Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 19.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Elinvoima- ja ympäristötoimialan talouden kuukausiraportointi tammi-helmikuu 2023

PRIDno-2023-1409

Valmistelija

  • Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi

Perustelut

Toimialan toimintatuotot ovat lisääntyneet 0,25 M eurolla (+70 %) viime vuoden alun toteumaan verrattuna. Myyntituotoissa näkyvä muutos (0,27 M euroa) johtuu joukkoliikenteen tammikuun 2023 lipputuottojen kirjautumisesta kyseiselle raportointijaksolle, kun vuonna 2022 tammikuun tuotot kirjautuivat kirjanpitoon vasta maaliskuussa.

Tällä hetkellä tiedetään kuitenkin jo, että joukkoliikenteen tammi-helmikuun matkamäärät ja lipputulot olivat merkittävästi paremmat kuin vuotta aikaisemmin. Tähän on todennäköisesti vaikuttanut matkustajamäärien palautuminen korona-ajan notkahduksesta ja voimistunut markkinointi, minkä lisäksi kausilippujen alennuskampanja tammi-huhtikuussa on osaltaan vaikuttanut kausilippujen käytön kasvuun. Matkojen määrä kasvoi noin 50 % eli 48 000 matkalla tammi-helmikuuhun 2022 verrattuna. Kertalippujen ja sarjalippujen tuotto on ollut tavanomaista parempi, koska 10 %:in arvonlisäveron väliaikaista alennusta 0 %:iin ajalla 1.1.-30.4.2023 ei viety kerta- ja sarjalippujen asiakashintoihin joukkoliikennejaoston päätöksellä 15.11.2022 (§ 55).

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myönsi 27.2.2023 päivätyllä päätöksellään Porille valtionapua 1 055 000 euroa. Talousarviovaiheessa Traficomin ennakoitiin jatkavan koronavuosien lisätukitoimia, mutta avustus on mitä ilmeisimmin pysyvästi vähenemässä takaisin koronaa edeltävien vuosien tasolle. Porille myönnettiin 235 000 euroa vähemmän kuin mitä odotettiin.

Toimialan toimintakulut ovat pienentyneet 0,5 M euroa (-9,5 %) viime vuodesta. Toimialan henkilöstökuluissa ei varsinaisesti ole suurta eroa viime vuoteen verrattuna. Vuoden 2023 henkilöstökulujen kehitystä tarkasteltaessa tulee kuitenkin muistaa, että vielä joulukuussa 2022 pidettyjen yt-neuvottelujen tuloksena työllisyyden hoidosta siirtyi 1.1.2023 alkaen 3,5 henkilöstötyövuotta Satakunnan hyvinvointialueelle. Tähän ei oltu talousarviovaiheessa varauduttu, joten palkkamäärärahat näkyvät yhä toimialan käyttösuunnitelmassa, vaikkakin kaupungin rahoituspohjasta on tehty siirto hyvinvointialueelle. Euroissa tämä tekee 140 000 euroa koko vuodelta. Työllisyyden hoidon työpajoilta siirrettiin 3,5 henkilötyövuotta (4 henkilöä) niistä tehtävistä, jotka kohdistuvat pelkästään kuntouttavan työtoiminnan asiakkuuksiin. Vuoden 2023 alusta alkaen hyvinvointialue vastaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä ja kustannuksista. Näin ollen myös osa toimitilakuluista Porin pajojen osalta siirrettiin hyvinvointialueen vastuulle ja Laviassa sijaitseva Ekopaja siirtyi kokonaisuudessaan.

Kunta-alan 8.6.2022 solmimaa palkkasopimusratkaisua on täydennetty ns. perälautatarkastelulla 7.3.2023. Ratkaisun perusteella 1.6.2023 voimaan astuvia yleiskorotuksia ja paikallisia järjestelyeriä korotetaan huomioiden verrokkialojen työehtosopimusten kustannusvaikutusprosentti. Lisäksi kunta-alan työntekijöille maksetaan kesäkuussa 467 euron kertapalkkio. Kertapalkkio maksetaan 30.6.2023 niille työntekijöille/viranhaltijoille, joiden yhdenjaksoinen työ-/virkasuhde on alkanut viimeistään 2.5.2023 ja on voimassa 31.5.2023. Osa-aikaiselle palkkio maksetaan osa-aikaisuuden suhteessa. Talous- ja hallintoyksikkö valmistelee talousarviomuutokset ja tarvittavan määrärahan haun kaupunginvaltuustolta keskitetysti. Elinvoima- ja ympäristötoimialalle palkkaratkaisusta aiheutuva lisäkustannus on alustavien arvioiden mukaan noin 0,2 miljoonaa euroa.

Toimialan palvelun ostot ovat 0,45 M euroa (-18,6 %) vuodentakaista pienemmät. Elinvoima- ja ympäristötoimialan palvelujen ostoissa on suurta kuukausittaista vaihtelua. Toiminta ei ole kaikilta osin vertailukelpoista viime vuoteen nähden. Esimerkiksi tässä vaiheessa vuotta ICT:n palveluihin ja ohjelmalisensseihin on käytetty lähes 1 M euroa vähemmän kuin vuosi sitten, kun taas asiakaspalvelu- ja asiantuntijapalveluostoihin on käytetty 370 000 euroa enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna. ICT-palvelujen ja ohjelmalisenssiostojen väheneminen ei ole kuitenkaan varsinaista kulujen pienentymistä, vaan kulut kirjautuvat kirjanpitoon eri tahtiin viime vuoteen verrattuna johtuen kulujen jaksotuksista sekä toimittajien laskutusaikatauluista. Asiakaspalvelu- ja asiantuntijapalvelujen ostojen lisääntyminen johtuu joukkoliikenteen liikennöintiostojen kasvusta viime vuoteen verrattuna sekä mm. kaupunkisuunnittelun asiantuntijapalvelukuluista, sillä kaavoitushankkeita on edennyt nyt niin pitkälle, että ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden käytölle on tullut tarvetta enenevissä määrin.

Toimialan henkilöstön määrä on vähentynyt vuodessa 5 henkilöllä. Määräaikaisia on kaksi enemmän kuin vuosi sitten, mutta vakituisia on 5 ja työllistettyjä 2 vähemmän. Kuluvan vuoden helmikuussa poissaoloja oli 24,6 % vähemmän kuin viime vuonna.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima-​ ja ympäristölautakunta päättää merkitä toimialan talousraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.