Sivistyslautakunta, kokous 19.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 219 Muutoksia oppilaaksioton perusteisiin

PRIDno-2023-4347

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 8.11.2022 (§ 269) hyväksynyt Perusopetuksen oppilaaksioton perusteet, jonka perusteella oppilaat sijoitetaan Porin kaupungin peruskouluihin. Tähän asiakirjaan on tarpeen tehdä muutama tarkennus. 

Oppilaaksioton perusteissa on kuvattu vieraskuntalaisten oppilaaksiotto, jonka mukaan porilaisiin kouluihin otetaan ensisijaisesti porilaisia oppilaita ja vieraskuntalaisia voidaan ottaa oppilaaksi, mikäli tilaa on. Vieraskuntalaiset voivat hakea myös valintakokeella painotettuun opetukseen. Opetuksen järjestäjällä on perusopetuslain mukaan oikeus ottaa oppilaaksi ensisijaisesti oman kunnan oppilaita (POL 28 §). Oppilaaksioton perusteisiin tulee tarkentaa vielä, että vieraspaikkakuntalaisia ei oteta erityiskouluihin, oppimisen tuen pienryhmiin, joustavaan perusopetukseen tai perusopetukseen valmistavaan opetukseen. Näiden toimintojen järjestäminen on kallista ja yleensä näissä ryhmissä ei ole tilaa. Tästä syystä ne tulee rajata pelkästään porilaisille, jotta varmistamme omille oppilaillemme heidän tarvitsemansa tuen tai koulunkäynnin järjestämistavan. 

Oppilaaksioton perusteissa määritellään myös toissijaiseen kouluun hakeminen ja valintaperusteet tai kriteerit, joita sovelletaan kun oppilaita otetaan toissijaiseen kouluun. Näihin lisätään kolmanneksi tärkeimmäksi valintaperusteeksi se, että oppilas hakee toissijaiseen kouluun vapaaehtoisen A2-kielen opiskelun vuoksi silloin kun oppilas ei voi opiskella kyseistä A2-kieltä lähikoulussaan. Toissijaiseen kouluun ei myönnetä maksutonta kuljetusetuutta.

Korjattu oppilaaksioton perusteet on esityslistan liitteenä. Korjatut / lisätyt kohdat ovat punaisella ja poistettavat kohdat on vedetty yli. Ajantasainen oppilaaksioton perusteet on luettavissa perusopetuksen nettisivulla “Koulupaikan määräytyminen” osoitteessa https://www.pori.fi/kasvatus-ja-koulutus/perusopetus/koulupaikan-maaraytyminen/ 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä oppilaaksiton perusteisiin tehdyt muutokset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Peruskoulut