Kaupunginhallitus, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 175 Kumppanuusneuvotteluiden käynnistäminen

PRIDno-2023-4357

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annika From, annika.from@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin avustusperiaatteet kokouksessaan 28.9.2020 § 501. Sen jälkeen avustusperiaatteita on päivitetty (KH 13.9.2021 § 624, KH 20.12.2021 § 885 ja KH 19.12.2022 § 775). Avustusperiaatteisiin sisältyy mahdollisuus solmia kaupungin ja yhdistyksen välille kumppanuussopimus, johon yhteistyö ja maksettava avustus perustuu. Kaupunginhallitus julistaa kumppanuussopimukset haettavaksi. Kumppanuussopimuksen valmistelusta vastaa toimiala, jonka tehtäväalueeseen yhdistys kuuluu. Kyseisen toimialan lautakunta tarkastelee avustusperiaatteissa mainittujen kumppanuussopimuksen edellytysten täyttymistä ja tekee kaupunginhallitukselle esityksen sopimuksen sisällöstä.   

Tällä hetkellä Porin kaupungilla on 16 voimassa olevaa kumppanuussopimusta yhdistysten kanssa. Solmituista sopimuksista 11 päättyy vuoden 2024 lopussa ja 5 päättyy vuoden 2026 lopussa. Avustusmuotona kumppanuussopimuksen on todettu syventävän keskinäistä yhteistyötä, lisäävän avoimuutta ja tukevan yhteisten tavoitteiden määrittelemistä pidemmällä aikavälillä. Kumppanuudella tavoitellaan kuntalaisten hyvinvointia tukevien palvelujen parantumista ja kehittymistä.

Kumppanuussopimukset on solmittu monivuotisiksi, jotta yhteistyötä ja toiminnan kehittämistä on mahdollista tehdä pitkäjänteisesti. Pääsääntöisesti sopimukset on solmittu 2–4 vuoden pituisiksi. Nyt haettavana olevat kumppanuussopimukset solmitaan kahden vuoden kestoisiksi, jolloin kaikki voimassa olevat kumppanuussopimukset päättyvät vuonna 2026. Alkuvaiheessa sopimuksia on solmittu eri aikaan, jolloin sopimukset eivät pääty samanaikaisesti. Sopimusten päättymisen rytmittäminen selkeyttää prosessia ja lisää yhdenvertaisuutta.

Kumppanuussopimuksen tarkoituksena on syventää kaupungin ja yhdistyksen välistä yhteistyötä sekä sopia yhteisistä tavoitteista ja käytännön yhteistyöstä yhteisten asiakkaiden hyväksi. Jotta voidaan panostaa olennaisiin asioihin kaupungin strategian toteuttamisen kannalta, kumppaneiden määrää on tarpeen vähentää nykyisestä. On tärkeää, että kaupungilla on monipuolisesti eri alojen yhdistyksiä kumppaneina, mutta samalla on tarpeen keskittyä hallittavaan kokonaisuuteen.

Jotta kumppanuustoimintaa kyettäisiin tarkoituksenmukaisesti edistämään ja talousarvioon kyettäisiin varaamaan sopiva määräraha, ehdotetaan kaupunginhallitukselle vuonna 2025 solmittavien kumppanuussopimusten julistamista avoimesti haettavaksi kuluvan vuoden helmikuun aikana. Aikataulu tukee myös Porin kaupungin vuoden 2025 talousarvion valmisteluaikataulun etenemistä. Avoin haku edistää yhdistysten yhdenvertaista mahdollisuutta kumppaniksi hakeutumisessa sekä yhtäläistä mahdollisuutta tulla huomioiduksi kumppaneita valittaessa. 

Porin kaupunki voi solmia kumppanuussopimuksen yhdistyksen kanssa, kun avustusperiaatteissa mainittujen yleisten avustusten myöntämistä koskevien edellytysten lisäksi seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Yhdistyksellä tulee olla yhdistyksen säännöissä määritelty, toimiva hallitus sekä jäsenistölle tai muulle kohderyhmälle suunnattua säännöllistä toimintaa.
  • Yhdistyksellä tulee olla palkattua henkilöstöä sopimukseen sisältyvän työllistämisehdon täyttämiseksi; työllistymistä edistävässä toiminnassa tulee olla riittävä työnohjaus. Yhdistys on valmis ottamaan henkilöitä työkokeiluun ja palkkatuettuun työhön erikseen sovittavassa laajuudessa.
  • Yhdistyksen ja kaupungin välisen yhteistyön sisältö ja tavoitteet on tarpeen määritellä pitkäjänteisesti ja yhteistyön toteutumisen seurantaan ja kehittämiseen halutaan työkaluja.
  • Yhteistyöhön liittyy vuosittainen merkittävä taloudellinen panostus, jonka taso on kummankin osapuolen kannalta järkevää määritellä pidemmäksi ajaksi.
  • Yhdistys hoitaa vastuullisesti talouttaan ja tulorakenne on monipuolinen.
  •  Yhdistyksen toiminnan tulee tukea olennaisella tavalla kaupungin strategiaa ja perustehtäviä. Yhdistys on valmis työskentelemään tiiviisti kaupungin kanssa yhteisten asiakkaiden hyväksi.
  • Yhdistys toimii verkostomaisesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
  • Sopimuksen tulee liittyä yhdistyksen yleishyödyllisiin tehtäviin. Sopimuksella ei siirretä julkishallinnon lakisääteisiä tehtäviä kolmannen sektorin tehtäväksi eikä sillä hankita palveluita kaupungille tai sen osoittamille asiakkaille (vrt. ostopalvelusopimus). 

