Kaupunginhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 350 Porin kaupungin osallistuminen ja pääoman sijoittaminen Satakunnan Kasvurahasto Osakeyhtiöön

PRIDno-2023-2309

Valmistelija

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi
  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Satakuntaan ollaan perustamassa kasvuyritysten rahoitustarpeisiin alueellista sijoitusrahastoa. Porin, Rauman, Kankaanpään ja Huittisten kaupunkien, Satakunnan kauppakamarin ja Satakunnan yrittäjien tilaamana toteutettiin vuonna 2022 selvitys satakuntalaisesta kasvurahastosta. Selvityksen pohjalta valittiin rahaston toimintamuodoksi osakeyhtiö.

Satakunnan Kasvurahasto Oy

Satakunnan Kasvurahasto Oy perustettiin keväällä 2023. Yhtiön tavoitteena on tarjota kasvu- ja kehittymishaluisille satakuntalaisille yrityksille rahoituksen lisäksi osaamisverkostoja kasvuhankkeiden toteuttamiseen. Lisäksi kasvurahasto tukee vuonna 2025 aloittavien Satakunnan työllisyysalueiden toimintaa tarjoten kunnille menetelmän parantaa paikallisten yritysten mahdollisuuksia kasvuun ja kansainvälistymiseen ja sitä kautta työpaikkojen lisäämiseen.

Kuntien näkökulmasta kasvurahastoon osallistumista puoltaa rahaston kohdeyritysten kasvun edistäminen, työpaikkojen lisääminen ja verotulojen kasvattaminen. Yksityisen sektorin tavoitteena on niin ikään elinvoimaisten kasvuyritysten kehittyminen, mikä luo mahdollisuuden sijoitustuottoon, mutta lisäksi markkinan kokoa laajentaen parantaa kasvun mahdollisuuksia myös sijoittajayrityksissä. Kasvu syntyy useasta eri osa-alueesta, joiden oikea-aikainen suunnittelu, toteuttaminen ja hallinta vaativat osaamista, jota yritys voi kasvurahaston kautta saada. Satakunnan Kasvurahastossa managerit tarjoavat oman ja verkostonsa osaamisen kohdeyrityksen käyttöön - kyseessä ei siis ole pelkkä pääomarahoittaja.

Kasvurahasto toteutetaan osakeyhtiönä, jolla ei ole määräaikaa. Tällöin rahaston toiminnassa on mahdollista toteutua jatkuvuus, pitkäjänteisyys ja joustavuus sekä kustannustehokas operointi. Kasvurahastolla on aikaa kehittää yhtiöitä, jolloin irtaantumiset voidaan toteuttaa luontaisesti sekä kohdeyhtiöiden että rahaston etujen mukaisesti.

Kasvurahaston toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön kumppaniverkoston kanssa, johon kuuluvat sijoittajat, kuntien elinkeinotoimet, oppilaitokset sekä muut yksityiset ja julkiset asiantuntijat ja asiantuntijaorganisaatiot. Tiiviin yhteistyön avulla pyritään maltillisiin kuluihin sekä hyödyntämään jo olemassa olevaa tietoa, osaamista ja ammattitaitoa.

Sijoitusrahaston tavoitekoko on 10 miljoonaa euroa, joka kootaan vaiheittain. Vaiheittaisella kokoamisella pyritään siihen, että rahaston koko on aina optimaalinen kohdeyhtiöiden kysyntään nähden, ja että uusia sijoittajia voidaan ottaa mukaan myöhemmissäkin vaiheissa. Sijoitusrahaston käynnistysvaiheessa (1. vaihe) tavoitteena on kerätä sijoituksia yhteensä noin 5 miljoonaa euroa, josta kuntien ja kaupunkien osuus olisi puolet. Yksityiseltä sektorilta haetaan toinen puoli. Jatkokierroksilla on tarkoitus kasvattaa yksityisten sijoitusten osuutta sijoitusrahastossa.

