Kaupunginhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 250 Porin kaupungin kotouttamisohjelma 2023-2027

PRIDno-2023-1578

Valmistelija

  • Tomi Lähteenmäki, strategia- ja hyvinvointijohtaja, tomi.lahteenmaki@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian valmisteluun kokouksessaan 4.10.2021 § 693.

Porin kaupungin kotouttamistyö on uudelleen organisoitu 1.1.2023 johtuen soteuudistuksesta, jossa kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja toiminta siirtyivät Satakunnan hyvinvointialueelle. Kaupungille jäivät ulkomailta Poriin tulevien ohjaus- ja neuvontapalvelut sekä työllisyyspalvelut. Kotouttamistyön koordinaatio on konsernipalvelujen strategia- ja hyvinvointiyksikössä. Toimintaa on konsernipalvelujen ja työllisyyspalvelujen lisäksi sivistystoimialalla, jossa toimii Ohjaamo, joka tarjoaa tukea ja ohjausta työllistymiseen, kouluttautumiseen ja arjen hallintaan kaikille alle 30-vuotiaille.

Kotoutumislain mukaan kotoutumista edistäviä toimenpiteitä ja palveluja järjestetään osana kunnallisia peruspalveluja, työ- ja elinkeinohallinnon palveluja, hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, sekä muina kotoutumista edistävinä toimenpiteinä. Kunnan tai useamman kunnan yhdessä on kotoutumislain mukaan laadittava kotouttamisohjelma. Ohjelman tarkoitus on edistää kotoutumista ja monialaista yhteistyötä. Ohjelma hyväksytään kunnanvaltuustossa ja tarkistetaan vähintään kerran neljässä vuodessa.

Porin kaupungin kotouttamisohjelma 2023-2027 on laadittu yhteistyössä kaikkien kotouttamistyötä tekevien tahojen kanssa. Poriin ulkomailta muuttaneiden ääntä haluttiin saada kuuluviin haastattelemalla eri taustaisia henkilöitä. Ohjelmassa on otettu huomioon Pori 2030 -strategian tavoitteet, joiden mukaan lisäämme tavoitteellisesti työhön ja koulutukseen perustuvaa maahanmuuttoa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy Porin kaupungin kotouttamisohjelman 2023-2027. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Kokouskäsittely

Merkitään, että Sampsa Kataja saapui kokoukseen tämän asiakohdan käsittelyn aikana kello 15.12.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto, Niina Hyytinen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.