Kumppanuuden edellytyksiä harkittaessa kiinnitetään erityisesti huomiota yhdistyksen suunnitelmalliseen toimintaan ja taloudenhoitoon sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoitusten toteuttamiseen ja toiminnan tehokkuuteen.

Kumppanuusyhdistys sitoutuu rekisteröitymään ja kuvaamaan toimintansa lähellä.fi palveluun. Lähellä.fi on digitaalinen järjestötietopalvelu ja yhdistykset voivat maksutta rekisteröityä sekä ilmoittaa omasta toiminnastaan palvelussa.

Kaupunginhallitus valitsee kumppanuushakemusten perusteella yhdistykset, joiden kanssa käynnistetään neuvottelut kumppanuudesta. Tämän jälkeen toimialat valmistelevat kumppanuussopimukset lautakuntien käsiteltäväksi ja kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää julistaa vuosiksi 2025–2026 solmittavat kumppanuussopimukset edellä mainituin kriteerein haettavaksi 26.2.2024 klo 15.00 mennessä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Annika From, annika.from@pori.fi

Perustelut

  

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

  

Päätös

Esittelijä poisti asian listalta.

Valmistelija

  • Annika From, annika.from@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 22.1.2024 § 24 julistaa vuosiksi 2025–2026 solmittavat kumppanuussopimukset yhdistysten haettavaksi 26.2.2024 klo 15.00 mennessä. Hakemuksia saapui yhteensä 20 kappaletta,​ joista 10 oli kumppanuuden jatkohakemuksia ja 10 uusia kumppanuushakemuksia. Hakemuksissa pyydettyjen avustusten yhteissumma on 1,​1 meur. Hakemukset ovat nähtävillä kokouksessa.

Kumppanuusneuvottelujen käynnistämistä koskevaa esitystä on valmisteltu konsernipalveluiden,​ elinvoima-​ ja ympäristötoimialan ja sivistystoimialan asiantuntijoista koostuvassa arviointiryhmässä. Kumppanuushakemusten tarkastelussa lähtökohtana ovat olleet Porin kaupungin avustusperiaatteet ja kumppanuussopimuksen solmimisen ehdot ja kriteerit,​ Porin kaupunkistrategian painopisteet ja sisällölliset tavoitteet. Kumppanuuden edellytyksiä harkittaessa on kiinnitetty erityisesti huomiota yhdistyksen suunnitelmalliseen toimintaan ja taloudenhoitoon sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoitusten toteuttamiseen ja toiminnan tehokkuuteen.

Uusista hakijoista kumppaniyhdistyksille asetettuja kriteereitä ei täytä 9 hakijaa,​ joten seuraavat hakemukset tulee hylätä:

  • Mepon kotipesä ry
  • Porin Ilmailukerho ry
  • Porin kristillisen koulun kannatusyhdistys ry
  • Porin Lastentarhamuseon ystävät LasTMu ry
  • Porin Saskiat ry
  • Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry (jatkohakemus)
  • Satakunnan Oopperayhdistys ry
  • Satakunnan Syöpäyhdistys ry
  • Taito Satakunta ry

Syynä hylkäämiselle on esimerkiksi se,​ että yhdistyksen toiminta ei tue olennaisella tavalla kaupungin perustehtävää tai toiminta liittyy oleellisesti sosiaali-​ ja terveysalan toimintaan. Hylkäämisen perusteet on esitetty yhdistyskohtaisesti liitteenä olevassa hakemusten yhteenvedossa.

