samaan aikaan sekä jalkapallo- että yleisurheilutilassa. Karhuhalli on yksi aktiivisimmin käytettyjä liikuntalaitoksia kaupungissa. Hallin harjoitusvuoroilla käy vuosittain kymmeniätuhansia harjoittelijoita. Karhuhallin jalkapallotilaa käytetään muun muassa jalkapallon, pesäpallon, amerikkalaisen jalkapallon, rugbyn, frisbeegolfin ja yleisurheilun heittolajien harjoitteluun. Hallin yleisurheilutilan käyttäjiä ovat puolestaan ainakin yleisurheilijat, pesäpalloilijat ja pyöräilijät. Karhuhallissa järjestetään vuoden aikana lukuisia eri lajien otteluita ja kilpailuja sekä muita tapahtumia messuista ja konserteista lasten liikuntamaahan. Yleisötapahtumien yhteydessä hallin sivuverkot avataan ja vedetään sivuun. Tapahtuman jälkeen verkot puolestaan vedetään takaisin paikoilleen. Tämä siirtely rasittaa sekä verkkoja että niiden yläpään kiinnitysputkea ja kiinnitysmekanismia, millä verkot kiinnitetään hallin lattiaan. Verkkojen avaamisen ja sulkemisen helpottamiseksi ja näin verkkojen käyttöiän pidentämiseksi hallin suojaverkot olisi syytä päivittää sähkötoimisiin.  

Keväällä 2022 hyväksytyn Pori 2030 -kaupunkistrategian painopisteessä Hyvinvoiva Pori on nostettu strategisena tekona viihtyisien ja turvallisten puitteiden luominen ulkoilulle, liikkumiselle, kulttuurille ja asumiselle. Vapaa-ajan lautakunta yhtyy aloitteeseen ja toteaa, että verkkojen päivittäminen ehjiin ja toimiviin edistää hallin käyttäjien turvallisuutta valtuuston hyväksymän strategian mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Johanna Jokelainen