Tekninen lautakunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Teknisen lautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Koulukiinteistöjen piha-alueiden nykytilan kartoittaminen, sekä saadun selvityksen perusteella laadittava kehittämissuunnitelma

PRIDno-2022-6189

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Christa Lahto jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Porin kaupunginvaltuusto

Aloite 14.11.2022

Koulukiinteistöjen piha-alueiden nykytilan kartoittaminen, sekä saadun selvityksen perusteella laadittava kehittämissuunnitelma

Me allekirjoittaneet esitämme, että Porin kaupunki kartoittaa kaikkien alueella toimivien ylläpitämiensä koulujen pihojen varustelun; ajanmukaisuus, viihtyisyys, käytettävyys ja turvallisuus huomioiden.Kartoituksessa tulisi erityisesti huomioida terveyteen, hyvinvointiin, monimuotoiseen liikuntaan, leikkiin ja toimintaan kannustavat pihavarustelut. Saadun selvityksen pohjalta tulee laatia kehittämissuunnitelma.

Porissa on viime vuosina rakennettu uusia kouluja erinomaisin piha-aluein, mutta vanhempien koulukiinteistöjen kohdalla piharakenteiden päivitys on jäänyt toteuttamatta.
Tämä saa osan porilaisista lapsista ja nuorista kokemaan eriarvoisuutta keskenään. Osa koulujen pihoista ja vanhoista rakennelmista aiheuttaa myös turvallisuusriskejä
käyttäjilleen.

Liikkumisen puute on olennainen terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä heikentävä tekijä kaikenikäisillä. Viihtyisä ja toimiva oman lähikoulun piha on keskeinen liikkumisympäristö koululaisten arkipäivissä ja iltapäivätoiminnassa, sekä usein myös heidän loma-aikoinaan. Koulujen pihojen monimuotoisuus lisää osaltaan myös asuinalueiden viihtyisyyttä. Monikäyttöiset pihat ovat parhaimmillaan kaiken ikäisiä kiinnostavia ja liikkumaan houkuttelevia kaupunkitiloja asuinalueiden arkisissa ympäristöissä. Ne lisäävät asuinalueiden viihtyisyyttä, yhteisöllisyyttä, moni-ilmeisyyttä ja turvallisuutta, sekä vahvistavat palvelutasoa ja arvoja. Helposti saavutettavina, maksuttomina ja avoimina lähiliikunta- ja leikkipaikkoina ne edistävät asukkaiden yhdenvertaisuutta, ehkäisevät syrjäytymistä ja luovat edellytyksiä asukkaiden omatoimiselle liikkumiselle, kohtaamiselle ja hyvinvoinnille.

Porissa 14.11.2022
Christa Lahto
Matti Välimäki
Niko Viinamäki"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi

Perustelut

Lasten ja nuorten kehityksen kannalta on erityisen tärkeää tarjota heille aktivoivat, turvalliset ja viihtyisät piha-alueet koulukiinteistöillämme. Koulukiinteistöjen käyttö on monipuolista, ja piha-alueilla onkin paljon toimintaa opetuksen ulkopuolella myös vapaa-ajalla ja loma-aikoina.

Porin kaupunki omistaa nykyisin perusopetukseen käytettävistä kiinteistöistä 23 kiinteistöä. Näiden Porin kaupungin omistamien koulukiinteistöjen kunnossapidosta vastaa kokonaisvaltaisesti tekninen toimiala, mukaan lukien pihavarusteet. Leikkivälineiden osalta kunnossapitovastuu on infran rakentamisen yksiköllä. Infrayksikkö tarkastaa ja huoltaa välineet lakien ja vaatimusten mukaisesti. Leikkivälineet tarkastetaan ja huolletaan vuosittain ja leikkivälineistä löytyy myös ajantasainen lista mitä leikkivälineitä mistäkin kohteesta löytyy, sekä kunto ja uusimistarpeen arvio. Rikkoutuneet leikkivälineet uusitaan tai korvataan uusilla. Kahdestakymmenestäkolmesta kiinteistöstä puolet on verrattain moderneja, jäljelle jäävästä puoliskosta osa uudistetaan peruskorjausten yhteydessä ja kaksi nykyisistä puistoista poistuu palveluverkkouudistuksen mukaisesti.

Ideaalitilanteessa jokaisessa kohteessa olisi uudet, modernit pihavarusteet. Kokonaisvaltainen pihavarusteiden uusimisen on kustannuseränä suuri, pelkästään varusteiden hankintahinta kohoaa vähintään useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Mikäli pihavarusteita päätetään uusia kokonaisvaltaisesti suuressa mittakaavassa, tulisi samassa yhteydessä huolehtia myös piharakenteiden toimivuudesta kohteessa. Kustannukset keskikokoisen koulukiinteistön piharakenteiden uusimisesta nousevat useaan sataantuhanteen euroon ja työt tulisi kohteissa suorittaa kesäloman aikana, jotta koulutyö ei häiriinny.

Kokonaisvaltainen pihavarusteiden uusiminen tulisi ajoittaa samaan yhteyteen koulujen peruskorjauksen kanssa, jotta toteutus olisi kustannustehokas ja vastaisi sen hetkistä todellista tarvetta. Mikäli pelkät pihavarusteet uusitaan ilman asianmukaista huolehtimista kokonaisvaltaisesti pihan ja kuivatuksen toimivuudesta, saattaa ongelmat vain kertautua.

Lisäksi palveluverkkoselvityksen päivitys tulee määrittelemää tulevien investointien osalta, minne rahoja tullaan sijoittamaan. Poistuvien koulujen, kuten Ruosniemen ja Toejoen alakoulut, piha-alueisiin ei tilayksikkö tule investoimaan leikkialueiden kehittämiseen. Pihavarusteet täyttävät kuitenkin voimassa olevat turvallisuusmääräykset nykyiselläänkin.

Nykytilanteessa teknisen toimialan vuosittainen budjetoitu määräraha pihatöihin kattaa leikkivälineiden kunnossapidon lakisääteisellä tasolla. Teknisen toimialan tilajohtaminen tukee ajatusta koulujen pihavarusteiden ja pihojen modernisoimista kokonaisvaltaisesti esimerkiksi investointina koulujen peruskorjausten yhteydessä. Nykyisten määrärahojen puitteissa laajamittainen modernisointi on mahdoton toteuttaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa oheisen lausuntonaan kaupunginhallitukselle.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä muutetun päätösehdotuksen.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Mikael Ropo esitti Helvi Wallin kannattamana, että päätösesitykseen lisätään seuraava lause: Lisäksi tekninen lautakunta esittää, että sivistystoimiala ja tekninen toimiala tekevät yhdessä selvityksen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, aloitteen tekijä, opetusyksikön päällikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.