Kaupunginhallitus, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Ennakkoavustuksen myöntäminen Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry:lle

PRIDno-2022-3319

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sirkka-Liisa Varjus, yhteyskoordinaattori, sirkka-liisa.varjus@pori.fi
Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 31.10.2022 ja päätti jättää asian pöydälle.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.6.2022 § 446 julistaa vuonna 2023 solmittavat kumppanuussopimukset yhdistysten haettavaksi 15.9.2022 mennessä. Hakemuksia saapui yhteensä 21 kappaletta, joista viisi oli kumppanuuden jatkohakemuksia ja 16 uusia kumppanuushakemuksia. Hakemuksissa pyydettyjen avustusten yhteissumma on 1,6 meur. Hakemukset ovat nähtävillä kokouksessa.

Kumppanuussopimusneuvottelujen käynnistämistä koskeva esitys on käsitelty avustustyöryhmässä. Kumppanuushakemusten tarkastelussa lähtökohtina ovat olleet Porin kaupungin avustusperiaatteet ja kumppanuussopimuksen solmimisen ehdot, kunnalle jäävät tehtävät hyvinvointialueen aloittamisen myötä 1.1.2023 alkaen sekä Porin kaupunkistrategian painopisteet ja sisällölliset tavoitteet. 

Uusista hakijoista kumppaniyhdistyksille asetettuja kriteereitä ei täytä 7 hakijaa, joten seuraavat hakemukset tulee hylätä: 

  • ARS Pori ry 

  • International Professionals Finland ry 

  • Otsolan Kannatusyhdistys ry 

  • Porin Sininauha ry 

  • Satakunnan opiskelijatalo ry 

  • Taiteilijaseura NYTE ry 

  • T.E.H.D.A.S. ry.    

Kumppanihaussa avustusperiaatteiden yleiset ehdot ja kumppanuussopimuksen solmimisen yleiset edellytykset täyttivät 14 hakijaa, joista viisi jatkohakijaa ja yhdeksän uutta hakijaa:  

  • FC Jazz juniorit ry 

  • Keho liikkeessä ry (jatkohakemus) 

  • Liikuntaseura Pori ry 

  • Porin ensi- ja turvakotiyhdistys ry 

  • Rakastajat-teatterin kannatus ry (jatkohakemus) 

  • Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry 

  • Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry (jatkohakemus) 

  • Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry (jatkohakemus) 

  • Satakunnan Sydänpiiri ry 

  • Satakunnan Syöpäyhdistys ry 

  • Setlementti Pori ry 

  • Suomen Punainen Risti Satakunnan piiri  

  • Toejoen Veikot ry 

  • Tukiranka ry (jatkohakemus) 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lain (612/2021) mukaan sekä kunnan että hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia. Käytettävissä ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteisiä kriteereitä sosiaali- ja terveysalan yhdistysten erottamiseksi muista yhdistyksistä, koska yhdistyksillä voi olla eri toimialojen toimintaa. Vaikka Porin kaupungin avustusperiaatteiden yleiset ehdot avustuksen myöntämiselle sekä kumppanuussopimuksen solmimisen edellytykset täyttyivät edellä mainittujen 14 yhdistyksen osalta, on hakijoissa mukana sellaisia yhdistyksiä, joiden toiminta liittyy oleellisesti tai osittain sosiaali- ja terveysalan tai pelastusalan toimintaan. Sosiaali- ja terveysalan toimintaan liittyvä osa avustusmäärärahoista siirtyy kaupungin talousarviosta hyvinvointialueella käytettäväksi 1.1.2023 alkaen, jolloin kaupungin avustustoiminta ja kumppanuussopimus näiden siirtyvien toimintojen osalta lakkaa. Kumppanuussopimus tällaisen yhdistyksen kanssa voi kuitenkin tulla kysymykseen, mikäli yhteistyöllä voidaan merkittävällä tavalla edistää kuntalaisten hyvinvointia ja yhteisten tavoitteiden saavuttamista.   

Voimassa oleva kumppanuussopimus päättyy 31.12.2022 jatkohakemuksen tehneiden viiden yhdistyksen kanssa: Keho liikkeessä ry, Rakastajat-teatterin kannatus ry, Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry, Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry, Tukiranka ry. Näistä Tukirangan toiminta ja avustusmääräraha siirtyy täysimääräisesti hyvinvointialueen vastuualueelle, joten sen kumppanuussopimusta ei uusita. Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry:n harjoittama kuntouttava työtoiminta ja sosiaalinen kuntoutus siirtyy hyvinvointialueen vastuulle, mutta työllisyyttä edistävä toiminta on jatkossakin kaupungin vastuulla.

Kumppanuussopimusneuvotteluiden käynnistämistä sopimuksen jatkamiseksi ehdotetaan Keho liikkeessä ry:n, Rakastajat-teatterin kannatus ry:n, Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry:n ja Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry:n kanssa. Näiden lisäksi kumppanuusneuvottelut ehdotetaan aloitettavaksi kahden uuden yhdistyksen kanssa. Nämä ovat Liikuntaseura Pori ry ja Suomen Punainen Risti Satakunnan piiri. 

Vuoden 2023 talousarvioehdotukseen sisältyy 450 000 euron määräraha jatkosopimusten ja uusien kumppanuussopimusten solmimiseen. Kyseisestä summasta katetaan myös mahdollisesti esiin tulevat nykyisten kumppaniyhdistysten avustussummien muuttamistarpeet. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää  

  • hyväksyä jatkohakijoina Keho liikkeessä ry:n, Rakastajat-teatterin kannatus ry:n, Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry:n ja Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry:n kumppanuusmenettelyyn, 

  • hyväksyä uusina hakijoina Liikuntaseura Pori ry:n ja Suomen Punainen Risti Satakunnan piirin kumppanuusmenettelyyn ja  

  • kehottaa toimialoja käynnistämään kumppanuussopimusten valmistelun. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Merkitään, että Sinikka Alenius poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan yhteisöt ry, hallituksen varajäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Aila Haikkonen toimi pöytäkirjantarkastajana tämän pykälän ajan.

Esteellisyys

Sinikka Alenius

Valmistelija

  • Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti 7.11.2022 § 673 hyväksyä Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry:n kumppanuussopimusmenettelyyn. Neuvottelut uuden kumppanuussopimuksen solmimisesta on käyty yhdistyksen kanssa ja sopimus on tulossa kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi samanaikaisesti muiden sopimusten kanssa.

Kumppanuussopimukseen liittyvän avustuksen ensimmäinen erä maksetaan tavallisesti tammikuun alussa. Avustuksen maksamisen viivästyminen aiheuttaa yhdistykselle taloudellisia haasteita, minkä vuoksi kaupunginhallitukselle esitetään 25 000 euron ennakkoavustuksen maksamista yhdistykselle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry:lle 25 000 euron ennakkoavustuksen. Ennakko sisältyy myöhemmin päätettävään avustussummaan ja se vähennetään täysimääräisesti avustuksen tulevista maksatuksista. Mikäli kumppanuussopimusta ei laadita, peritään ennakkoon maksettu avustussumma yhdistykseltä takaisin. 

Ennakkoavustus maksetaan välittömästi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Pöytäkirja asian osalta päätetään tarkastaa heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

__________________

Merkitään, että Sinikka Alenius poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry, hallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Johanna Rantanen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen kello 15.28.

Merkitään, että tämän asian käsittelyn jälkeen käsiteltiin asia § 53.

Esteellisyys

  • Sinikka Alenius

Tiedoksi

Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ry, talouspalvelut/Pia Markkanen, Tomi Lähteenmäki, Jyri Träskelin

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.