Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 15.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Hankeavustuskriteerit vuodelle 2025

PRIDno-2024-4646

Valmistelija

  • Kristiina Laine, kristiina.laine@pori.fi

Perustelut

Hankeavustuksilla voidaan mahdollistaa sellaisia yhdistysten toteuttamia kehittämishankkeita, jotka tukevat kaupungin omaa toimintaa.

Hankeavustusta voi hakea

  • kehittämishankkeiden omarahoitusosuuteen
  • kasvu-, työllistämis-, esiselvitys-, kokeilu- tai tiedonkeruuhankkeen rahoitukseen.

Yhdistys voi hakea kaupungilta 1–3 vuotta kestävän kehittämishankkeen omarahoitusosuutta tai kuntaosuutta, kun hankkeen päärahoitus tulee joltain muulta rahoittajalta. Edellytyksenä myöntämiselle on, että hanke edesauttaa kaupungin strategian ja ohjelmien toteutusta. Kaupungin avustuksella voidaan kattaa omarahoitusosuus, joka on korkeintaan 30 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Kaupunki voi olla päärahoittajana korkeintaan vuoden kestävässä esiselvityshankkeessa, työllistämishankkeessa, kokeiluhankkeessa tai tiedonkeruuhankkeessa silloin, kun hankkeelle ei ole saatavissa muuta rahoitusta. Edellytyksenä on, että hanke edesauttaa kaupungin omien palveluiden kehittämistä tai täydentää niitä. Hankkeessa voidaan kokeilla uudenlaista toimintaa tai kerätä sellaista tietoa, jota voidaan hyödyntää kaupungin palveluiden kehittämisessä. Avustus voi olla korkeintaan 90 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Hankehakemukset käsitellään elinvoima- ja ympäristötoimialalla, joka tarvittaessa pyytää lausunnot hyvinvointiryhmältä, muilta toimialoilta tai toimielimiltä. Elinvoima- ja ympäristölautakunta tekee kehittämishankkeen omarahoitusosuuden rahoittamisesta päätöksen koko hankeajalle ja avustuksesta tehdään varaus tulevien vuosien talousarvioon. Raportointi tapahtuu päärahoittajan raportointivelvoitteen mukaisesti. Työllistämis-, esiselvitys-, kokeilu- ja tiedonkeruuhankkeiden rahoittamisesta päättää elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtaja hankintavaltuuksien ja talousarviossa myönnetyn määrärahan puitteissa. Monivuotisiin hankkeisiin on sidottu avustuksia 2206 euroa vuodelle 2025. Uusia hankeavustuksia avataan yhdistysten haettavaksi 57794 eurolla. Hankkeiden maksatuksessa noudatetaan yleisiä avustusperiaatteita. Raportoinnin sisältö ja ajankohta kirjataan avustuspäätökseen. Hankkeen keskeytyessä yhdistyksellä on velvollisuus maksaa saamansa hankeavustus takaisin siltä osin, kun hanke jää toteutumatta.

Avustusperiaatteissa todetut kriteerit:

  • Hankeavustuksilla voidaan mahdollistaa sellaisia yhdistysten toteuttamia kehittämishankkeita, jotka tukevat kaupungin omaa toimintaa.
  • Edellytyksenä myöntämiselle on, että hanke edesauttaa kaupungin strategian ja ohjelmien tavoitteita ja toteutusta.
  • Edellytyksenä on, että hanke edesauttaa kaupungin omien palveluiden kehittämistä tai täydentää niitä. Hankkeessa voidaan kokeilla uudenlaista toimintaa tai kerätä sellaista tietoa, jota voidaan hyödyntää kaupungin palveluiden kehittämisessä.
  • Etusijalle asetetaan omarahoitusosuuksiin myönnettävät avustukset, joissa kaupungin avustusosuus on pienin
  • Edellytyksenä on, että hankkeelle on laadittu hankesuunnitelma ja realistinen talousarvio ja yhdistys on suunnitellut menettelyt niiden toteutumisen seurantaan

Vuoden 2025 hankeavustusten myöntämisessä on elinkeinoelämän kasvun ja työllisyyden lisäämisen painotus.

