Sivistyslautakunta, kokous 19.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 220 Tarkennuksia Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan koskien valinnaisia aineita ja vuosiluokkiin sitomatonta opetusta

PRIDno-2023-4353

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma on laadittu vuonna 2016 (mm. sivistyslautakunta 15.3.2016 § 33, 18.4.2016 § 53, 3.5.2016 § 68, 31.5.2016 § 113 ja 14.6.2016 § 136) opetussuunnitelman perusteiden (Opetushallituksen määräys 2014) perusteella. Lisäksi sekä paikallista että valtakunnallista opetussuunnitelmaa on tarkennettu ja muutettu useita kertoja viime vuosien aikana. Muutoksia tehdään, jos esimerkiksi laki tai muut määräykset muuttuvat tai jos huomataan jokin käytäntö, joka ei toimi. Ajan tasalla oleva Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma löytyy pedanetistä osoitteesta https://peda.net/id/f3d4843c6. Perusopetuksen opetussuunnitelmassa määrätään muun muassa valinnaisista aineista (luku 12 Valinnaisuus perusopetuksessa) sekä vuosiluokkiin sitomattomasta opetuksesta (luku 5.4.1 Vuosiluokkiin sitomaton opetus). 

Valinnaisten aineiden osalta paikallisessa opetussuunnitelmassa on edellytetty, että jokainen porilainen koulu tarjoaa valinnaisena aineena yhdeksännellä vuosiluokalla ruotsin kieltä. Tähän on aikanaan päädytty, koska kaikille pakollisen B1-ruotsin kielen opiskelu päättyi aiemmin jo kahdeksannella vuosiluokalla ja Porissa koettiin, että myös yhdeksännellä luokalla oppilailla tulee olla mahdollisuus opiskella ruotsin kieltä jatko-opintovalmiuksien varmistamiseksi. Valtioneuvoston tuntijakoasetusta muutettiin 19.1.2023 (111/2023) siten, että B1-ruotsiin on lisättiin yksi vuosiviikkotunti yläkouluun ja sivistyslautakunnan päätöksellä (3.10.2023, 180 §) tämä lisätunti on Porissa laitettu yhdeksännelle luokalla, jossa kaikille pakollista ruotsin kieltä ei opiskeltu aiemmin lainkaan. Tästä syystä ylä- ja yhtenäiskouluissa ei ole enää tarpeen tarjota pakollista ruotsin kieltä valinnaisena aineena. Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmasta esitetään poistettavaksi lause: “Jokaisessa ylä- ja yhtenäiskoulussa on tarjottava ruotsin kieltä 9. vuosiluokalla valinnaisena aineena.” Lisäksi tekstiä yksinkertaistetaan koulukohtaisen opetussuunnitelman laatimisen osalta. Korjattu teksti on esityslistan liitteenä (liite 1).

Opetussuunnitelmassa määrätään myös vuosiluokkiin sitomattomasta opetuksesta. Oppilas voi opiskella vuosiluokkiin sitomattomasti, jolloin hän opiskelee oman opinto-ohjelman mukaan omaa tahtiaan, mutta siirtyy kuitenkin oman luokkansa mukana aina vuosiluokalta toiselle. Samoin vuosiluokkiin sitomattomasti opiskeleva oppilas voi jatkaa opintojaan vielä yhdeksännen vuosiluokan jälkeen seuraavana syksynä ja hän saa perusopetuksen päättötodistuksen perusopetuksen oppimäärän suoritettuaan. Vuosiluokkiin sitomatonta opetusta voidaan periaatteessa käyttää myös tilanteessa, jossa oppilas etenee opinnoissaan tavanomaista nopeammin. Pääsääntöisesti vuosiluokkiin sitomatonta opetusta käytetään tilanteissa, joissa oppilaalla on esimerkiksi paljon poissaoloja ja hän ei pysty etenemään opinnoissa samaa tahtia kuin muut ja hän olisi vaarassa jäädä luokalleen. Aina luokalle jättäminen ei ole oppilaan kokonaistilanteen kannalta tarkoituksenmukaista ja tällöin oppilas siirretään vuosiluokkiiin sitomattomaan opiskeluun. Vuosiluokkiin sitomattomasti opiskelevalle oppilaalle laaditaan oma opinto-ohjelma. Tällaiselle vsop-oppilaalle ei myöskään yleensä anneta välitodistusta. Oppilaan siirtämisestä vuosiluokkiin sitomattomaan opiskeluun on tehty rehtorin hallintopäätös. Tämä päätöksen tekeminen on jäänyt kirjaamatta paikalliseen opetussuunnitelmaan. Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan lisätään tieto siitä, että oppilaan opiskelusta vuosiluokkiin sitomattomasti tehdään rehtorin hallintopäätös. Muutettu teksti on esityslistan liitteenä (liite 1). 

Liitteessä muutetut tai lisätyt tekstit ovat punaisella ja poistettavat tekstit on yliviivattu. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä esitetyt muutokset Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan. Muutokset tulevat voimaan heti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Peruskoulut