Kumppanuushaussa avustusperiaatteiden yleiset ehdot täytti 11 hakijaa,​ joista 9 jatkohakijaa ja kaksi uutta hakijaa:

  • Läntinen Tanssin aluekeskus ry
  • Lounais-​Suomen Martat ry
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry
  • Porin Golfkerho ry (uusi hakija)
  • Porin Seudun Työttömät ry
  • Porin,​ Lavian ja Noormarkun 4H-​yhdistykset (uusi hakija)
  • Porin Ässät ry
  • Rakastajat-​teatterin kannatus ry
  • Satakunnan yhteisöt ry
  • SPR:n Kontti-​ketju/Pori
  • Suomen Työväen Urheiluliitto TUL:n Satakunnan piiri ry

Kumppanuussopimuksen tarkoituksena on syventää kaupungin ja yhdistyksen välistä yhteistyötä sekä sopia yhteisistä tavoitteista ja käytännön yhteistyöstä yhteisten asiakkaiden hyväksi. Jotta voidaan panostaa olennaisiin asioihin kaupungin strategian toteuttamisen kannalta,​ kumppaneiden määrää on tarpeen vähentää nykyisestä. On 
tärkeää,​ että kaupungilla on monipuolisesti eri alojen yhdistyksiä kumppaneina,​ mutta samalla on tarpeen keskittyä hallittavaan kokonaisuuteen. Myös kaupungin taloustilanne asettaa rajoitteita kumppanuussopimusten ja avustusten määrälle.

Kaupungin kumppaneiksi tulee valita sellaiset yhdistykset,​ joilla on parhaat edellytykset tukea strategisten tavoitteiden toteutumista ja joiden kanssa tehtävä yhteistyö palvelee mahdollisimman laajasti kaupungin asukkaita. Edellä mainituin perusteluin ehdotetaan kumppanuussopimusneuvotteluiden käynnistämistä sopimuksen solmimiseksi seuraavien kahdeksan yhdistyksen kanssa:

  • Läntinen Tanssin aluekeskus ry
  • Porin Seudun Työttömät ry
  • Porin,​ Lavian ja Noormarkun 4H-​yhdistykset
  • Porin Ässät ry
  • Rakastajat-​teatterin kannatus ry
  • Satakunnan yhteisöt ry
  • SPR:n Kontti-​ketju/Pori
  • Suomen Työväen Urheiluliitto TUL:n Satakunnan piiri ry

Seitsemän jatkosopimuksen lisäksi kumppanuusneuvottelut ehdotetaan aloitettavaksi 4H-​yhdistysten kanssa. Porin alueella toimii kolme 4H-​yhdistystä,​ jotka hakevat kumppanuutta yhdessä: Porin 4H-​yhdistys,​ Noormarkun 4H-​yhdistys ja Lavian 4H-​yhdistys. Porin kaupungin avustusperiaatteiden mukaisesti kumppanuussopimus voidaan solmia myös kaupungin ja kahden tai useamman yhdistyksen välille jonkin tietyn tehtävän tai päämäärän toteuttamiseksi. Lounais-​Suomen Martat ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry:n osalta ehdotetaan,​ että kumppanuussopimusta ei jatketa. Porin Golfkerho ry:n osalta sopimusta ei ehdoteta solmittavaksi. Perustelut on esitetty liitteenä olevassa hakemusten yhteenvedossa.

Hakemuksia käsitelleen arviointiryhmän näkemyksen mukaan Rakastajat-​teatterin kannatus ry poikkeaa toimintansa ja taloudellisen kokoluokkansa vuoksi muista kumppaneista ja siksi tulisi harkita erillisen Strategiset kulttuurikumppanit -​avustuskategorian muodostamista porilaisille valtionosuutta saaville kulttuurialan toimijoille. Tämän toiveen myös Rakastajat-​teatteri tuo esiin hakemuksessaan. Tästä on käynnissä alustava valmistelu,​ minkä vuoksi Rakastajat-​teatterin kanssa on tehty vain yksivuotiset jatkosopimukset vuosille 2023 ja 2024. Nyt ehdotettava 2-​vuotinen sopimus tuo lisäaikaa asian valmisteluun.

Esityslistan liitteenä on esitetty hakijoista yhteenveto,​ joka sisältää yhdistyksen perustelut kumppanuussopimuksen solmimiselle ja haettavan avustuksen määrän. Lisäksi yhteenveto sisältää arviointiryhmän näkemyksen kumppanuussopimuksen solmimisen edellytyksistä. Kaupunginhallitus valitsee hakijoiden joukosta ne,​ joiden kanssa käynnistetään neuvottelut kumppanuussopimuksen sisällöstä ja avustuksen määrästä. Lautakunnat käsittelevät sopimusluonnokset,​ jonka jälkeen kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksen sopimuksen solmimisesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää

  • hyväksyä jatkohakijoina Läntinen Tanssin aluekeskus ry:n,​ Porin Seudun Työttömät ry:n,​ Porin Ässät ry:n,​ Satakunnan yhteisöt ry:n,​ SPR:n Kontti-​ketju/Porin,​ Suomen Työväen Urheiluliitto TUL:n Satakunnan piiri ry:n ja Rakastajat-​teatterin kannatus ry:n kumppanuusmenettelyyn,​
  • hyväksyä uutena hakijana Porin,​ Lavian ja Noormarkun 4H-​yhdistykset yhdessä kumppanuusmenettelyyn,​ ja
  • kehottaa toimialoja käynnistämään kumppanuussopimusten valmistelun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakijat, toimialat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.