Kasvurahastolla on Satakunnan elinvoimaa kehittäviä puolia:

  • Kasvavat yritykset luovat työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia alueelle, mikä on omiaan edistämään kuntien elinvoimaisuutta ja vetovoimaa.
  • Kasvurahaston pitkä aikaperiodi mahdollistaa laajan alueellisen kattavuuden.
  • Kasvurahasto yhdistää kohdeyritykselle rahoituksen, osaamisen ja resurssit niin, että kohdeyrityksessä sekä kasvun suunnittelu että toteuttaminen helpottuvat.
  • Rahaston yhteistyöverkosto on tiivis, mikä mahdollistaa kohdeyhtiöiden laaja-alaisen auttamisen sekä kevyen operoinnin.
  • Sidosryhmien yhteistyö Satakunnassa on vahvaa.

Yhtiön osakassopimus

Yhtiön osakassopimusta koskeva runko on valmisteltu edellä mainitun selvitystyön yhteydessä.

Osakassopimuksen osapuolia ovat Satakunnan Kasvurahasto Oy:n perustaneet osakeyhtiöt: Katolli Oy, SataInWest Oy ja Jajopa Oy (M-osakkaat) ja näiden toiminnasta vastaavat luonnolliset henkilöt (managerit) sekä yhtiö (Satakunnan Kasvurahasto Oy) ja siihen sijoittavat tahot (I-osakkaat).

Osakassopimuksen mukaan yhtiön osakkeet jakautuvat M- ja I-sarjan osakkeisiin, jotka poikkeavat toisistaan yhtiöön sijoitettavan pääoman, yhtiön varojenjaon ja yhtiössä käytettävän äänivallan osalta. Osakassopimukseen sijoittajina liittyvät kunnat ja kaupungit kuuluvat I-osakkaisiin. Osakassopimuksen mukaan yksittäisen I-osakkaan äänivalta on aina alle 20 % ja kaikkien I-osakkaiden yhteenlaskettu äänivalta on aina alle 50 %.

Yhtiöllä on hallitus, joka päättää pääomasijoituksista kohdeyhtiöihin. Hallitukseen kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään seitsemän (7) jäsentä. Jos nimitysvaliokunta ei pääse yksimielisyyteen hallitusjäsenten nimeämisestä, I-osakkailla on oikeus nimittää hallitukseen vähintään kaksi (2) jäsentä.

Managereiden rooli yhtiön toiminnassa on keskeinen. Osakassopimuksessa on kuvattu yhtiön hallinnointi ja siitä aiheutuvien kustannusten enimmäismäärä.

Aikataulu

Yksityinen pääoma on tarkoitus kerätä kahdessa erässä 30.6.2024 mennessä. Kuntien ja kaupunkien ensimmäisessä erässä kutsuttava summa määräytyy lokakuun 2023 loppuun mennessä kerätyn yksityisen pääoman pohjalta. Rahaston toiminta on tarkoitus käynnistyä vuoden 2023 aikana niin, että ensimmäinen sijoitus kohdeyhtiöön voitaisiin tehdä vuoden 2024 alkupuoliskolla.

Määräraha

Porin kaupungin vuodelle 2023 hyväksytyssä talousarviossa on varattu 1,2 miljoonan euron suuruinen investointimääräraha kasvurahaston perustamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että

  1. Porin kaupunki osallistuu Satakunnan Kasvurahasto Oy:n osakeantiin ja sitoutuu sijoittamaan tähän rahastoon enintään yhden miljoonan (1 000 000) euron suuruisen pääoman seuraavin ehdoin:
    1. Satakunnan muista kunnista ainakin Rauman kaupunki sitoutuu sijoittamaan vähintään 500 000 euron suuruisen pääoman Satakunnan Kasvurahasto Osakeyhtiöön.
    2. Porin kaupungin sijoituspäätöksen täytäntöönpano ja toteutus edellyttää sitä, että pääomarahastoon jo tehtyjen, muiden kuin Satakunnan kuntien ja kaupunkien, sijoitusten yhteismäärä on sijoitushetkeen mennessä toteutunut vähintään yhtä suurena kuin kuntien ja kaupunkien sijoitusten yhteismäärä sillä hetkellä olisi.
  2. Porin kaupunki hyväksyy osaltaan liitteen mukaisen osakassopimuksen ja sen liittymissopimuksen sekä valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan asiakirjan.​​​​

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Pöytäkirjanote: Satakunnan Kasvurahasto Oy, Rauman kaupunki

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.