Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 19.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisen tarpeesta A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ja Satawind Oy:n Ahlaisten tuulivoimahankkeesta

PRIDno-2023-854

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Outi Aalto, suunnittelija, outi.aalto@pori.fi
Risto Reipas, kaupunkisuunnittelupäällikkö, risto.reipas@pori.fi
Janne Vartia, vs. yksikön päällikkö, kasvupalvelut ja kaupunkisuunnitteluyksik, janne.vartia@pori.fi
Arttu Tuominen, arttu.tuominen@pori.fi
Sarita Aho, Terveystarkastaja, sarita.aho@pori.fi

Perustelut

A. Ahlström Kiinteistöt Oy ja Satawind Oy ovat 6.2.2023 pyytäneet Varsinais-Suomen ELY-keskukselta päätöstä siitä, edellyttääkö yhtiöiden suunnitteleman tuulivoimahankkeen muutos uutta ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamista. Ahlaisten Lammin tuulivoimahankkeelle on tehty YVA-menettely, jossa tarkasteltavana oli enintään 20 tuulivoimalan tuulivoimapuisto, jossa  tuulivoimaloiden napakorkeus oli 125 metriä ja kokonaiskorkeus noin 180 metriä. Nyt lausunnolla oleva hankeversio koskee enintään 14 tuulivoimalaitoksen tuulivoimapuiston toteuttamista Ahlaisten Lammin alueelle. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeudeksi esitetään enintään 250 metriä.

Ennen ympäristövaikutusten arviointimenettelyä koskevaa päätöksentekoa Varsinais-Suomen ELY-keskus pyyttää asiasta Porin kaupungilta lausuntoa. Lausunnon valmisteluun ovat osallistuneet elinvoima- ja ympäristötoimialalta kaupunkisuunnittelu, ympäristö- ja terveysvalvonta sekä suunnittelu- ja kehittämisyksikkö.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa hakemuksesta seuraavan lausunnon:

Ahlaisten Lammin tuulivoimapuisto muodostaa hankkeen, johon kuuluvat tuulivoimalaitokset, huoltotiet, niiden viereen sijoitettavat maakaapelit, sähköasema ja 110 kV sähkönsiirtoreitti. Suunnittelualue on laajuudeltaan n. 10 km2 ja se sijaitsee Porin kaupungissa, noin 25 km Porin keskustasta pohjoiseen ja 2,5 km Ahlaisten kirkonkylästä koilliseen. Suunniteluilla laitosmalleilla kokonaiskorkeudeksi muodostuu enintään 250 metriä. Hankkeen suunniteltu yhteenlaskettu nimellisteho riippuu valittavasta voimalatyypistä. Suunniteltu sähkönsiirtoreitti pysyy edellisen kaavaratkaisun ja sitä varten tehtyjen selvitysten ja vaikutusarvioinnin mukaisena.

Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta aiempaa Lammin tuulivoimakaavahanketta (Porin kaupunginvaltuuston hyväksymä 26.2.2018 ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 31.5.2021 kumoutunut) varten laadittua ympäristövaikutusten arviointiselvitystä voidaan päivittää vastaamaan uuden tuulivoimahankkeen tarpeita. Lainsäädäntö ja ohjeistus koskien tuulivoimahankkeiden kaavoitusta on tarkentunut kumoutuneen tuulivoimahankkeen jälkeen. Kaupunkisuunnittelu ei edellytä Lammin tuulipuiston uudelleen aloitetun kaavahankkeen osalle kokonaan uuden ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) soveltamista. Kaupunkisuunnittelu edellyttää, että päivitetyt selvitykset ovat sisällöltään sellaisia, että ne täyttävät kaikilta osin tuulivoimahankkeiden kaavoitusta koskevan vaatimustason, tuulivoimakaavoitusta koskevan lainsäädännön ja asetusten mukaisesti.

Ympäristö- ja terveysvalvonnan näkökulmasta uuden YVA-menettelyn käynnistäminen olisi ylimitoitettua. Hankkeen YVA-prosessi oli aikanaan laaja ja laadukkaasti toteutettu. Alueella tapahtuneet muutokset on mahdollista kartoittaa ja kuvata osayleiskaavaprosessin aikana. Tuulivoimapuiston suurimmat terveysvaikutukset ovat melu- ja välkevaikutukset. Toiminnan aiheuttama melu ei saa ylittää asumisterveysasetuksessa 545/2015 mainittuja sisämelun toimenpiderajoja. Sisämelun toimenpiderajojen oletetaan pysyvän sallituissa rajoissa, mikäli ulkomelutaso ei ylitä valtioneuvoston päätöksen 1107/2015 mukaisia ohjearvoja. Melu- ja välkemallinnukset on tehtävä uudelleen toteutettavan voimalatyypin tiedoilla, mikäli ne poikkeavat aiemmin tehdyistä melumallinnuksista.

Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö katsoo, että aiemmin tehdyt selvitykset ovat jo vanhoja, ja niiden päivitykset täytyy tehdä ennen tuulivoimapuiston rakentamista. Lisäksi Suomen luontotyyppien uhanalaisuus on arvioitu uudelleen vuonna 2018. Näin ollen luontoselvitysten osalta on runsaasti päivitystarpeita.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Päätös

Äänin 6-3 pohjaehdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Esteellisyys

Lauri Kilkku, Sinikka Alenius, Viliina Välimäki

Kokouskäsittely

Merkitään,​ että Lauri Kilkku poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (intressijäävi,​ Suisto Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja).

Merkitään,​ että Sinikka Alenius poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi,​ Porin Teljän seurakunnan seurakuntaneuvoston varajäsen).

Merkitään, että Viliina Välimäki poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi, Välimäen läheiset omistavat alueella maata.)

Arto Nurmi teki Ismo Läntisen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: Lausuntoon tehdään seuraava lisäys: ”Koska aiemmin tehdyt selvitykset ovat jo vanhoja, ja niiden päivitykset täytyy tehdä ennen tuulivoimapuiston rakentamista, toteaa kaupunginhallitus omana kantanaan, että YVA-menettely tulee tehdä uudelleen.”

Timo Aro kannatti pohjaehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa on tehty kannatettu muutosehdotus ja koska on kannatettu myös pohjaehdotusta, niin asiasta on äänestettävä.

Kaupunginhallitus hyväksyi seuraavan äänestysehdotuksen:

JAA: Pohjaehdotus

EI: Arto Nurmen tekemä ja Ismo Läntisen kannattama muutosehdotus: Lausuntoon tehdään seuraava lisäys: ”Koska aiemmin tehdyt selvitykset ovat jo vanhoja, ja niiden päivitykset täytyy tehdä ennen tuulivoimapuiston rakentamista, toteaa kaupunginhallitus omana kantanaan, että YVA-menettely tulee tehdä uudelleen.”

Äänestyksessä annettiin 9 ääntä, 6 JAA-ääntä ja 3 EI-ääntä.

Äänin 6-3 pohjaehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Outi Aalto, suunnittelija, outi.aalto@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on käsitellyt kokouksessaan 3.4.2023 § 180 Lausunto ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisen tarpeesta A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ja Satawind Oy:n Ahlaisten tuulivoimahankkeesta. Varsinais-Suomen ELY-keskus oli pyytänyt lausuntoa 4.4.2023 mennessä.

Asian tarkempi esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä kaupunginhallituksen antaman lausunnon tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Kokouskäsittely

Merkitään, että Jussi Ihamäki poistui kokouksesta klo 17.49 asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.