Perustelut
Toiminnallinen toteutuminen
Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-helmikuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä pääsääntöisesti etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on alkuvuoden aikana kirjoitettu noin 2200 kappaletta, joka on noin 100 virhemaksua enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.
Infrayksikön toiminta on käynnistynyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Vuoden 2023 kohteiden rakennuttaminen on käynnissä ja 2024 investointisuunnitelman laadinta on käynnissä. Rakentamisessa ovat käynnistyneet työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Alkuvuoden osalta olosuhteet ovat olleet talviset ja talvikunnossapitoon liittyviä tehtäviä on ollut viime vuosia enemmän. Talvikunnossapidon laatutasoa on myös nostettu kesällä 2022 Teknisen lautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti. Ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidossa on ollut myös sääolosuhteiden aiheuttamia haasteita.
Tilayksikössä vuoden 2022 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaan.
Päiväkotien tilatarve on kasvanut. Uusia päiväkotitiloja etsitään niin omista tiloista kuin markkinoilta.
Hyvinvointialueuudistukseen liittyvät vuokrasopimukset allekirjoitettiin joulukuussa 2022 ja muut sopimukset sekä irtain on siirretty hyvinvointialueelle. Vuokrien laskutus on aloitettu.
Kiinteistöohjelman tekeminen on jatkunut. Painopisteiden kokonaisuuksia on saatu valmiiksi ja asiakastyytyväisyystutkimus on käynnistetty. Kiinteistöohjelman valmistuminen ajoittuu kesän 2023 alkuun.
Purkuohjelma 2023 on edennyt suunnitellulla tavalla. Suurimmat purkutyömaat ovat raportointiaikana Noormarkun vanhan paloaseman purun loppuun saattaminen uuden paloasematyömaan tieltä ja Ruosniemen koulun sekä päiväkodin purkaminen. Purut edellyttävät onnistunutta lupaprosessia. Päiväkotien tarpeeseen liittyen Vapaudenkadun rakennelmien purkaminen ennen tontin luovutusta vauhdittaa uuden palvelusetelipäiväkodin saamista.
Talouden toteutuma
Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteuma oli kumulatiivisesti helmikuun lopussa –8,2 miljoonaa euroa, josta helmikuun toteuma oli -4,0 miljoonaa euroa. Helmikuun kumulatiivinen toteutuma -8,2 miljoonaa euroa oli 16,7% koko vuoden määrärahasta -49,2 miljoonaa euroa.
Henkilöstökulut olivat helmikuun lopussa 15,8% koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 16,6%, aineet, tarvikkeet ja tavarat 18,1%, avustukset 1,4% sekä muut toimintakulut 16,8%.
Helmikuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut 2,9 miljoonaa euroa. Helmikuun kumulatiivinen toteutuma oli noin 11,9% koko toimialan tavoitteesta
Jätehuolto-toimintayksiköllä ei ole alkuperäisessä vuodelle 2023 laaditussa talousarviossa määrärahaa, vaikka sen tuotot ja kulut kirjataan alkuvuoden osalta teknisen toimialan toteutumiin. Alkuvuoden aikana kertyneiden tuottojen ja kulujen erotus tullaan laskuttamaan jätehuoltoyhtiö Keräämöltä. Koska teknisen toimialan sitovuustaso on toimintakulut, tullaan kevään aikana tekemään myös määrärahamuutos sekä tuottoihin että kuluihin todellisten toteutumien mukaisena.
Helmikuun lopussa jätehuollon osuus toimintatuotoista oli noin 0,3 miljoonaa euroa ja toimintakuluista noin 0,6 miljoonaa euroa.
Yhteisten palveluiden taloustiimin siirto konsernipalvelujen talous- ja hallintoyksikköön 1.4.2023 alkaen aiheuttaa noin 0,2 miljoonan euron määrärahasiirron tekniseltä toimialalta talous- ja hallintoyksikköön.
Vuoden 2023 työohjelman mukaisesti omajohtoisten työmaiden osuus on viime vuotta vähäisempi, mikä näkyy myös alkuvuoden Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän toteutumassa.
Tila- ja infrainvestointien kumulatiivinen toteutuma on tammi-helmikuun osalta -3,2 miljoonaa euroa.
Irtaimistoon varatusta investointimäärärahasta on käytetty noin 31 000 euroa ja sillä on hankittu piharoskiksia ja tekonurmen hoitokone.
Talouden vuosiennuste
Toimintakulujen (valtuuston nähden sitova erä) osalta toimialan talous näyttää alkuvuoden osalta toteutuvan pitkälti talousarvion mukaisena, jos perustoimintaan ei ilmaannu merkittäviä poikkeamia. Kesäkuun alussa maksettavat työ- ja virkaehtosopimusten mukaiset palkankorotukset nostavat toimintakuluja merkittävästi loppuvuoden osalta.
Toimintatuottojen osalta tullaan hyvin todennäköisesti jäämään talousarviotavoitteesta. Maankäyttö- ja kehittämiskorvauksia ei näillä näkymin ole tulossa vuodelle 2023. Näihin on budjetissa arvioitu noin 0,6 miljoonaa euroa. Myös tytäryhtiöille tehtävien kiinteistönhoitokohteiden määrä on vähentynyt edelleen tälle vuodelle, mikä näkyy tuottojen vähenemisenä noin 0,16 miljoonaa euroa.
Valmistus omaan käyttöön -erä tulee jäämään huomattavasti talousarviosta vähäisempien omajohtoisten työmaiden vuoksi.
Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi
Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.