Kaupunginhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 345 Lausunto: Suomen Hyötytuuli Oy, Neljän merituulivoimalan rakentaminen ja merikaapeleiden sijoittaminen Tahkoluodon edustalle, vesialueen ruoppaaminen ja massojen läjittäminen mereen sekä valmistelulupa

PRIDno-2023-2058

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on käsiteltävänä Hyötytuuli Oy:n neljää merituulivoimalaa ja niiden tarvitsemien merikaapeleiden rakentamista koskeva vesilain mukainen lupa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on varannut Porin kaupungille mahdollisuuden lausua asiasta.

Suomen Hyötytuuli Oy:n hanke sijaitsee Porin edustan merialueella Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen osayleiskaava-alueella. Tuulivoimalat pystytetään 16–41 m:n syvyyteen meriperustuksille. Rakentaminen edellyttää yhteensä noin 105 000 m³ktr:n merenpohjan ruoppauksia. Lupaa haetaan neljän tuulivoimalan ja niiden tarvitsevien merikaapeleiden lisäksi meriläjitysalueelle, sekä ruopattujen massojen läjittämiselle läjitysalueelle. Ruoppausmassat ovat tutkimusten mukaan meriläjityskelpoisia.

Hankkeen tuulivoimalat on suunniteltu rakennettavan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kaksi meriperustuksille asennettavaa tuulivoimalaa Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisella energiainvestointituella. Toisessa vaiheessa rakennetaan hakemuksen jäljelle jäävät kaksi merituulivoimalaa samanaikaisesti Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen kanssa.

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala on valmistellut ehdotuksen kaupungin lausunnoksi asiassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa seuraavan lausunnon:

Tuulivoimapuiston suurimmat terveysvaikutukset ovat melu- ja välkevaikutukset. Toiminnan aiheuttama melu ei saa ylittää asumisterveysasetuksessa 545/2015 mainittuja sisämelun toimenpiderajoja. Sisämelun toimenpiderajojen oletetaan pysyvän sallituissa rajoissa, mikäli ulkomelutaso ei ylitä valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaisia ohjearvoja. Melu- ja välkemallinnukset on tehtävä uudelleen toteutettavan voimalatyypin tiedoilla, mikäli ne poikkeavat aiemmin tehdyistä melumallinnuksista.

Hankkeessa rakennettavat tuulivoimalat ja läjitysalue sijaitsevat voimassa olevan Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen osayleiskaavan alueella. Rakennettavat tuulivoimalat sijoittuvat osayleiskaavan mukaisesti. Mantereelle rantautuvat merikaapelikäytävät sijoittuvat osittain kaava-alueen ulkopuolelle, joista pohjoisempi kaapelikäytävä on osoitettu kulkemaan voimassa olevan Tahkoluodon merituulipuiston osayleiskaavan alueella. Kaupunkisuunnittelun näkemyksen mukaan merikaapelikäytävien sijoittamisessa on huomioitu hyvin vedenalaisen luonnon kartoituksessa esiin tulleet arvokkaat luontoarvot.

Merikaapelit rantautuvat vireillä olevan Tahkoluoto-Paakarit osayleiskaavan alueelle. Kaupunkisuunnittelu ei näe kaavallista estettä merikaapelien rantautumiselle osoitetuille paikoille. Pohjoinen merikaapelikäytävä rantautuu Tahkoluodon Kallioholman alueelle, joka kaavaluonnoksessa on merkitty alueen osaksi, jonka käyttöä suunnitellessa on sotilasviranomaisille varattava mahdollisuus lausunnon antamiseen. Hankkeesta on pyydetty lausuntoa Puolustusvoimilta, joten kaavaluonnoksessa esitetty määräys tulee huomioiduksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (ESAVI/16849/2023)

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.