Avustusta voidaan myöntää hankkeeseen, joka toteuttaa elinkeinoelämän kasvua ja työllistymistä edistävää toimintaa. Avustettavan hankkeen tulee merkittävästi parantaa heikommin työllistyvien työllistymismahdollisuuksia avoimille työmarkkinoille. Toiminnan tulee tukea ja täydentää kaupungin ja työllisyysalueen järjestämiä palveluita oleellisella tavalla. Hankkeen kohderyhmänä tulee olla porilaiset työttömät henkilöt huomioiden erityisryhmät kuten pitkäaikaistyöttömät, nuoret ja maahanmuuttajat. 

Avustusta ei voi käyttää tuella työllistetyn henkilön palkkakustannuksiin.

Avustusta ei myönnetä hyvinvointialueen alaan kuuluvaan toimintaan, eikä sillä voi toteuttaa sosiaalista kuntoutusta tai kuntouttavaa työtoimintaa, joiden järjestämisvastuu on hyvinvointialueella.

Avustusta voi käyttää yhdistyksen omarahoitusosuutena hankkeessa, jonka päärahoittajana on joku muu kuin Porin kaupunki. Avustusta voi myös kohdistaa yhdistyksen Porissa toteuttaman ja porilaista elinkeinoelämää hyödyntävän TKI-hankkeen omarahoitusosuuden kattamiseen. 

Kriteerien tarkennukset:

Avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka tähtäävät esimerkiksi yritysten kasvun tukemiseen ja työpaikkojen määrän lisäämiseen. 

Avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät osaamisen kehittämistä järjestämällä koulutuksia ja valmennuksia, jotka vastaavat alueellisten yritysten osaamistarpeita, toimivat linkkinä yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin välillä edistäen verkostoitumista ja yhteistyötä, sekä tukevat työllisyyttä parantamalla merkittävästi työttömien ja erityisryhmien, kuten nuorten, pitkäaikaistyöttömien ja maahanmuuttajien, työllistymismahdollisuuksia. Työllistymisen edistämisen kannalta hankkeessa tulee olla toteutettaviin toimenpiteisiin osallistuvien henkilöiden ohjaamista avoimille työmarkkinoille.

Hankehakemusten arvioinnissa otetaan huomioon hankkeen kohderyhmän palvelutarve, toiminnan volyymi, hakijan kokemus vastaavasta toiminnasta, hakijan käytössä olevat ohjausresurssit, kaupungilta haettavan rahoituksen osuus, hankkeen yhteensopivuus kaupungin strategisten tavoitteiden kanssa sekä hankesuunnitelman uskottavuus. Hankehakemuksessa on esitettävä hankkeen tavoitteet ja yhteys hankeavustuksen painopisteisiin, konkreettinen kuvaus hankkeen toteutuksesta ja suunnitelluista toimenpiteistä, hankkeen kohderyhmä ja suunnitelma sen tavoittamiseksi, hankkeen kustannukset ja pitkäaikaiset vaikutukset kaupungin elinvoimaan, työllisyyteen ja osaamisen kehittämiseen sekä tulosten seuranta.

Avustuksen saaja on velvollinen:

  • raportoimaan avustuksen käytöstä ja hankkeen tuloksista viipymättä hankkeen päätyttyä 
  • hanketta toteutettaessa tuomaan esiin kaupungin osallistumisen rahoitukseen 

Hankeavustusta voi hakea määrärahojen puitteissa, mutta kuitenkin riittävän aikaisin, jotta hakemus ehtii tarvittaessa elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön ja lautakunnan kokousaikataulujen puitteissa arvioitavaksi ja päätettäväksi ennen hankkeen toteuttamisen alkamisajankohtaa. Tämän vuoksi rahoituksen hakijan on hyvä olla yhteydessä hankeavustusneuvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä edellä mainitut täydentävät kriteerit sekä avustuksen saajaa koskevat velvollisuudet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastettiin kokouksessa.

Kokouskäsittely

Esittelijä lisäsi päätösehdotukselle, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.